back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

H αποστολή τανκς στην Ουκρανία μετά τις σχετικές αποφάσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ αλλά και η πιθανότητα αποστολής και μαχητικών F16 στο Κίεβο, η «μάχη» για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε, τα επίμονα σκάνδαλα της κυβέρνησης Σούνακ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για τανκς – Ουκρανία: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι και σήμερα η απόφαση της Γερμανίας και των ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ένα «δώρο» μεγάλης αξίας επιφύλαξαν ο Ολαφ Σολτς και ο Τζο Μπάιντεν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τα 45α γενέθλιά του, την επόμενη ημέρα της συμπλήρωσης 11 μηνών από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022: Ο καγκελάριος της Γερμανίας επιβεβαίωσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες το πρωί, ότι ενέκρινε την προμήθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με γερμανικά άρματα μάχης τύπου Leopard 2 (14 σε πρώτη φάση και αρκετές δεκάδες σταδιακά) ενώ παράλληλα έδωσε το πράσινο φως και σε άλλους ευρωπαίους εταίρους της χώρας του για να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις – με τον Ζελένσκι να δηλώνει «ειλικρινά ευγνώμων» και τον Μπάιντεν να ακολουθεί με αντίστοιχη ανακοίνωση το απόγευμα σχολιάζει το Politico.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ο Σολτς τόνισε ότι η καθυστέρηση είχε στόχο όλα να γίνουν σε συντονισμό με τους συμμάχους της Γερμανίας. Κυρίως δε με τις ΗΠΑ, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι το Βερολίνο είχε θέσει ως όρο τη συναίνεση του Μπάιντεν για παράδοση και αμερικανικών τεθωρακισμένων, έτσι ώστε όλοι να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο ίδιος, αν και δεσμεύθηκε για συνέχιση της στήριξης των Ουκρανών, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι «την ίδια στιγμή αποτρέπουμε τη μετεξέλιξη του πολέμου σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία» – κάτι που επανέλαβε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της Die Welt.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν χθες Μπάιντεν και Σολτς με άλλους Δυτικούς ηγέτες – Εμανουέλ Μακρόν, Ρίσι Σούνακ και Τζόρτζια Μελόνι. Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απένειμε εύσημα στη Γερμανία και στον καγκελάριό της, επανέλαβε πως ο Πούτιν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του και η Δύση παραμένει ενωμένη, ενώ τόνισε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με άρματα μάχης δεν αποτελεί επιθετική κίνηση, αναφέρει το Politico.

«Επιτέλους, η Δύση ενωμένη υπερασπίζεται την ελευθερία» είναι ο τίτλος της Daily Mail. Περιγράφει την κίνηση ως «βαρύ πλήγμα» εναντίον του Κρεμλίνου αναφέροντας στο βασικό της θέμα ότι «τελικά, έπειτα από καιρό οι δυτικοί ηγέτες πήραν το μήνυμα».

Από την πλευρά της η Mirror αναφέρει: «Ενωμένος ο Κόσμος εναντίον του κακού». Στο βασικό της άρθρο επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πρόκληση, όπως διατείνεται ο Πούτιν – αλλά επιβεβαίωση ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας δεν θα πρέπει να επιτύχει τους στόχους της».

Πλέον, όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα που θα συζητηθεί είναι η παραχώρηση στους Ουκρανούς μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16. Αν και το σενάριο αυτό φαντάζει ακόμη μακρινό, είναι γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοσκελίσει πλήρως τη ρωσική υπεροχή στον αέρα, στην οποία η Μόσχα χρωστά τις περισσότερες επιτυχίες που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα.

Πάντως, η αεροναυπηγική εταιρεία στις ΗΠΑ Lockheed Martin προετοιμάζεται να ανταποκριθεί στο αίτημα για την αποστολή F16 μαχητικών στην Ουκρανία καθώς ήδη το ζήτημα απασχολεί τους Ευρωπαίους συμμάχους, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση και μεταφορά σε τρίτες χώρες των αμερικανικών μαχητικών, κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστούν στήριξη από την αμερικανική διοίκηση του Μπάιντεν. Οι συνομιλίες πάντως είναι σε πρώιμο στάδιο και γίνονται μεταξύ συγκεκριμένων πρωτευουσών, σύμφωνα με ανώτατες πηγές. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητο ζήτημα, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη απορρίψει την ιδέα αυτή. Πάντως ανώτατο στέλεχος της Lockheed Martin, δήλωσε στους FT ότι γίνονται αρκετές συζητήσεις σχετικά με την αποστολή F16 από τρίτες χώρες» και ήδη έχουν αυξήσει την παραγωγή.

Για μεταναστευτικό: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο της σχέδιο για την εντατικοποίηση των επιστροφών μεταναστών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα 27 κράτη-μέλη προετοιμάζονται για μια μάχη σχετικά με αυτό το πολιτικά εκρηκτικό θέμα σε μια σειρά σημαντικών συναντήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η Ολλανδία ζητεί με non-paper να τηρείται η Συνθήκη του Δουβλίνου για τη μετανάστευση, μια κίνηση που, όπως γράφει το Politico, «δεν πρόκειται να δουν με καλό μάτι η Ιταλία και η Ελλάδα».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των μεταναστών στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 9-10 Φεβρουαρίου και σήμερα στη Στοκχόλμη θα κάνουν την πρώτη προσπάθεια… τετραγωνισμού του κύκλου σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Μιλώντας στο Politico, o επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ χτύπησε τον κώδωνα για την ανάγκη άμεσης διαχείρισης του ζητήματος. «Υπνοβατούμε ενόψει μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης» είπε. «Οι δυνατότητες υποδοχής μεταναστών μέσω των Βαλκανικών και Μεσογειακών διαδρόμων έχουν ήδη εξαντληθεί», αναφέρει. «Από τη στιγμή που η Ε.Ε απέτυχε να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική από την τελευταία κρίση του 2015, το θέμα έχει εξελιχθεί σε ταμπού. Τώρα επιστρέφει… ως εκδίκηση». Ο Βέμπερ επίσης αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΜΚΟ που εν μέρει χρηματοδοτούνται από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να διασώζουν μετανάστες, αλλά τους αφήνουν όμως σε λιμάνια της Μεσογείου. «Χρειαζόμαστε κανόνες λειτουργίας των ΜΚΟ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επίσης χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που στηρίζουν οικονομικά τις ΜΚΟ θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη διαχείρισης της μαζικής μετανάστευσης στα νότια της Ευρώπης».

Οι υπηρεσίες μετανάστευσης των χωρών της ΕΕ ζήτησαν την απομάκρυνση 342.100 ατόμων το 2021, το πιο πρόσφατο έτος με πλήρη διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο το 24% αυτών επεστράφη σε χώρα εκτός του μπλοκ το 2021, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο αριθμός των επιστροφών «πρέπει να αυξηθεί», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ολλανδική πρόταση καλεί την Κομισιόν να παρακολουθεί ότι εφαρμόζεται ο λεγόμενος κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος υπαγορεύει ότι η πρώτη χώρα της ΕΕ που καταγράφει τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός ατόμου ή λαμβάνει μια αίτηση ασύλου είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της αίτησης ασύλου. Ενώ το σχέδιο συμπερασμάτων της EUCO του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει μια μάχη για το Μεταναστευτικό στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να «συντάσσει περιοδικές εκθέσεις με συστάσεις σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του ασύλου και της υποδοχής» στις χώρες-μέλη «για να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου» αναφέρει το ολλανδικό κείμενο. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο επιμένουν ότι οι κανόνες του Δουβλίνου πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και δεν θέλουν χώρες άφιξης, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, να αφήνουν τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα σε χώρες της ΕΕ που βρίσκονται βορειότερα. Ουσιαστικά αυτό που ζητούν, σχολιάζει το Politico, είναι να κρατηθούν οι μετανάστες στον Νότο της Ευρώπης.

Στη Βρετανία: Ένα επίμονο άρωμα σκανδάλου αιωρείται πάνω από το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα. Δεν είναι μόνο το πρόστιμο που επέβαλε στις 20 Ιανουαρίου η αστυνομία στον Ρίσι Σούνακ επειδή δεν φορούσε ζώνη μέσα στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο. Είναι και τα συνολικά τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών, αναφέρει ο Guardian. Ενας, ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, παραιτήθηκε μόλις 15 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπειτα από καταγγελίες για εκφοβισμό. Κι ένας δεύτερος, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, και πρόεδρος των Συντηρητικών, Ναντίμ Ζαχάουι, δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να κάνει το ίδιο – όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από επιφανή στελέχη του κόμματος.

Ο Ζαχάουι αναγκάστηκε να παραδεχθεί, την Κυριακή, πως είχε μπλεξίματα πέρυσι με την Εφορία. Σύμφωνα με το BBC, χρειάστηκε να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και πέντε εκατομμύρια στερλίνες (5,7 εκατομμύρια ευρώ) επειδή δεν δήλωσε σωστά τα εισοδήματά του, μετά τη μεταβίβαση του μεριδίου του στην εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας είναι συνιδρυτής. Φαίνεται όμως πως αυτό το τεράστιο πρόστιμο το διαπραγματεύτηκε το καλοκαίρι του 2022, όταν ήταν… υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος δεν αρνείται αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η διαφορά του με την Εφορία προκλήθηκε από ένα «επιπόλαιο και μη σκόπιμο λάθος». Τη Δευτέρα, ο Σούνακ αναγκάστηκε να ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον ανεξάρτητο σύμβουλό του σε θέματα δεοντολογίας. Χθες, κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, άκουσε τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να του λέει πως το γεγονός ότι δεν αποπέμπει τον Ζαχάουι δείχνει «πόσο απελπιστικά αδύναμος είναι». Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις βουλευτές των Συντηρητικών αποφαίνονταν δημόσια πως είναι αδύνατο να παραμείνει ο Ζαχάουι στο πόστο του.

Στην Ισπανία: Ένας τουλάχιστον άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας ο οποίος ήταν οπλισμένος με μια «κατάνα», ένα σπαθί σαμουράι, επιτέθηκε σε όσους βρίσκονταν σε μια εκκλησία της Νοτιοανατολικής Ισπανίας. Αυτό ανέφερε η εφημερίδα El Mundo επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ενώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, από την επίθεση σκοτώθηκε ο νεωκόρος της εκκλησίας και μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνεται και ο εφημέριος, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην ενοριακή εκκλησία της πόλης Αλγεθίρα και, πάντα σύμφωνα με τις Αρχές, ο δράστης συνελήφθη.

Για Λίβανο: Να «θάψει» οριστικά την υπόθεση της έκρηξης που σημειώθηκε την 4η Αυγούστου 2021 και κατέστρεψε μεγάλο μέρος του λιμανιού της Βηρυτού, αφαιρώντας τη ζωή σε τουλάχιστον 220 άτομα και προκαλώντας ζημιές πολλών δισ. δολαρίων, επιχειρεί το σύστημα εξουσίας του Λιβάνου αναφέρει ο Guardian. Ετσι, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Γκασάν Οβεϊντάτ, εγκάλεσε τον δικαστή Ταρέκ Μπιτάρ ο οποίος αποφάσισε πρόσφατα να ανοίξει πάλι την υπόθεση, ενώ παράλληλα διέταξε την αποφυλάκιση όλων όσων παραμένουν κρατούμενοι ως υπεύθυνοι για την καταστροφή. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, ουδείς κυβερνών ή υψηλόβαθμος αξιωματούχος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση η οποία για μεγάλο τμήμα του λαού αποτέλεσε την επιτομή του τρομακτικού δικτύου διαφθοράς στη χώρα, η οποία έχει πρακτικά χρεοκοπήσει.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα