12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μ. Μοραβιέτσκι: Η Πολωνία θα στήριζε τυχόν απόφαση του ΝΑΤΟ για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Πολωνίας θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρό και εάν τυχόν η Βορειοατλαντική Συμμαχία σκόπευε να εγκρίνει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Βαρσοβία θα ψήφιζε υπέρ της κίνησης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν πρέπει να φοβούνται να στείλουν πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη την ουκρανική επικράτεια και όχι μόνο στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίεβο και στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είπε ο Μοραβιέτσκι.

Ο πολωνός πρωθυπουργός δεν εισηγήθηκε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας όμως ότι η χώρα του θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την παράδοση προηγμένων αρμάτων μάχης στον ουκρανικό στρατό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο, αλλά απηύθυνε ακολούθως νέες εκκλήσεις: αυτήν τη φορά για μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και περισσότερα συστήματα πυροβολικού.

Η Βαρσοβία – η οποία έχει ιστορικά τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα – είχε ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με άρματα μάχης. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών ή της ανάπτυξης στρατιωτών στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα