back to top
35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Qatar Gate: Συναντώνται σήμερα Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς – Αύριο ο Τζιόρτζι στο προδικαστικό συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση έχουν σήμερα το πρωί στο Μιλάνο Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι πιθανό να γίνει αναφορά στους έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που κατασχέθηκαν στην Ιταλία και οι οποίοι ανήκουν στον Αντόνιο Παντσέρι, στην κόρη και την σύζυγό του, στον Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση οι εισαγγελείς αναμένεται εμβαθύνουν στη δραστηριότητα της φοροτεχνικού του Αντόνιο Παντσέρι, της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, η οποία συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και φέρεται να συμμετείχε στο “ξέπλυμα” χρημάτων από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Πρόκειται επίσης να παραδοθούν έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους στα σπίτια του Παντσέρι στην Ιταλία, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί κατά πόσον τα μέχρι τώρα στοιχεία δικαιολογούν την πραγματοποίηση αυτόνομης έρευνας στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία διεθνών υποθέσεων της εισαγγελίας του Μιλάνου ερευνά τις κινήσεις  των επτά τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρεται να ανήκουν σε τρία κεντρικά πρόσωπα της έρευνας κατά της διαφθοράς, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, το λεγόμενο Qatar Gate,

Yπό άκρα μυστικότητα και σε άγνωστη τοποθεσία ξεκίνησε χθες η κατάθεση στη βελγική δικαιοσύνη του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Κατάθεση γίνεται σε εφαρμογή το μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές Αρχές το οποίο υπέγραψε ο Παντσέρι και με το οποίο δεσμεύεται να πει την αλήθεια δίνοντας ονόματα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρει να σώσει την κόρη, τη γυναίκα του αλλά και τον εαυτό του μειώνοντας την ποινή του στον έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παντσέρι  προτίθεται να δώσει νέα ονόματα και νέες χώρες,  ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα βάλει στο κάδρο και Γάλλους ευρωβουλευτές.

Στόχος του Παντσέρι είναι να αποδείξει ότι δεν ήταν ο “εγκέφαλος”, αλλά απλός μεσάζων στο σκάνδαλο, δείχνοντας ως “εγκέφαλο” το Κατάρ.

Αν δεν πει την αλήθεια, το μνημόνιο θα ακυρωθεί και οι συνέπειες για τον ίδιο θα είναι οδυνηρές αφού είναι ήδη 68 ετών και η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει όταν θα είναι 72.

Ένα ακόμη πρόσωπο που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ο Ιταλός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, μιλώντας χθες στην επιτροπή δικαστικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποποιήθηκε τη βουλευτική του ασυλία και δήλωσε ότι δε φέρει καμία ποινική ευθύνη για το σκάνδαλο Qatar Gate.

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων θα ψηφίσει για την άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα ενώ αύριο Πέμπτη, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι αναμένεται να εμφανισθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να κριθεί αν θα παραμείνει προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο Τζιόρτζι στην τελευταία του κατάθεση, εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο, έβαλε στο κάδρο του σκανδάλου και τη Μαυριτανία.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα