back to top
28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Μ. Μαθιουλάκης: Η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας στην ενέργεια το επόμενο άμεσο διάστημα

Διαβάστε επίσης

 

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας στην ενέργεια το επόμενο άμεσο διάστημα, διατύπωσε στον Αθήνα 984 ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα ενέργειας και ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum.

«Η άνοιξη θα μας βρει με πλήρεις τις αποθήκες σε φυσικό αέριο, πιο γεμάτες από κάθε άλλη φορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανάλογη συγκράτηση των τιμών» ανέφερε μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως εξήγησε, αναλύοντας την εκτίμησή του, «κατά την περίοδο που οι τιμές για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν σε υψηλότερα επίπεδα, συνέφερε τις εταιρίες να προμηθεύονται και να διαθέτουν στην αγορά νέες ποσότητες, αντί να καταναλώνουν τις παλαιότερες τις οποίες είχαν αγοράσει ακριβότερα γεμίζοντας τις αποθήκες, που αναμένεται να ανοίξουν ώστε να τις διαθέσουν σταδιακά στην αγορά.
Οπότε, η άνοιξη θα βρει την Ευρώπη με πλήρεις τις αποθήκες της σε φυσικό αέριο, πιο γεμάτες από κάθε άλλη φορά, γεγονός που θα συγκρατήσει ανάλογα και τις τιμές… Επίσης, η Ρωσία θα αρχίσει να πιέζεται να στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κάτι που αυτή τη στιγμή αγγίζει μόνον το 9% της συνολικής κατανάλωσης».

Με δεδομένο ωστόσο, ότι κάθε εκτίμηση αποτελεί απόπειρα προσέγγισης ενός άγνωστου μέλλοντος και επειδή εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα πρέπει  να παραγνωρίζεται  ότι  κάθε εκτίμηση σε σχέση με τον τομέα της  ενέργειας τελεί υπό την αίρεση οποιασδήποτε  εξέλιξης  προς το χειρότερο, η οποία θα επιβάρυνε  την ψυχολογία της αγοράς.

ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ  ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ,  ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ

Αναφορικά με τη διάρκεια του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στα σημερινά επίπεδα, ο κ Μαθιουλάκης τόνισε ότι οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα μειώνονται επειδή συμβαίνουν τα αντίθετα σε όρους ψυχολογίας της αγοράς απ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι.

«Η τωρινή αίσθηση στην αγορά ενέργειας είναι ότι θα μας περισσέψει φυσικό αέριο σε σχέση με τις ανάγκες μας. Και αυτό έχει τη σημασία του ενόψει της  οικονομικής ύφεσης, που βρίσκεται προ των πυλών. Αυτός είναι ο παράγοντας που προσδιορίζει πόσο μειώνονται και μέχρι ποιο σημείο ενδέχεται να πέσουν οι τιμές.   Το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να έχουμε ενέργεια σε τιμές όχι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα προ κρίσης».

Δίνοντας μια εικόνα για το ράλι στις τιμές της  ενέργειας ο κ Μαθιουλάκης τόνισε ότι, από τα 25 με 30 ευρώ που κυμαινόταν το καλοκαίρι του 2021 η τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο, άγγιξε το καλοκαίρι του 2022 τα 340 ευρώ και τον χειμώνα του 2023 -με μεγάλη πτώση- διαμορφώθηκε στα 50 ευρώ.

Και πρόσθεσε πως «Μπορούμε να δούμε τις τιμές να διαμορφώνονται ακόμα και στα 40 ευρώ δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα απ ό,τι προ κρίσης αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζουν σοβαρά την αγορά. Επειδή είμαστε σε αναμονή μιας οικονομικής ύφασης που φοβίζει άπαντες, ένα από τα παρεπόμενά της είναι η συρρίκνωση της ζήτησης, άρα και η δημιουργία αποθεμάτων».

 ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2023 ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Για τον επιστημονικό  συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ σε θέματα ενέργειας,  κρίσιμο διάστημα για την διαμόρφωση των τιμών σε αυτό τον τομέα , είναι  η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023. 

«Βέβαια, παράγοντας που δεν αποκλείεται να δράσει ανασχετικά στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας είναι το γεγονός ότι από την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα χρειαστεί να φουλάρουν ξανά  οι αποθήκες της Ευρώπης σε χώρες όπου υπάρχουν φυσικές κοιλότητες αποθήκευσης, όπως πχ παλαιά ορυχεία αλατιού και καλύπτουν περίπου το 20% της ζήτησης στην Ευρώπη για διάστημα έως και 2 μηνών. Προς το παρόν, είναι πλήρεις κατά 80% οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, το οποίο ξοδεύεται μέχρι την άνοιξη οπότε και πρέπει να αναπληρωθεί. Μην ξεχνάμε όμως ότι πέρισι προμηθευόμασταν ρωσικό αέριο, κάτι που πλέον δεν ισχύει και ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, δεδομένης της ζήτησης» κατέληξε κλείνοντας .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα