back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Πρόστιμο στην Ολυμπία Οδό για τις κατολισθήσεις

Διαβάστε επίσης

Πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ επέβαλε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Ολυμπία Οδό για τη διακοπή κυκλοφορίας στο 48ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου την 1η Δεκεμβρίου 2022, λόγω πτώσης βράχων, έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διερεύνησης που συστάθηκε για το λόγο αυτό.

Το υπουργείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί φαινομένων ανωτέρα βίας, τονίζοντας ότι «οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που επισυνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στην περιοχή και παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν πολλάκις συμβεί στο παρελθόν».

Στο σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η διακοπή της κυκλοφορίας έλαβε χώρα στο βασικό οδικό άξονα της χώρας δηλαδή στον Αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΠΑΘΕ), ενώ «η κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ δεν είχε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σφοδρότητας στην περιοχή εμφάνισης των βραχοπτώσεων, με βάση τα στοιχεία των κλιματολογικών σταθμών Βλυχάδας και Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με τα οποία η προηγηθείσα βροχόπτωση είναι συνήθης για την περιοχή».

Όπως αναφέρει η παράγραφος 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 «Διακοπή της Κυκλοφορίας στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο», σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για χρονικό διάστημα άνω της μίας (1) ώρας, επιβάλλονται, στους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία ή/και συντήρηση τμημάτων του εν λόγω δικτύου, κυρώσεις, εφόσον ενέργεια ή παράλειψη αυτών συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονίζει επίσης ότι «το Δημόσιο διατηρεί την ευθύνη για Απρόβλεπτα Γεωλογικά φαινόμενα της ευρύτερης περιοχής διέλευσης του Έργου που έχουν επίπτωση στα δομικά στοιχεία ή στην ασφάλεια λειτουργίας του ΕΠ. Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα ευστάθειας πρανών δεν εμπίπτουν στην παρούσα κατηγορία και ως εκ τούτου οι εργασίες αντιμετώπισής τους βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα