back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, οι αποκαλύψεις του Μπόρις Τζόνσον για τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν πριν την εισβολή στην Ουκρανία, η άρνηση του Βερολίνου να στείλει μαχητικά στο Κίεβο και η «επιδημία» αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στο Ισραήλ: Με χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης σύγκρουσης μοιάζουν όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη – τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί, άλλωστε, είχαν προβλέψει ότι η εκ νέου ανάληψη της εξουσίας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ηγείται της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ, θα είχε ως συνέπεια την κλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους και τις οργανώσεις τους, αναφέρει ο Guardian. Σε αυτό το φόντο σημειώθηκε η επίθεση του Σαββάτου σε συναγωγή η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ενας ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από αυτήν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι τρεις, προτού ο δράστης σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών. Ηταν μια επίθεση που φάνηκε να αποτελεί την απάντηση στην επιδρομή που πραγματοποίησαν την Πέμπτη ισραηλινοί κομάντος στην πόλη Τζενίν, σκοτώνοντας 9 Παλαιστινίους, μαχητές και αμάχους. Ηταν δε η πιο αιματηρή στο εσωτερικό του Ισραήλ τα τελευταία 15 χρόνια από το 2008, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση και τις Αρχές.

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «αποφασιστική απάντηση» και ανήγγειλε μια σειρά μέτρων – αν και ισχυρίστηκε πως δεν επιδιώκει κλιμάκωση. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς και εντός τους, όπως και η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων προς τις οικογένειες Παλαιστινίων και Αράβων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιθέσεις, καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση των ισραηλινών πολιτών σε όπλα.

Πλέον και καθώς αναμένεται στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, όλοι φοβούνται μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας. Ηδη, άλλωστε, οι πιο ακραίοι και φανατικοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου (ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό λόγω του νόμου που περιορίζει την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου) τον πιέζουν να λάβει πιο δραστικά μέτρα. Εφόσον αυτό γίνει, πιθανότατα θα έχει ως συνέπεια την ενεργό εμπλοκή της Χαμάς, η οποία είναι η πιο ισχυρή από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις και ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Βρετανία: Βαθαίνει η κρίση στο κυβερνών κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αποδεικνύει η επιλογή του Ρίσι Σούνακ να αποπέμψει τον Ναντίμ Ζαχαουί από τις θέσεις που κατείχε ως χθες, του επικεφαλής των Συντηρητικών και υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, εξαιτίας της μη συνεργασίας του με τις φορολογικές αρχές της χώρας.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ανεξάρτητο σύμβουλο (…) είναι σαφές πως έχει υπάρξει σοβαρή παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς των υπουργών και η κίνηση αποπομπής υπήρξε στροφή 180 μοιρών από τον πρωθυπουργό Σούνακ που λίγες μέρες πριν επέμενε ότι ο Ζαχαουί «είχε τακτοποιήσει πλήρως το θέμα». Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά πολιτικών σκανδάλων, που ταλανίζει εδώ και καιρό το κυβερνών κόμμα.

«Μια σοβαρή αποτυχία: ο Ζαχαουί αποπέμφθηκε λόγω των φορολογικών θεμάτων» αναφέρει ο Guardian. Η αλήθεια είναι πως η υπόθεση Ζαχαουί δεν φαίνεται να αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Σούνακ και οι Τόρις οι οποίοι, εκτός των άλλων, έχουν να διαχειριστούν την κρίση στην οικονομία και την κοινωνική «έκρηξη» που αυτή προκαλεί, όπως δείχνουν και οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες απεργίες. Τον Νοέμβριο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση εξαιτίας ανάρμοστης συμπεριφοράς ένας ακόμη υπουργός, ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα – με αντίστοιχο περιεχόμενο – και για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ντόμινικ Ράαμπ, υπενθυμίζει ο Guardian. «Ολα αυτά συμβαίνουν στο φόντο της ήδη διαβρωμένης εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στην πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει ο αναλυτής του BBC, Σαμ Χάνκοκ, επικαλούμενος αποτέλεσμα δημοσκόπησης της Ipsos που δείχνει πως μόλις το 12% των Βρετανών εμπιστεύεται τους πολιτικούς ότι του λένε την αλήθεια.

Για Πούτιν: Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας γίνεται ξανά πρωτοσέλιδο αυτή τη φορά εξαιτίας μιας συνέντευξής του στο BBC, όπου αποκάλυψε ότι μετά από μια επίσκεψή του στο Κίεβο, λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πούτιν είχε απειλήσει να τον δολοφονήσει. Δήλωσε ότι είχε συζητήσει μαζί του την πιθανή απάντηση της Δύσης σε μια εισβολή, που περιελάβανε κυρώσεις και ο Ρώσος πρόεδρος του απάντησε: δεν θέλω να σε πληγώσω, αλλά ένας πύραυλος θα κάνει μόνο ένα λεπτό. Η Express και η Mail αναφέρουν ότι ο Τζόνσον επιχείρησε να ηρεμήσει τον Πούτιν, υποβαθμίζοντας την προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και περιγράφει ως «σοκαριστική» την απάντηση του Ρώσου προέδρου.

Για Ρωσία: Σε συνέντευξή του στους FT o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. «Σιγά σιγά κερδίζουμε» δηλώνει. «Η ουσία τώρα είναι ξεκάθαρη: Εκείνος που ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση στον κόσμο είναι η Ρωσία», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου ότι ευθύνονται γι’ αυτή οι κυρώσεις, κάτι που πια δεν ισχύει. «Κάποιους μήνες πριν όλοι κατηγορούσαν εμένα: Είναι οι κυρώσεις σου, που ευθύνονται για την κρίση, δεν έχουμε λιπάσματα» λέει ο Μπορέλ και ενώ μόλις ολοκλήρωσε ένα ταξίδι στη Μποτσουάνα. «Κανείς πια δεν το ισχυρίζεται», λέει εμφατικά. Επί της ουσίας, αναφέρει ότι μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Στη Γερμανία: Το ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια και η Γερμανία, δεν πρέπει να γίνουν μέρος του πολέμου στην Ουκρανία – αυτή ήταν και συνεχίζει να είναι η βασική κατευθυντήρια γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, μία αποστροφή της υπουργού Εξωτερικών σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε σύγχυση. «Είμαστε σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας και όχι μεταξύ μας», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ στο Στρασβούργο, απευθυνόμενη στους εταίρους που επιτέθηκαν στη Γερμανία κατηγορώντας την για καθυστέρηση στην απόφαση προμήθειας των Λέοπαρντ 2 στην Ουκρανία, αναφέρει η DW. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η διατύπωση δεν σημαίνει πως η Γερμανία είναι μέρος του πολέμου. Αλλά η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε εξηγήσεις από τον γερμανό πρέσβη στη Μόσχα για τις «αντιφατικές» δηλώσεις από το Βερολίνο. «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: Με την υλική υποστήριξη της Ουκρανίας στην άσκηση του θεμελιωμένου στη Χάρτα του ΟΗΕ δικαιώματος αυτοάμυνας κατά του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, δεν καθιστά τη Γερμανία μέρος της αντιπαράθεσης», ήταν η απάντηση του Βερολίνου.

Αστοχία ή απερισκεψία εκ μέρους της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε καιρό πραγματικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δήλωση της Μπέρμποκ έδωσε νέα τροφή στην προπαγάνδα των κρατικών μέσων της Ρωσίας όσο και στην επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου που κατηγορεί εδώ και καιρό τη Γερμανία και τη Δύση για άμεση ανάμειξη στην Ουκρανία. «Ολα όσα κάνουν το ΝΑΤΟ, Ευρώπη και ΗΠΑ εκλαμβάνονται από τη Μόσχα ως άμεση ανάμειξη στη διένεξη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την απόφαση του Βερολίνου να στείλει άρματα μάχης «Λέοπαρντ 2» στην Ουκρανία.

«Θα κάνω τα πάντα, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», διαβεβαίωνε μία ημέρα νωρίτερα ο Σολτς από το δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF. Είναι βέβαιος ότι τη θέση αυτήν συμμερίζεται και η υπουργός Εξωτερικών, όπως λέει σε χθεσινή συνέντευξη στην εφημερίδα του Βερολίνου Taggespiegel.

Για τον Σολτς δεν τίθεται θέμα αποστολής χερσαίων δυνάμεων και πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, απορρίπτει «μια διαρκή πλειοδοσία όσον αφορά τα οπλικά συστήματα». Κατά της προμήθειας αεροσκαφών είναι και ο νέος υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους. «Θεωρώ ότι αυτό αποκλείεται. Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ πιο σύνθετα συστήματα από τα άρματα μάχης και έχουν εντελώς διαφορετική εμβέλεια και ισχύ πυρός», εξηγεί ο Πιστόριους, «με ένα τέτοιο βήμα θα εισερχόμασταν σε μία διάσταση, την οποία αυτή τη στιγμή αξιολογώ ως πολύ επικίνδυνη».

Στην Τσεχία: Η εκλογή του Πετρ Πάβελ στην προεδρία της Τσεχίας μοιάζει να ολοκληρώνει το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία πλέον βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στη Δύση. Ο Πάβελ, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και διοικητής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ πριν από την αποστράτευσή του το 2018, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί από τη Γαλλία για τη συμμετοχή του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90, επικράτησε καθαρά στον δεύτερο γύρο, στον οποίο η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή και ξεπέρασε το 70%. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα, συγκέντρωσε 58,3% των ψήφων, έναντι 41,7% που έλαβε ο αντίπαλός του, ο δισεκατομμυριούχος και πρώην πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Τσεχίας επί σχεδόν μία δεκαετία, αναφέρει το Politico. Ο Πάβελ, ο οποίος αρχικά κατέθεσε την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος αλλά στη συνέχεια κέρδισε τη στήριξη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, θεωρείται ότι ανήκει στο φιλελεύθερο στρατόπεδο σε ζητήματα οικονομίας και οργάνωσης του κράτους, ενώ τάσσεται υπέρ της πιο ενεργού στήριξης της Ουκρανίας – ο πρόεδρος της οποίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έσπευσε να του στείλει τα συγχαρητήριά του. Θα αναλάβει δε καθήκοντα τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας έπειτα από δύο θητείες τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος τασσόταν υπέρ των καλύτερων σχέσεων τόσο με το Πεκίνο όσο και με τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον βέβαιο ότι οι εξελίξεις στην Πράγα προκαλούν ανησυχία στη Βουδαπέστη, καθώς η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν διαπιστώνει πως κινδυνεύει να χάσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην ΕΕ, με τον οποίο βρίσκεται μαζί στην αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίσεγκραντ».

Για ΗΠΑ – αστυνομική βία: Την ανάγκη για ευρεία μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας στις ΗΠΑ αναδεικνύουν, σύμφωνα με ειδικούς σε νομικά θέματα και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών, τα οδυνηρά βίντεο που δείχνουν μια ομάδα αστυνομικών του Μέμφις να χτυπά αλύπητα τον Τάιρ Νίκολς. Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian επεσήμαναν πως οι φορητές κάμερες των αστυνομικών καθώς και οι εικόνες που καταγράφουν οι κάμερες παρακολούθησης είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την αποκάλυψη του τι ακριβώς συνέβη – δεν αποτελούν όμως πανάκεια. «Στο τέλος της ημέρας, αυτό το τελικό βίντεο δείχνει κάποιον να ξυλοκοπείται και να κακοποιείται σαν να είναι μπάλα σε φλιπεράκι» δήλωσε ο Ράντολφ ΜακΛάφλιν, καθηγητής στη Νομική Σχολή Elisabeth Haub. «Το πιο σοκαριστικό από όλα είναι η αγριότητα και τελικά, στο τέλος, η απόλυτη απανθρωποποίηση αυτού του άνδρα. Δεν είναι καν άνθρωπος για αυτούς» πρόσθεσε.

Σε πολλές περιπτώσεις που ανοίγουν πυρ, επεσήμανε ο ΜακΛάφλιν, οι αστυνομικοί επιχειρηματολογούν στη συνέχεια «ότι χρειάστηκε να πάρουν μια απόφαση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ότι ήταν ή η δική τους ζωή ή του άλλου», αλλά οι αστυνομικοί του Μέμφις δεν μπορούσαν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ανυπεράσπιστος. Δεν ήταν εγκληματίας. Απλώς προσπαθούσε να πάει σπίτι, στη μητέρα του. Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, κανείς μας δεν είναι ασφαλής». Ο ίδιος αναγνώρισε πως η διοικητής της αστυνομίας στο Μέμφις υιοθέτησε πολύ αποφασιστική στάση. «Το πρόβλημα είναι τι συμβαίνει στο Μισισίπι, τι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη, σε κάθε πόλη, σε κάθε Πολιτεία. Αυτά δεν είναι μεμονωμένα εγκλήματα». Για μια «επιδημία αστυνομικής βίας», μια «συστημική κρίση», που επηρεάζει δυσανάλογα πολύ τους Αφροαμερικανούς, έκανε λόγο από την πλευρά της η Legal Aid Society, της Νέας Υόρκης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα