back to top
19.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

19.1 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Θα προσέλθει για κατάθεση ο Χρήστος Καλογρίτσας

Διαβάστε επίσης

Σε αντίθεση με τον Νίκο Παππά ο οποίος έχει επιλέξει να μην προσέλθει να απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου , ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, όπως είπε σήμερα στο δικαστήριο ο δικηγόρος του Ανδρέας Λοβέρδος θα προσέλθει κανονικά να απολογηθεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών που θα τον κρίνουν σε λίγο καιρό. Η απολογία του εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ομόφωνα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα, το δικαστήριο απέρριψε, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το αίτημα της υπεράσπισης του Νίκου Παππά, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Σε πιέσεις που δέχθηκε από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ,αλλά και στη λάθος πολιτική που είχε ακολουθηθεί από προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής αναφέρθηκε το πρώην ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Αθανάσιος Τσάδαρης καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

Όπως υποστήριξε ο κ.Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η ATTICA BANK ήταν ιδιαίτερα σε κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων.

“Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK”. Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια… Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι “αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω” και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες”, κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης.

Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε “τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70” την εταιρεία του Χρ.Καλογρίτσα.

Πώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες . Ήταν μέσα προς τέλη Αυγουστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

“Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ.Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό”, είπε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια είπε πως τελικά ήρθαν τρία εκατομμύρια στην τράπεζα. “Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων”, υποστήριξε το τραπεζικό στέλεχος.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η ATTICA BANK να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. “Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατοσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβιωση της τράπεζας”, υποστήριξει.

“Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν”, τόνισε στην κατάθεσή του ο κ.Τσάδαρης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με ανάγνωση εγγράφων.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα