back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Α. Καρδαρά: Η παραβατικότητα των ανηλίκων συνδέεται με τα οξύτατα κοινωνικά ζητήματα της εποχής

Διαβάστε επίσης

 

Η Αγγελική Καρδαρά, δρ. του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Εγκλήματος, μίλησε στον Αθήνα 984 και στην Σαπφώ Ματσιώρη, στο πλαίσιο της έρευνας για την «Παραβατικότητα ανηλίκων» σε μια απόπειρα να ιχνηλατηθούν τα αίτια της επιθετικότητας των ανηλίκων και να διερευνηθεί τι είναι αυτό που τους οδηγεί στην παρανομία και την εγκληματικότητα.

«Οι ανήλικοι παραβάτες στη χώρα μας» σύμφωνα με την ίδια «είναι στην πλειονότητά τους αγόρια, ηλικίας από 13-17 ετών και προέρχονται από οικογένεις με σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως η εξάρτηση από ουσίες ή αλκοόλ, έχουν εμπλοκές με το νόμο και βρίσκονται στη φυλακή ή εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά ακόμα και σεξουαλικά κακοποιητική, απέναντι στα παιδιά τους».

Εκτός όμως από τις φανερές δυσλειτουργίες σε μια οικογένεια συχνά υπάρχουν και προβλήματα που κρύβονται στις σκιές.

«Μιλάμε επί της ουσίας για γονείς απόντες από τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών τους, φαντάσματα παρουσίας που δεν ξέρουν, ούτε μπορούν να αφουγκραστούν τις βαθύτερες ανάγκες των ανηλίκων» προσθέτει η επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Εγκλήματος.

Από εκεί και πέρα αρχίζουν αλλεπάλληλοι κύκλοι θυματοποίησης και καμπανάκια συναγερμού, με το πρώτο μετά την οικογένεια  να έχει να κάνει με την κακή σχέση που συνήθως αναπτύσσουν οι ανήλικοι με το σχολείο. Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, οι κακές παρέες.

«Αν αναζητήσει κανείς τη ρίζα του φαινομένου, θα τη βρει σχηματικά σε τρείς κύκλους. Αρχικά στον πυρήνα της οικογένειας, μετά στα πρώτα χρόνια του σχολείου έως την ηλικία των 13 ετών και τέλος στις συντροφιές» αναφέρει η κυρία Καρδαρά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το πρόσωπο της ανήλικης παραβατικότητας θα γίνεται με την πάροδο του χρόνου σκληρότερο.

Εκεί, όπως επισημαίνει οφείλουν να εστιάσουν και να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους εκπαιδευτικό σύστημα, οικογένεια και φορείς κοινωνικού ελέγχου, γιατί το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων έχει άμεση συσχέτιση με τα οξύτατα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα