10.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

10.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών καταγγέλλει η Ζ. Κωνσταντοπούλου για τη φωτιά στο Μάτι

spot_img

Διαβάστε επίσης

Για την κακουργηματική διάσταση του εγκλήματος στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών, μετά την τραγωδία, κατέθεσε και σήμερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εξεταζόμενη για τρίτη φορά.

«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν τη λέξη δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακούγονταν η λέξη κακούργημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση, ούτε κακούργημα. Στη δίκη αυτή που διεξάγεται για το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης διαπιστώθηκε το πρωί και σας καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και υπήρχαν πυροσβεστήρες προ καιρού ληγμένοι. Αυτό που διαπιστώσαμε με πυροσβεστήρες ότι ήταν, προ πολλού ληγμένοι, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Στη διάρκεια της μακράς κατάθεσής της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο τόσο της κατηγορούμενης πρώην περιεφερειάρχη Ρένας Δούρου, όσο και στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για κακοπαιγμένη παράσταση αναφερόμενη σε όσα συνέβησαν την τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου 2018 στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Μπείτε στη θέση τους, που τους λένε πλημμέλημα. Υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που ουδείς από αυτούς που είχαν την ευθύνη πήγαν να τους σώσουν. Τους έσωσαν ψαράδες και ιδιώτες. Υπήρξαν άνθρωποι που δεν αναγνωρίστηκαν, που απλώς ταυτοποιήθηκαν μέσω dna και βέβαια υπάρχει μια σειρά από ιατροδικαστικές εκθέσεις που δεν προσδιορίζει χρόνο θανάτου αλλά χρόνο ανεύρεσης… Αν κάποιοι πέθαναν μετά την επέλαση της φωτιάς αβοήθητοι, όπως υποθέτουμε, ιατροδικαστικά θα έπρεπε να γράφεται», είπε απευθυνόμενη προς τα μέλη του δικαστηρίου.

«Όλα όσα έχω πράξει από την αρχή μέχρι σήμερα τα θεωρώ κομμάτια του καθήκοντος μου. Έχω προσωπική και πολιτική ευθύνη και ως υπέρτατο καθήκον όσα γνωρίζω να τα καταθέσω και να τα εντάξω στη δική σας γνώση και αντίληψη. Η διαδρομή της υπόθεσης και η αντιμετώπιση της δεν έχει καμία σχέση με τη διαδρομή μιας απλής ποινικής υπόθεσης. Πρόκειται για τρομακτικά σοβαρή υπόθεση με διαστάσεις που καμία από τις ζωντανές γενιές δεν έχει βιώσει σε καιρό ειρήνης. Τέτοιο ολοκαύτωμα χωρίς κατοχικές ευθύνες μόνο με υπεύθυνους ανεύθυνους δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Με στεναχωρεί με θυμώνει και με ανησυχεί η ανύπαρκτη αντίδραση της πολιτείας. Θεωρώ ότι αν πέσουν στα μαλακά ή αθωωθούν όλοι οι ένοχοι, όλοι όσοι θα συμβάλουν σε αυτό το αποτέλεσμα θα είναι ένοχοι και συνένοχοι της επόμενης τραγωδίας. Το αρμόδιο δικαστήριο κατά την δική μου γνώμη είναι το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για το Μάτι. Όλα γίνονται με έμμεση παραδοχή ότι είναι κακούργημα, αλλά ουδείς έχει φτάσει θεσμικά για να δικαστεί ως κακούργημα. Η ενώπιον σας διαδικασία είναι ακρωτηριασμένη. Συνεχίζω να ελπίζω ότι ο επίλογος θα αντιστρέψει τον πρόλογο της υπόθεσης αυτής», πρόσθεσε κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου μεταφέροντας τη δική της θέση για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν.

Βασίλης Καπερνάρος (πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Φύτρου η οποία στη φωτιά έχασε το σύζυγός της και τα δύο ανήλικα παιδιά της): Η μικρή Εβίτα ανέπνεε για δύο ώρες που έπεσε από τα βράχια…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μόνο που κανείς δεν βρέθηκε να τη σώσει… Τα θύματα συνεχίζουν μέχρι σήμερα να διεκδικούν δικαιοσύνη. Υποκλίνομαι στην αξιοπρέπεια, την υπομονή και την ανθρωπιά τους που είναι αυτή που κρατά ζωντανή την κοινότητά τους.

Στην αρχή της κατάθεσής της η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών στην υπόθεση και προχώρησε σε μία καταγγελία λέγοντας πως ο σύντροφος της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου προσέγγιζε τα θύματα στο Μάτι ως εκπρόσωπος της περιφέρειας στο περιθώριο της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου υπήρξαν λεκτικές αντεγκλήσεις με την πρόεδρο του δικαστηρίου ενώ συνήγορος υπεράσπισης πρώην στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως στο τέλος της κατάθεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα ζητήσουν να μην ληφθεί υπόψιν. «Εμείς στο τέλος της κατάθεσης της στο βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα, θα ζητήσουμε να μην ληφθεί υπόψιν» είπε ο δικηγόρος, με την κύρια Κωνσταντοπούλου να απαντά: «Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου, αλλά ενσυναίσθησης».

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκλήθηκαν εντάσεις και με άλλους συνηγόρους υπεράσπισης, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα ενώ οι κάτοικοι του Ματιού που παρακολουθούσαν και σήμερα τη συνεδρίαση τόνισαν πως θέλουν να ακούσουν τη μαρτυρία της κυρίας Κωνσταντοπούλου. «Το έγκλημα είναι ντροπή» απάντησαν σε δικηγόρο που είχε παρέμβει στη διαδικασία την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθετε και έκανε αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα