back to top
35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών – Σύσταση ενιαίου φορέα

Διαβάστε επίσης

Στην ενοποίηση των δύο Επιτροπών Διερεύνησης Ατυχημάτων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών, προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών», που κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης και η σύσταση του νέου «Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών».

Με το εν λόγω Νομοσχέδιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενοποιεί τις δύο Επιτροπές συστήνοντας έναν νέο Φορέα, αλλά ενοποιεί και τα όργανα διοίκησης. Το νέο 5μελές Συμβούλιο θα αποτελείται από τρία μέλη (Πρόεδρο κι άλλα δύο μέλη) αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα, και δύο (Αντιπρόεδρο κι άλλο ένα μέλος) για τα σιδηροδρομικά. Επίσης συνιστά εντός του Υπουργείου Αυτοτελή Μονάδα Μελετών και Διερευνήσεων. Η Μονάδα αυτή θα αποτελείται από τρία Γραφεία (Αεροπορικών Ατυχημάτων, Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, και Πρόληψης, Ανάλυσης και Στατιστικής), τα οποία θα στελεχωθούν από τους υπάρχοντες διερευνητές της ΕΔΑΑΠ.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι μετατάσσονται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κι αυτό με τη σειρά του θα τους διαθέτει στον νέο Φορέα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με τρίτους διερευνητές και τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η απουσία διερευνητών σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Τέλος, ενισχύεται το έργο των διερευνητών, παρέχοντάς τους οικονομικά κίνητρα.

«Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας Φορέας μικρός σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικά ευέλικτος, και διορθώνονται σφάλματα του παρελθόντος, που δημιουργούσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα