back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ο κίνδυνος για τη συνοχή της κυβέρνησης Σολτς λόγω των Leopard, η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας από την Ε.Ε, η επιμονή Ερντογάν να μην δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας, το νέο σκάνδαλο που ταλανίζει τη κυβέρνηση Σούνακ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ουκρανία – Leopard: Εκτεθειμένος σε πολλά μέτωπα βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος. Η επιμονή του ότι δεν πρόκειται να δώσει γερμανικά Leopard στην Ουκρανία παρά την κρισιμότατη φάση του πολέμου έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα σε εταίρους και συμμάχους, αλλά και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό αναφέρει το Politico. Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Γερμανός καγκελάριος φοβάται να φέρει την Ρωσία στο χείλος της καταστροφής. Από την άλλη εκδηλώθηκαν φωνές από την αξιωματική αντιπολίτευση, που καλούν τα δύο μικρότερα κόμματα σε “ανταρσία”, σε μια επιχείρηση να καρπωθεί αυτή τυχόν οφέλη από τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο καγκελάριος.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την αποστολή των αρμάτων Leopard, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη ότι θα το κάνει» εξηγούσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη στάση του καγκελάριου. «Δεν είναι σωστό», συμπλήρωνε, «ότι θα ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες εάν η Γερμανία πει “ναι”, υπάρχουν χώρες που το θεωρούν σωστό και άλλες όπως η Ισπανία ή η Δανία που έχουν επιφυλάξεις». Υπάρχουν «όρια της υποστήριξης» που οδηγούν στο χειρόφρενο της Γερμανίας.

Δεν είναι η γερμανική κυβέρνηση που τραβάει χειρόφρενο, είναι το SPD και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς, εξήγησε η πολιτειολόγος Αντρέα Ροέμελε στους ξένους ανταποκριτές της ένωσης VAP, παραπέμποντας στη διαφορετική στάση τόσο των Πρασίνων όσο και των Φιλελευθέρων. O Σολτς με την επιφυλακτική του στάση «ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα του SPD που βγήκε ενισχυμένη και κυριαρχεί στην κοινοβουλευτική ομάδα». Αλλά ο καγκελάριος πρέπει να ακολουθήσει την αρχή «πρώτα τη χώρα και μετά το κόμμα», τόνισε η Ροέμελε, ακόμα και αν συγκρουστεί με το κόμμα του. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς ήταν από την αρχή υπέρ της δραστικής στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας και συνεχίζουν να είναι και στο θέμα των αρμάτων μάχης Leopard 2. Φάνηκε και στην πρόσφατη παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο ζήτημα κατά πόσο η Γερμανία θα εγκρίνει ως κατασκευάστρια χώρα την παράδοση των συγκεκριμένων αρμάτων από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία. «Μέχρι στιγμής δεν ερωτηθήκαμε, αλλά, εάν ετίθετο το ερώτημα, δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο» απάντησε η Μπέρμποκ την Κυριακή σε γαλλικό κανάλι.

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές για τα Leopard δίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση του CDU/CSU την αφορμή να ονειρεύεται ακόμα και κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς. Ο Τόρστεν Φράι, διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, θέλει «ένα νέο ξεκίνημα με την “Τζαμάικα” σε μια νέα βάση», δηλαδή μια κυβέρνηση της «μαύρης» Χριστιανικής Ενωσης με τους Πράσινους και τους «κίτρινους» Φιλελεύθερους. Προϋπόθεση είναι να καταψηφιστεί ο Σολτς στην Ομοσπονδιακή Βουλή από τους βουλευτές των δύο εταίρων του. Αυτό σήμερα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και όσο ο Σολτς είναι καγκελάριος, εκ του Συντάγματος έχει τον τελευταίο λόγο στις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Και στα Leopard 2 για την Ουκρανία.

Σήμερα πάντως, στη Γερμανία θα βρεθεί ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για συνομιλίες με τον νέο υπουργό Άμυνας, Πιστόριους, αναφέρουν οι FT.

Για Ουκρανία – Ε.Ε: Την εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη επιπλέον 500 εκατομμυρίων ευρώ ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με την Ουγγαρία να αίρει τις αντιρρήσεις της ως προς αυτό, καθιστώντας ωστόσο σαφή την εναντίωσή της προς ένα νέο, το δέκατο κατά σειρά, πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδίως αν περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να περιορίσουν τη συνεργασία της Βουδαπέστης με τη Μόσχα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. «Ολες οι αποφάσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο ή να οδηγήσουν σε μια δυνητική κλιμάκωση είναι ενάντια στα συμφέροντά μας. Εχει αποδειχθεί ότι οι κυρώσεις οδηγούν την Ευρώπη σε αδιέξοδο» δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, υπενθυμίζοντας πως η αποστολή (γερμανικών) τανκς στην Ουκρανία δεν είναι ο μοναδικός λόγος διχόνοιας στην ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων τέθηκε χθες και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας οι οποίοι έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στους Financial Times, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε παροτρύνει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε σχετικές συζητήσεις. Μαζί με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συμφωνήθηκε και η εκταμίευση επιπλέον 45 εκατομμυρίων για «μη φονικό εξοπλισμό» για την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ στη χώρα.

Για Ερντογάν – Σουηδία: Η Σουηδία «δεν πρέπει να περιμένει τουρκική στήριξη» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι, αναφέρει η DW. «Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ» είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» πρόσθεσε αναφερόμενος στη Σουηδία. Προσερχόμενος πάντως νωρίτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των διπλωματικών επαφών ανάμεσα στη χώρα του, τη Φινλανδία και την Τουρκία.

Στη Βρετανία: Στη δίνη νέου σκανδάλου είναι η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ και αυτό είναι το βασικό θέμα στον Βρετανικό Τύπο, ενώ στο επίκεντρο αυτή τη φορά βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νάντχιμ Ζαχάουι.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες, ο νυν πρόεδρος των Τόρις και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης Σούνακ, είχε εκκρεμότητες με την φορολογική υπηρεσία (HMRC) και μάλιστα κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην παραιτηθείσα κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, κατά το διάστημα διαδοχής της, δηλαδή για δύο μήνες, την περίοδο μεταξύ 5 Ιουλίου έως 6 Σεπτεμβρίου του 2022. Όπως φαίνεται ο ίδιος προσπάθησε να αποφύγει την καταβολή φόρων, με αποτέλεσμα η υπηρεσία όχι μόνο να του ζητήσει τα οφειλόμενα, αλλά να του επιβάλει και πρόστιμο. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα έχει πλέον τακτοποιηθεί από τον Ζαχάουι όμως παραμένει ανεπιβεβαίωτο το χρονικό της διευθέτησης, αλλά και το ακριβές ποσό το οποίο καταβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, το ποσό αυτό αγγίζει συνολικά τα 5 εκατομμύρια λίρες ενώ σύμφωνα με τον Guardian, η τελική διευθέτηση είναι 4,8 εκατομμύρια λίρες και από αυτό το ποσό, το 30% είναι το πρόστιμο το οποίο του ζητήθηκε από την φορολογική υπηρεσία.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο κ Ζαχάουι αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Σούνακ να διατάξει έρευνα για το φορολογικό του θέμα. Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι ο κ Σούνακ είναι υπό πίεση για το εάν γνώριζε για τις εκκρεμότητες του Ζαχάουι όταν τον διόρισε στη κυβέρνησή του. Μια πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ντάουνινγκ Στριτ γνώριζε για το πρόστιμο και τη διευθέτηση όταν ο πρωθυπουργός διόρισε τον Ζαχάουι. Ωστόσο το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε την πληροφορία.

Στη Γερμανία: Διώξεις για εσχάτη προδοσία άσκησε χθες η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας σε βάρος πέντε ακροδεξιών που φέρεται ότι σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας και ήταν προετοιμασμένοι να σκοτώσουν ανθρώπους ώστε να ανατρέψουν τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει η DW. Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, σχηματίστηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 και είχε θέσει ως στόχο της «την πυροδότηση συνθηκών εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία με τη χρήση βίας» ελπίζοντας ότι θα ανέτρεπε την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είχε αποδεχθεί ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την απώλεια ανθρώπινων ζωών, προστίθεται στην ανακοίνωση των εισαγγελικών Αρχών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα