back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

 H στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και η ενόχληση των Νατοϊκών συμμάχων για την αμφίσημη στάση του Βερολίνου, τα «δώρα» που ξέχασε να δηλώσει η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Eκπρόσωποι εννέα κρατών, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, γνωστοποίησαν την παροχή μεγάλης στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο με δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας  Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα S-60, πολυβόλα, εκπαίδευση στρατιωτικών κ.λπ. Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Τσεχία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

«Σταματήστε να μπλοκάρετε τη συμφωνία για τα τανκς λένε οι Νατοϊκοί σύμμαχοι στη Γερμανία» ο τίτλος της Daily Telegraph.

Οι δυτικοί σύμμαχοι υποσχέθηκαν την Πέμπτη δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα όπλα για την Ουκρανία, το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει αν θα στείλουν άρματα μάχης Leopard, καθώς το Βερολίνο δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει αν θα άρει το βέτο. Χθες συναντήθηκε στο Βερολίνο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν με τον Γερμανό ομόλογό του Μπόρις Πιστόριους σε μια προσπάθεια να πείσει τη γερμανική κυβέρνηση είτε να στείλει η ίδια τα γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία είτε να επιτρέψει σε άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν να τα προσφέρουν στο Κίεβο. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, έχουν ήδη συμφωνήσει να στείλουν τέτοιου είδους άρματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά χρειάζονται τη γερμανική έγκριση για την επανεξαγωγή τους. Μάλιστα, σε μια ένδειξη αυξανόμενης έντασης, η Πολωνία πρότεινε ότι μπορεί να το πράξει ακόμα και αν η Γερμανία προσπαθήσει να την εμποδίσει. Το θέμα των αρμάτων αυτών θέτει ένα δίλημμα στις σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ. Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γερμανία θα επιτρέψει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την άμυνά της κατά της Ρωσίας, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Abrams. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίως και ιδιωτικά επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να στείλει προς το παρόν αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για το Κίεβο να τα συντηρήσει και θα απαιτούσε τεράστια υλικοτεχνική προσπάθεια για να λειτουργήσουν.

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και άλλων περιοχών της Ουκρανίας, παρά τις «άριστες σχέσεις με τη Μόσχα», δήλωσε χθες ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Αναγνωρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, γι’ αυτό, παρά τις άριστες σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας, δεν αναγνωρίσαμε την απόσπαση της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ από την Ουκρανία». Ανάλογη δήλωση έκανε στο Νταβός και ένας άλλος παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς. Ο Βούτσιτς είπε ότι παρά τις «παραδοσιακά καλές» σχέσεις του Βελιγραδίου και της Μόσχας, η Σερβία δεν υποστηρίζει κάθε απόφαση του Κρεμλίνου. Βέβαια τις δηλώσεις αυτές τις έκανε κυρίως λόγω του Κοσόβου, σχολιάζει ο Guardian.

Στη Γαλλία: Ακριβώς εννέα ημέρες αφότου παρουσίασε η κυβέρνηση τις προτάσεις της, εισηγούμενη τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 σήμερα στα 64 έτη έως το 2030, με τουλάχιστον 43 έτη ασφάλισης, έναντι 42 σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οκτώ βασικών συνδικάτων, καθώς και πέντε κινημάτων που εκπροσωπούν στη νεολαία και βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού και δεκάδων ακόμα πόλεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ενώ η απεργία που είχε προκηρυχθεί προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές, στην παιδεία καθώς και στον τομέα της ενέργειας, αναφέρει το Politico. Η «μάχη των αριθμών» ήταν σφοδρή, όπως σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, για 145.000 διαδηλωτές έκαναν για παράδειγμα λόγο οι διοργανωτές στη Μασσαλία, για 26.000 έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, για 400.000 διαδηλωτές μίλησαν τα συνδικάτα στο Παρίσι (από όπου δεν έλειψαν φυσικά και τα επεισόδια…), για 80.000 έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, που ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 1,12 εκατομμύριο άτομα. Αλλά η απεργία είχε κριθεί επιτυχημένη προτού καν ξεκινήσει: είναι η πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια που τα συνδικάτα συμφωνούν σε έναν κοινό στόχο.

«Δίκαιη και υπεύθυνη» χαρακτήρισε από τη Βαρκελώνη ο Μακρόν την προωθούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνησή του θα επιμείνει σε αυτή «με σεβασμό, πνεύμα διαλόγου, αλλά αποφασιστικότητα και πνεύμα ευθύνης», διαβεβαίωσε. Αδικη και δογματική τη θεωρούν από την πλευρά τους τα συνδικάτα, αλλά και ένα 72% των Γάλλων, καταγγέλλοντας πως πλήττει πρωτίστως τους μη προνομιούχους, επιμένοντας πως υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως η φορολόγηση των υπερπλουσίων ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και οι περικοπές στις υψηλότερες συντάξεις.

Για Μέτσολα – δώρα: Ερωτήματα  προκύπτουν από την εκπρόθεσμη δημοσιοποίηση 125 δώρων (σε σύνολο 142) που έχει λάβει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινονουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα από διάφορα κράτη και προσωπικότητες – σε σαμπάνια, σοκολάτες, αλλά και χρυσό. Πολύ περισσότερο καθώς αυτή έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ είχε «διαρρεύσει» στις Βρυξέλλες η επικείμενη συμφωνία του Αντόνιο Παντσέρι με τις βελγικές Αρχές να «κελαηδήσει». Η ίδια και οι συνεργάτες της, βεβαίως, απαντούν ότι τα δώρα δεν δόθηκαν στην ίδια προσωπικά, αλλά στην Ευρωβουλή μέσω αυτής, όπως επίσης και ότι τα χρονοδιαγράμματα για τη δήλωσή τους δεν περιλαμβάνουν την πρόεδρο. Ο καθείς επιλέγει τι θα πιστέψει, στο φόντο και ορισμένων από τα «δώρα» που έχει λάβει η Μέτσολα – η αξία κανενός από τα οποία δεν υπερβαίνει, επισήμως, τα 150 ευρώ, αναφέρει το Politico, που χθες έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη.

Στη Βρετανία: Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε συγγνώμη για τη λανθασμένη κρίση του, επειδή επέβαινε σε αυτοκίνητο χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας για να γυρίσει ένα, σύντομης διάρκειας, βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Το βίντεο, στο οποίο ο Σούνακ μιλά για τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου στις κοινότητες όλης της χώρας, κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον βρετανό πρωθυπουργό να απευθύνεται στην κάμερα από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου χωρίς να φοράει ζώνη. «Ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλήρως ότι ήταν ένα λάθος και ζητά συγγνώμη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του, αναφέρει το Politico.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα I στη Βρετανία αποκαλύπτει ότι «η Ε.Ε θέλει τον Σερ Κερ Στάρμερ πρωθυπουργό». Καθώς ο αρχηγός των Εργατικών βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για πρώτη φορά, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και επιχειρηματίες. «Ανυπομονώ για τον Στάρμερ… ήδη χτίζει το ευρωπαϊκό του προφίλ» ανέφερε στην εφημερίδα Γερμανός ευρωβουλευτής.

Για Άρντερν: «Καμία μεταμέλεια – Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας παραιτείται» αναφέρουν οι FT.

«Δεν διαθέτω πλέον αρκετά καύσιμα – Η Αρντερν παραιτείται» ο τίτλος του GuardianH Τζασίντα Αρντερν, η οποία το 2017 έγινε η νεότερη γυναίκα που έχει βρεθεί ποτέ σε θέση πρωθυπουργού σε όλο τον κόσμο και πρόλαβε να γράψει τη δική της ιδιαίτερη – πολιτική και προσωπική – ιστορία την τελευταία επταετία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί, αιφνιδιάζοντας συμμάχους και αντιπάλους. Θα το κάνει δε το αργότερο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αν και θα διατηρήσει την ιδιότητα της βουλευτού των Εργατικών ως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στη Νέα Ζηλανδία, πιθανότατα στις 14 Οκτωβρίου.

«Αποχωρώ επειδή ένας τέτοιος προβεβλημένος ρόλος συνοδεύεται από ευθύνη – την ευθύνη να γνωρίζει κανείς πότε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγείται και πότε όχι. Γνωρίζω τι απαιτεί αυτή η δουλειά. Οπως γνωρίζω, επίσης, ότι δεν διαθέτω πλέον αρκετά καύσιμα για να τη φέρω εις πέρας δίκαια. Είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά – αφήνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την απόφασή της. Εστω κι αν η ίδια, ως όφειλε, ξεκαθάρισε πως η αποχώρησή της «δεν οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύω πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές· πιστεύω πως μπορούμε και θα τις κερδίσουμε, καθώς και ότι χρειαζόμαστε φρέσκους και ξεκούραστους ώμους για να σηκώσουν αυτό το βάρος».

Κατά τη θητεία της υποστήριξε παθιασμένα τα δικαιώματα των γυναικών και κατέβαλε προσπάθειες για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα, άφησε το κόμμα της να αναρωτιέται ποιος ή ποια έχει τα προσόντα και θα τολμήσει να αναλάβει τη θέση που πρόκειται να μείνει κενή, με δεδομένο ότι η Αρντερν έχει τοποθετήσει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο χρόνος, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι πολύς και οι πρώτες αντιδράσεις των θεωρούμενων ως φαβορί, όπως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γκραντ Ρόμπερτσον, δείχνουν τουλάχιστον αμηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που έφτασαν από τους ηγέτες πολλών ξένων χωρών αποδεικνύουν ότι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έχει κατακτήσει μια ξεχωριστή θέση. «Η διαφορά που έκανες δεν μπορεί να μετρηθεί», αναφέρει στο μήνυμά του ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τη χαρακτήρισε «λαμπρή ηγέτιδα και πολύ θαρραλέα γυναίκα». «Έδειξε στον κόσμο τον τρόπο να ηγείται κανείς με εξυπνάδα και με ισχύ», σημείωσε από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα