back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Παπαπροδρόμου: Απαραίτητη η δημιουργία κριτικής σκέψης στα παιδιά και η ανάπτυξη ψηφιακής παιδείας

Διαβάστε επίσης

Για τη σημασία ανάπτυξης ψηφιακής παιδείας ώστε τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο, να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και να χρησιμοποιούν tablets και smartphones χωρίς να κινδυνεύουν, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στην Κατερίνα Πουλοπούλου ο Γεώργιος Παπαπροδρόμου με αφορμή την έρευνα «Παραβατικότητα Ανηλίκων» του σταθμού της πόλης.

«Τα σημερινά παιδιά έχουν γεννηθεί στην κορύφωση της ανάπτυξης των τεχνολογιών επομένως το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται επηρεάζει σημαντικά τη ζωή τους  είτε θετικά είτε αρνητικά. Για να αποκτήσουν ψηφιακή παιδεία πρέπει και οι γονείς να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και παράλληλα να υποστηρίζεται και από το σχολείο ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα θετικά της τεχνολογίας. Είναι απαραίτητη η δημιουργία κριτικής σκέψης στα παιδιά», ανέφερε.
«Μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη τη στιγμή που απομακρυνόμαστε από τη φυσική νοημοσύνη»,πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπροδρόμου, τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των μεγάλων.
«Μιμούνται και  αναπαράγουν ότι βρίσκουν στον κόσμο των μεγάλων που δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Βρίσκουν τη βία είτε  με τη μορφή της εγκληματικότητα στους ενήλικες που μετατρέπεται σε παραβατικότητα είτε στη μαζική της διάσταση που είναι οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι. Θα πρέπει να μας προβληματίσει τι παραστάσεις έχουν τα παιδιά  και τι θα αναπαραστήσουν εκείνα στη συνέχεια».
Επίσης, επισήμανε ως εξίσου σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων και της αλίευσής τους από το διαδίκτυο.
«Τα  παιδιά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, επομένως, είναι πολύ εύκολο να θυματοποιηθούν.  Οφείλουμε   να εξηγούμε στοχευμένα στα παιδιά ότι αφορά στη διαχείριση  των προσωπικών τους δεδομένων», σημείωσε.
Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρητορική μίσους η οποία αναδύεται από την οπαδική βία και η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε-  διαρρηγνύει τα θεμέλια μιας κοινωνίας η οποία πρέπει να ζει αρμονικά
«’Όπου παρατηρούνται προβλήματα συνδέονται και με όρους κοινωνικοοικονομικής ανισότητας και αθλιότητας. Υπάρχουν παιδιά που ζουν σε επιβαρυμένο περιβάλλον και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία. Τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κυβερνοασφάλειας είναι σύνθετα και επιβάλλεται να συνεργάζονται οι φορείς. Πρέπει να περνάμε το μήνυμα ότι η κοινωνία μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει μόνο αν συνεργαζόμαστε και ακούμε στον διπλανό μας και κυρίως τα ίδια τα παιδιά», συμπλήρωσε.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα