back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η αυλαία για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στο Νταβός, τα απόνερα του QatarGate που θα συζητηθούν στο Στρασβούργο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία και τα μέτρα της κυβέρνησης και ο «πονοκέφαλος» για τους Δημοκρατικούς από την αποκάλυψη νέων απόρρητων εγγράφων στο σπίτι του Μπάιντεν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Νταβός: Ύστερα από τρία χρόνια επιστρέφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και μάλιστα την περίοδο που όλοι είχαν συνηθίσει πριν απ’ το ξέσπασμα της πανδημίας – στην καρδιά του χειμώνα και όχι τον Μάιο, όπως είχε γίνει πέρυσι. Από σήμερα και έως την Πέμπτη, λοιπόν, 52 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, 56 υπουργοί Οικονομικών, 19 κεντρικοί τραπεζίτες, 30 υπουργοί Εμπορίου και 35 υπουργοί Εξωτερικών, θα συνευρεθούν σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στις ελβετικές Αλπεις με περισσότερους από 600 διευθύνοντες συμβούλους επιχειρηματικών κολοσσών, καθώς και τους επικεφαλής όλων των σημαντικών διεθνών οργανισμών αναφέρουν οι FT.

Παρά το γεγονός δε ότι από τις εργασίες του Φόρουμ θα λείπουν, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες – ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρίσι Σούνακ, όπως βεβαίως και ο Βλαντίμιρ Πούτιν – οι διοργανωτές κάνουν λόγο για συμμετοχή-ρεκόρ η οποία, όπως τονίζουν, αποτυπώνει την αγωνία που επικρατεί για το αύριο σε ένα κόσμο που ζει εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο διοργανωτής (από το 1971) του παλαιότερου και γνωστότερου «ραντεβού» της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, ο γερμανός μηχανικός και οικονομολόγος Κλάους Σβαμπ, επέλεξε ως βασικό μότο του φετινού Φόρουμ το σλόγκαν «Συνεργασία σε ένα κατακερματισμένο κόσμο», στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, της Covid-19 που δεν λέει να τελειώσει, της κλιματικής κρίσης των σοβαρών αναταράξεων στην αγορά ενέργειας και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, του φόβου για παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2023 και της ενίσχυσης του εθνικού προστατευτισμού σε βάρος της παγκοσμιοποίησης, είναι φανερό πως αυτός ο στόχος θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

To σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι οι συμμετέχοντες είναι αναγκασμένοι να λάβουν υπόψη τους ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και το αδιανόητο (…) Η σύγκρουση αυτή μας αποκάλυψε πως ο πόλεμος είναι σε θέση να πλήξει τους οικονομικούς δεσμούς πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η παγκοσμιοποίηση».

«Εάν το Νταβός, πέρα από το χρήμα, διέθετε κάποτε και μια ιδεολογία, αυτή σήμερα μοιάζει τόσο σταθερή όσο και ο σοσιαλισμός της δεκαετίας του ’80», σημειώνει η Corriere della Sera, ενώ ο Guardian θεωρεί ότι «καθώς οι κίνδυνοι για την ειρήνη, την ευημερία και το μέλλον του πλανήτη έχουν αυξηθεί, η προθυμία για συνεργασία – το πνεύμα του Νταβός, όπως θέλει να το ονομάζει ο Σβαμπ – έχει υποχωρήσει».

Για Ευρωκοινοβούλιο – διαφθορά: Δεν χρειάζεται κανείς να μαντέψει ποιο θέμα θα κυριαρχήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αυτή την εβδομάδα, σχολιάζουν οι FT.

To σκάνδαλο Qatargate που αφορά κατηγορίες για χρηματισμό ευρωβουλευτών έχει προκαλέσει ήδη την ανάγκη μεταρρύθμισης του μεγαλύτερου δημοκρατικού θεσμικού οργάνου στον κόσμο. Δεν θα αποτελέσει θέμα στην επίσημη ατζέντα αλλά κάθε ευρωομάδα θα πάρει το λόγο για το τι θεωρεί εκείνη ότι θα πρέπει να γίνει, σχολιάζοντας το σχέδιο 14 σημείων που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα. Η ίδια θα ανακοινώσει άλλωστε σήμερα την έναρξη της διαδικασίας άρσης ασυλίας δύο ευρωβουλευτών, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση οι θεματικές αυτή την εβδομάδα αφορούν συζητησεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αλλά και την απάντηση της Ε.Ε στις εκτελέσεις στο Ιράν και δικαστικά θέματα σε Μαρόκο και Βραζιλία, ενώ ομιλία θα απευθύνει ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ολφ Κρίστερσον, λόγω της τρέχουσας σουηδικ΄ςη προεδρίας.

Επίσης, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αντικατάσταση της Εύας Καϊλή που κατείχε μια από τις 14 θέσεις αντιπροέδρων στο Κοινοβούλιο, αλλά και το εάν θα επιτρέψει δικαστικές έρευνες του Ευρωπαίου εισαγγελέα για δύο ακόμα ευρωβουλευτές.

Για Νεπάλ – αεροπορικό δυστύχημα: Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα των τελευταίων τριών δεκαετιών στο Νεπάλ σημειώθηκε χθες όταν εσωτερική πτήση της Yeti Airlines συνετρίβη κοντά στην πόλη Ποχάρα αυτού του μικρού κράτους των Ιμαλαΐων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 68 άτομα αναφέρει ο Guardian. Εκατοντάδες διασώστες έκαναν έρευνες στην πλαγιά του λόφου όπου κατέπεσε η πτήση που μετέφερε 72 άτομα από την πρωτεύουσα Κατμαντού. Οι αξιωματούχοι αργά το βράδυ διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας, λέγοντας ότι θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα. Πλάνα της τοπικής τηλεόρασης έδειχναν διασώστες γύρω από σπασμένα τμήματα του αεροσκάφους. Μέρος του εδάφους κοντά στο σημείο της συντριβής ήταν καμένο, ενώ σε κάποια σημεία είχε ξεσπάσει φωτιά.

Στη Βρετανία: Ο Guardian αναφέρει στο βασικό του θέμα ότι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρμαχοι πολιτικών ελευθεριών εμφανίζονται εξοργισμένοι λόγω των κυβερνητικών σχεδιασμών που αποδίδουν στην αστυνομία δυνατότητα να αποκλείει διαδηλώσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η τάξη και η ασφάλεια. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ακραίες εκδηλώσεις διαδηλωτών, όπως εκείνων που διαμαρτύρονται για το περιβάλλον. Στελέχη του Εργατικού Κόμματος ωστόσο εκτιμούν ότι δίνεται «λευκή επιταγή» στην αστυνομία να αποκλείει κάθε διαδήλωση, πριν καν εκδηλωθεί.

Εκατομμύρια παιδιά θα επιστρέψουν στα διαδικτυακά μαθήματα, όπως συνέβη στη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της επικείμενης απεργίας των δασκάλων τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με την i . Η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθεί σήμερα από τα συνδικάτα των δασκάλων σε όλη τη χώρα. Υπουργοί εκτιμούν ότι αρκετά σχολεία θα προσφέρουν τη δυνατότητα διαδικτυακών μαθημάτων, με κυβερνητική πηγή να παραδέχεται ότι είναι «προτιμότερο από καθόλου μαθήματα».

Στην Τσεχία: Ένας δημοφιλής απόστρατος στρατηγός, που έχει διατελέσει και επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και ένας πρώην πρωθυπουργός ο οποίος είναι και ο πλουσιότερος πολίτης της Τσεχίας θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες αναφέρει το Politico. Ο Πετρ Πάβελ και ο Αντρέι Μπάμπις αναδείχθηκαν πρακτικά ισόπαλοι στον πρώτο γύρο, αν και ο Πάβελ έχει μια βραχεία κεφαλή καθώς συγκέντρωσε 35,4% έναντι 35% του αντιπάλου του και σαφέστατο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες τον φέρνουν να επικρατεί άνετα. Θεωρείται δε ιδιαιτέρως φιλοδυτικός – έχει ταχθεί, άλλωστε, υπέρ της παροχής περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία – σε αντίθεση με τον Μπάμπις, ο οποίος υποστηρίζει τις στενότερες σχέσεις με την Κίνα, ενώ μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου «έκλεινε το μάτι» και προς τη Μόσχα.

Για Ιράν: Το Ιράν εκτέλεσε τελικά δι’ απαγχονισμού τον πρώην υφυπουργό Αμυνας της χώρας Αλιρεζά Ακμπαρί, βρετανοϊρανό υπήκοο αψηφώντας τις εκκλήσεις του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον για την απελευθέρωσή του, αφότου του επιβλήθηκε η θανατική ποινή με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας αναφέρει o Guardian. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο θα αποσύρει προσωρινά τον πρέσβη του από το Ιράν και εξετάζει περαιτέρω μέτρα που θα λάβει κατά της Τεχεράνης. «Η αντίδρασή μας δεν θα περιοριστεί απαραίτητα στις ενέργειες που μόλις ανακοινώσαμε», τόνισε. Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε ότι η υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα, καταδίκασε την εκτέλεση, με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να τη χαρακτηρίζει «ανάλγητη και δειλή πράξη που εκτελέστηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς». Η εκτέλεση του 61χρονου Ακμπαρί, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2019, καταδικάστηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία και φαίνεται ότι θα επιδεινώσει περαιτέρω τις επί μακρόν τεταμένες σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί αφότου οι συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και αφού η Τεχεράνη εξαπέλυσε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πέρσι.

Στις ΗΠΑ: Ακόμη πέντε σελίδες με εμπιστευτικό περιεχόμενο ανακαλύφθηκαν στην οικία του Τζο Μπάιντεν στο Ντέλαγουερ, εντείνοντας τον «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ – και ταυτόχρονα, προσφέροντας ένα απρόσμενο δώρο στον Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί μεγάλη έρευνα για παρόμοια έγγραφα στη βίλα του στη Φλόριντα σχολιάζει το Politico. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει οριστεί από τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ ειδικός σύμβουλος για να χειριστεί την υπόθεση, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις τους κατά του Μπάιντεν.

Το παράπτωμα του Μπάιντεν θεωρείται από αναλυτές ως σαφώς λιγότερο σοβαρό από εκείνο του προκατόχου του. Παρ’ όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο και τον ακριβή αριθμό των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν, το πότε έφτασαν στο think tank και το σπίτι του, γιατί έμειναν εκεί και γιατί η κυβέρνηση περίμενε περισσότερους από δύο μήνες προκειμένου να αναγνωρίσει την ανακάλυψή τους. Τα ερωτήματα έγιναν ακόμα βαθύτερα το Σάββατο, όταν ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Σάουμπερ αποκάλυψε ότι συνολικά έξι σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων, και όχι μία, είχαν εντοπιστεί στην προσωπική βιβλιοθήκη του Μπάιντεν στο Ουίλμινγκτον. «Ενδεχομένως να πρόκειται για καθαρή τσαπατσουλιά από την πλευρά του Μπάιντεν ή της ομάδας του, αλλά δεν έχει σημασία» δήλωσε ο Λάρι Σαμπάτο, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. «Στο μυαλό του κοινού, τώρα θα πουν: “Ε, λοιπόν, είστε και οι δύο ένοχοι. Ντροπή και στους δυο σας. Τέλος”» αναφέρει το Politico.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα