back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη «σκιά» του Qatar Gate αλλά και νέες αποκαλύψεις, η μάχη που αναμένεται να δώσει ο Μακρόν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η θύελλα αντιδράσεων για τις εκτελέσεις στο Ιράν και η νομοθετική παρέμβαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ε.Ε. μεταρρύθμιση – διαφθορά: Στο προσκήνιο έρχεται η μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από τις καταγγελίες διαφθοράς που αφορούν το Κατάρ και τις βαλίτσες… μετρητών αναφέρει το Politico αλλά και οι FT.

Το έγγραφο – που έχουν στη κατοχή τους τα δύο μέσα – καθορίζει 14 στόχους, ώστε «να υπάρξει μεγαλύτερο φως στις δραστηριότητες των μελών» και «υποχρεωτική δημοσίευση των συνεδριάσεων τους», αλλά είναι απίθανο να φτάσει εκεί που θέλουν οι υπέρμαχοι της απόλυτης διαφάνειας. Σίγουρα πάντως θα ενοχλήσει τους ευρωβουλευτές που δεν θέλουν επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου να αναφέρουν όλες τις συνομιλίες τους με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.

Σύμφωνα με το Politico οι εν λόγω προτάσεις εξετάζονται ως «βραχυπρόθεσμες επιλογές» για την ενίσχυση των εργαλείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαφάνεια, την ηθική συμπεριφορά και θεωρούνται «απάντηση» στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε πριν από τα Χριστούγεννα.

Εάν εισαχθούν, ωστόσο, όλοι εκείνοι που δεν είναι μέλη, θα πρέπει να αναφέρουν την άφιξή τους στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου ενώ θα αφαιρεθεί η εύκολη πρόσβαση σε πρώην μέλη του. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει επίσης να καταγράφουν και να δηλώνουν ολες τις συναντήσεις σχετικά με το Νομοθετικό έργο. Αξιωματούχος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν μόνο το αρχικό βήμα, και πως απαιτούνται νέες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Ακτιβιστές όπως η Διεθνής Διαφάνεια και η Alter-EU δήλωσαν ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η αναφορά όλων των συναντήσεων μεταξύ ευρωβουλευτών και τρίτων πλευρών, ενώ η συμμόρφωση στους κανόνες θα πρέπει να έχει εξωτερική εποπτεία.

Η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσολα, η οποία δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι το Κοινοβούλιο “δεν είναι προς πώληση σε ξένους παράγοντες”, πρόκειται να παρουσιάσει αύριο τις προτάσεις στους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στο μεταξύ, οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνές τους σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες και άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αναφέρει η βελγική Le Soir. Συνολικά για το σκάνδαλο συμμετείχαν τέσσερις χώρες και τελικά ο στόχος αρχικά ήταν το Μαρόκο, προτού αποκαλυφθεί το σκάνδαλο του Κατάρ, αποκαλύπτει. Στο στόχαστρο πλέον μπαίνει και ένας Βέλγος ευρωβουλευτής, αναφέρει το Politico και συγκεκριμένα, η Μαρία Αρένα που ανήκει και αυτή στην ομάδα των ευρω-Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι δέχθηκε να μεταβεί στο Κατάρ με εισιτήρια της κυβέρνησης, που ανέλαβε και τα έξοδα διαμονής της, ενώ παρέλειψε να το αναφέρει, όπως είθισται. Η Αρένα προς το παρόν δεν έχει ανακριθεί από τις αρχές.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται και η Επιτροπή του Κοινοβουλίου γνωστή και ως DROI. Σε συνεδρίαση της τον περασμένο Μάιο, που προήδρευσε η Αρένα οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι του Κατάρ καταδικάστηκαν, κάτι που είχε δρομολογήσει στο παρασκήνιο ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, που είναι ύποπτος στο σκάνδαλο. Το Politico αποκαλύπτει επίσης ότι ο Αντόνιο Παντσέρι- που είναι ήδη προφυλακισμένος -υπέγραψε μια συμφωνία με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ το 2018, όταν ο ίδιος προήδρευε της επιτροπής DROI.

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, ήταν οι εντάσεις με τις χώρες του Κόλπου που οδήγησαν το Κατάρ σε αναζήτηση φίλων και συμμάχων στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, πάντως, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα επιλέξει τον ή την υποψήφια για την αντικατάσταση της Εύας Καϊλή, που καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, λόγω του Qatargate. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο. Ίσως όμως οι Σοσιαλιστές να μην είναι εκείνοι που θα κερδίσουν τη μάχη της θέσης αυτής, σχολιάζει το Politico.

Στη Γαλλία: Καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζεται για μια αναμέτρηση με πολιτικούς αντιπάλους και συνδικάτα για την αντιλαϊκή αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, η κυβέρνησή του χθες το βράδυ πέτυχε τουλάχιστον μία νίκη στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το νομοσχέδιο για την πράσινη ενέργεια, πέρασε τελικά μετά από εβδομάδες διαμάχης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αποδείχθηκε μια επίπονη δοκιμασία για την ικανότητα του Μακρόν να επιδιώξει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη θητεία του, αφού η κεντρώα συμμαχία του έχασε την πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο.

Ο νέος νόμος, ο οποίος αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έργων υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, εγκρίθηκε σε ψηφοφορία της Κάτω Βουλής μόνο αφού έλαβε υποστήριξη την τελευταία στιγμή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανεβάζοντας τις ψήφους υπέρ σε 286 έναντι 238 κατά.

Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Μακρόν έπρεπε να βασιστεί στην αριστερά αντί των συντηρητικών Les Républicains, οι οποίοι υποστήριξαν ορισμένα οικονομικά μέτρα. Χρειάζεται όμως την υποστήριξη τους στην τολμηρή προσπάθειά του να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η εξαρτώμενη από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, Γαλλία βρίσκεται πίσω από τους γείτονές της σε ό,τι αφορά τους στόχους διάθεσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Το νομοσχέδιο στοχεύει να μειώσει τις δικαστικές προκλήσεις στα έργα, να ενθαρρύνει την εγκατάσταση περισσότερων ηλιακών πάνελ σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και να οδηγήσει σε καλύτερο σχεδιασμό ανά περιοχή και όχι απλώς σε ένα αιολικό πάρκο κάθε φορά.

Αλλά ο Μακρόν έχει μπροστά του πολύ μεγαλύτερες μάχες να δώσει καθώς ξεκινά τη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση. Η προσπάθεια θα στιγματίσει τη δεύτερη θητεία του στο Élysée, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 70% των πολιτών αντιτίθενται στις προτάσεις του και τα εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, την επόμενη εβδομάδα. Εάν η αντίθεση στη μεταρρύθμιση των συντάξεων αποδειχθεί ανυπέρβλητη, ο Μακρόν έχει επιλογές για να την προωθήσει αναγκαστικά… μέσω διατάγματος, αποφεύγοντας μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Αλλά καθώς θα προκληθεί μεγαλύτερη λαϊκή αναταραχή, θα επιδιώξει τελικά έναν συμβιβασμό.

Στη Βραζιλία: Σε μεγάλες διαδηλώσεις σε Ρίο ντε Τζανέιρο και Σάο Πάολο οι πολίτες ζήτησαν την τιμωρία των υπαιτίων για την εισβολή στις κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Μπραζίλια, αναφέρει ο Guardian. Στο επίκεντρο βρίσκεται, φυσικά, πρωτίστως ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, τον οποίο οι περισσότεροι θεωρούν υπεύθυνο για όσα συνέβησαν και απαιτούν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να τον εκδώσει. «Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά την εκπλήρωση των καθηκόντων μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φλάβιο Ντίνο, υποσχόμενος την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των υπευθύνων. Εκτός, άλλωστε, από τις περίπου 1.500 συλλήψεις που έχουν γίνει και τις διώξεις που ασκούνται με βάση τις εντολές του, είναι αυτός ο οποίος έθεσε σε διαθεσιμότητα για 90 ημέρες τον κυβερνήτη της Μπραζίλια και στενό συνεργάτη του Μπολσονάρο, θεωρώντας τον πρακτικά υπεύθυνο για τη μη αποτροπή των σοβαρότατων επεισοδίων της Κυριακής.

Στην Τουρκία: Οι δικαστικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Τουρκίας συνεχίζονται, καθώς χθες εισαγγελέας ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP με την κατηγορία της τρομοκρατίας, μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, αναφέρει το Bloomberg. Ο γενικός εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ότι συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που η Αγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό». Το φιλοκουρδικό κόμμα, που αρνείται ότι συνδέεται με το PKK, έχει διορία ενός μήνα για να παρουσιάσει την υπεράσπισή του, εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος. Για να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 των 15 μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την Πέμπτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε, με οκτώ ψήφους υπέρ και επτά κατά, να ανασταλεί η παροχή κρατικής επιχορήγησης στο HDP.

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP κέρδισε το 12% των ψήφων – περίπου 6 εκατομμύρια ψήφους – με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη. Το κόμμα είχε στερήσει το 2015 από τον πρόεδρο Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο επικεφαλής του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος, το HDP βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών.

Στο Ιράν: Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από μια φυλακή κοντά στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη, σύμφωνα με φήμες, επικείμενη εκτέλεση δύο νεαρών κρατουμένων που κρίθηκαν ένοχοι ότι παρέσυραν με αυτοκίνητο έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Νοέμβριο αναφέρει ο Guardian. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τη μητέρα του ενός από τους άνδρες, του 22χρονου Μοχάμαντ Γκομπαντλού, να εκλιπαρεί για τον γιο της έξω από τη φυλακή Ρατζέι-Σαχρ στο Καράτζ, πόλη δυτικά της Τεχεράνης. Είπε ότι είχε διαπιστωθεί πως ο γιος της δεν βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος όταν ο αστυνομικός χτυπήθηκε. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν σημάνει συναγερμό αφού ο Γκομπαντλού και ο συγκρατούμενος Μοχάμαντ Μπορουγκάνι οδηγήθηκαν στην απομόνωση, κάτι που αποτελεί συχνά προκαταρκτικό βήμα πριν από την εκτέλεση. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι δύο άνδρες απαιτούν επανάληψη της δίκης στο ανώτατο δικαστήριο.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής σε σχέση με το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει σαρώσει το Ιράν μετά τον θάνατο υπό κράτηση της νεαρής Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο. Κάποιες προειδοποιήσεις για επικείμενες εκτελέσεις αποδείχθηκαν ψευδείς, ενδεχομένως επειδή οι διαμαρτυρίες γύρω από συγκεκριμένους κρατουμένους οδήγησαν τις Αρχές να κάνουν πίσω, έστω και προσωρινά. Οι ιρανοί πρεσβευτές στην Ευρώπη εξακολουθούν να δέχονται πυρά για την εκτέλεση δύο ανδρών το Σάββατο και η Τεχεράνη πρέπει τώρα να σταθμίσει αν θα αγνοήσει τη διεθνή καταδίκη για την έλλειψη δέουσας διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης των κρατουμένων σε δικηγόρους της επιλογής τους. Τη Δευτέρα, μια κόρη του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξης για «προπαγάνδα» και «πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας» επειδή ενθάρρυνε τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

Η εκτέλεση δύο ανδρών, του Μοχάμαντ Μεχντί Καραμί και του Μοχάμαντ Χοσεϊνί, το Σάββατο οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο, αλλά όχι σε άμεσες κυρώσεις. Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολόν, χαρακτήρισε τις εκτελέσεις «αποτρόπαιες», προσθέτοντας ότι η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στη θανατική ποινή, σε όλους τους τόπους και σε όλες τις περιστάσεις. Γάλλοι γερουσιαστές κατέθεσαν επίσης ψήφισμα με το οποίο καλούν την ΕΕ να τερματίσει τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και διάφορα άλλα μέτρα.

Στη Βρετανία: Στον Τύπο κυριαρχεί το θέμα των κυβερνητικών σχεδίων για νομοθεσία που θα περιορίζει τις απεργίες. Η Metro θεωρεί ότι ο νέος νόμος «βάλει κατά των απεργιών». Για παράδειγμα, αν απεργούν οι εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και σιδηροδρόμους χωρίς προσωπικό ασφαλείας, τότε θα απολυθούν όλοι, όπως αναφέρει.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι έξι εκατομμύρια εργάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν για συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων εάν περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης που επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ λειτουργίας του δημόσιου τομέα, εν μέσω απεργιών.

Η Express παροτρύνει τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία για τη Βρετανία… προκειμένου να εμποδίσει την απεργία των νοσοκομειακών που θα παραλύσουν το βρετανικό ΕΣΥ (NHS)

Από την πλευρά τους, οι Times αναφέρουν ότι περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους μήνες λόγω των καθυστερήσεων στις υπηρεσίες του βρετανικού ΕΣΥ (NHS). Πρόκειται για τη χρονιά με το μεγαλύτερο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της δυσλειτουργίας του NHS.

Πολλά δημοσιεύματα δείχνουν τον Πρίγκιπα Χάρι την ώρα που εγκαταλείπει ένα ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από έναν σωματοφύλακα που φέρει μια θήκη πιστόλι Glock gun. Ο πρίγκιπας βρισκόταν στην πόλη των ΗΠΑ τη Δευτέρα για να προωθήσει τα απομνημονεύματά του σε μια συνέντευξη με τον Stephen Colbert στο The Late Show. Πολλές οι αναφορές όπως στους Times για το γεγονός ότι το βιβλίο του Χάρι ξεπούλησε… Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι «Ρεζέρβα» έγινε το βιβλίο μη μυθοπλασίας με τις ταχύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, χθες πρώτη ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του σε 16 χώρες. Μέσα στις πρώτες ώρες πουλήθηκαν 400.000 αντίτυπα σε σκληρόδετες εκδόσεις, ηλεκτρονικά βιβλία και ακουστικά. Ο εκδοτικός οίκος Penguin ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ανταπόκριση του κοινού στο βιβλίο «ξεπερνά ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας». Ο Χάρι μιλάει για τη θλίψη του και την ενηλικίωσή του μετά τον θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα όταν ήταν μόλις 12 ετών, για τη χρήση κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών για να το αντιμετωπίσει, για το πώς σκότωσε 25 μαχητές Ταλιμπάν ενώ υπηρετούσε ως στρατιώτης στο Αφγανιστάν, ακόμη και για το πότε έκανε για πρώτη φορά έρωτα. Αποκαλύπτει επίσης έναν έντονο καβγά με τον Ουίλιαμ, τον διάδοχο του θρόνου, λέγοντας ότι ο αδελφός του τον έριξε κάτω, και πώς και οι δύο είχαν παρακαλέσει τον πατέρα του να μην παντρευτεί την Καμίλα, την οποία παντρεύτηκε τελικά το 2005.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα