20.4 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφή στον λαϊκισμό και τα αχαλίνωτα ψέμματα

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία».

«Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει», σημείωσε και αφού επισήμανε πως «είχαμε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», πρόσθεσε: «Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει».

«Έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι «όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

« Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε, πολλές θετικές ειδήσεις, η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά, ενώ μία σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός».

«Ένα είναι σαφές: δεν έχουμε περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα, ούτε για νέες περιπέτειες. Η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια είναι σήμερα έννοιες περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ, γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και οι άλλοι ας μένουν μόνοι, να κατρακυλούν στο περιθώριο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ακρίβεια εκτιμώντας πως «έχουμε ήδη ουσιαστικά ελέγξει τις αυξήσεις στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα», αλλά «η μάχη στα τρόφιμα συνεχίζεται” και μετά το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό, έρχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και το «Market Pass». Παράλληλα επανέλαβε ότι στόχος δεύτερης τετραετίας είναι η συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη κατάθεση στην Βουλή της πολύ σημαντικής διάταξης για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα, «εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων», όπως είπε.

«Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε, και ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας.

«Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω ότι πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της.

Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση καταθέτοντας την οδύνη όλων για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

«Νομίζω ότι είναι στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας, αυτούς που καθημερινά αναγκάζονται να δοκιμάζουν και τα δικά τους όρια, αλλά και τα όρια των μηχανών τους στους ελληνικούς ουρανούς. Έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά», σημείωσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα