back to top
31.1 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

31.1 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Λ. Χριστόπουλος: Συγκροτούμε το θεσμικό πλαίσιο ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια

Διαβάστε επίσης

Οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση μπορούν πλέον να το κάνουν με μερικά κλικ μέσα σε πέντε λεπτά μέσω του Gov.gr»! 

 Όπως εξήγησε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών  Λεωνίδας Χριστόπουλος, πλέον, τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον εμπορικό κλάδο με έδρα στην Ελλάδα, μπορούν από σήμερα να κάνουν χρήση της εφαρμογή για την “Έναρξη Ατομικής Επιχείρησης μέσω του Gov.gr” χωρίς να απαιτείται καμία προπαρασκευαστική ενέργεια .

 «Η έναρξης της ατομικής επιχείρησης με πολύ απλό και ψηφιακό τρόπο είναι ένα πρότζεκτ το οποίο χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και αφορά την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ανοίγουν στην Ελλάδα. Ανασχεδιάσαμε από την αρχή όλη τη διαδικασία και πλέον ένας πολίτης, μπορεί πολύ γρήγορα, σχεδόν σε πέντε λεπτά να έχει την επιχείρησή του, σημείωσε»

 Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας απλούστευσης των διαδικασιών, σχεδιάστηκε μια δημόσια μοντέρνα πολιτική διοικητικών διαδικασιών που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών (ΕΜΔΔ) «Μίτος» για την καταγραφή, αποτύπωση και τυποποίηση όλων των διοικητικών διαδικασιών του Κράτους, στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) για τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών κα στο Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας για τον υπολογισμό της γραφειοκρατίας, τη μέτρηση των διοικητικών βαρών και τη συνεχή αξιολόγησή και τεκμηρίωση . 

 Όπως επισήμανε, η μεγαλύτερη πρόκληση για το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέση με το έργο της ψηφιοποίησης, είναι το διοικητικό κομμάτι. 

 «Πέρα από τις διάφορες παρεμβάσεις απλούστευσης, συγκροτούμε και το θεσμικό θεμέλιο ώστε αυτές οι πρωτοβουλίες να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια και να έχουν ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας για όλα τα υπουργεία. Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η τεχνολογική αλλά η διοικητική. Εκεί βρίσκονται οι αντιστάσεις και οι αντιλήψεις χρόνων στη δημόσια διοίκηση που δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν. Πρέπει να στηριχθούμε σε στέρεες διοικητικές βάσεις. Μόνο αν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορέσει να αλλάξει η νοοτροπία τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο δρόμο της ψηφιοποίησης του δημοσίου έχουν κινηθεί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» , τόνισε. 

«Αυτό που μπορεί να κάνει σε έναν εκλογικό κύκλο μια κυβέρνηση και εμείς το πράξαμε, είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις  που θα διασφαλίσουν ότι αυτή τη προσπάθεια θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δημιουργήσαμε μια δυναμική υπέρ της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών σε όλα τα υπουργεία ώστε να βελτιώσουμε την παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτό το θεσμικό θεμέλιο που δημιουργήθηκε σε μια τετραετία είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει γίνει κοινός τόπος ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πολιτών και να βοηθήσεις την οικονομική ανάπτυξη. Η διαδικασία της απλούστευσης των διαδικασιών είναι κάτι που ξεκίνησε και δεν θα σταματήσει ποτέ », πρόσθεσε. 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα