back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μπάιντεν: Σκληρός στην εξωτερική πολιτική, ασυμβίβαστος στα εσωτερικά θέματα

Διαβάστε επίσης

Σε ευρεία γκάμα θεμάτων αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την Κατάσταση στην Ένωση, το ετήσιο διάγγελμα του προς τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

Πάντως στην ομιλία 73 λεπτών του κ. Μπάιντεν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής —συγκριτικά— βρίσκονταν σε δεύτερο πλάνο: ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε για παράδειγμα στο Ιράν, ούτε στη Βόρεια Κορέα, ούτε καν στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας στην Τουρκία και στη Συρία. Ωστόσο, φάνηκε αποφασισμένος να εμποδίσει κάθε προσπάθεια απαγόρευσης των αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, απειλώντας με προεδρικό βέτο, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στους Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας πως θέλουν να θέσουν σε καθεστώς ομηρίας την αμερικανική οικονομία.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε υπέρ της ενότητας στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, το ύφος γεμάτο αποδοκιμασία του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έδωσε έναν διαφορετικό τόνο στη βραδιά.

Σύμβολο της αλλαγής ισορροπιών στην Ουάσινγκτον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος εκφώνησε την ομιλία του στο Κογκρέσο υπό το βλέμμα – πίσω του– ενός από τους βασικούς αντιπάλους του ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την προηγούμενη φορά που εκφώνησε την ομιλία αυτή ο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί είχαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και τα δύο κόμματα – Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι– είχαν ενώσει τις φωνές τους για να προειδοποιήσουν τη Ρωσία ότι η εισβολή της στην Ουκρανία μερικές ημέρες νωρίτερα δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις.

Όμως χθες, Τρίτη, το αμερικανικό κοινό είδε να επιστρέφει η κανονικότητα, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών.

Η ένθερμη υποστηρίκτρια του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καταφέρθηκε εναντίον του Μπάιντεν χαρακτηρίζοντάς τον “ψεύτη” στη διάρκεια της ομιλίας του.

Αποδοκιμασίες

Όλα ξεκίνησαν σε εγκάρδιο τόνο, με τις δύο πλευρές του ημικυκλίου να χειροκροτούν τους επικεφαλής των δύο κομμάτων.

“Το να τσακωνόμαστε απλώς και μόνο για τον τσακωμό, η εξουσία απλώς και μόνο για την εξουσία, η διαμάχη απλώς και μόνο για τη διαμάχη δεν μας οδηγεί πουθενά”, τόνισε ο Μπάιντεν.

Πολύ γρήγορα οι Ρεπουμπλικάνοι άρχισαν να δυσανασχετούν με την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, όμως ο Μακάρθι τους είχε ζητήσει να μην τον αποδοκιμάσουν δυνατά, κατά συνέπεια πολλοί αρκέστηκαν αρχικά να κοιτούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, πολλοί ήταν αυτοί που σηκώνονταν για να χειροκροτήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, συχνά με ενθουσιασμό.

Ωστόσο όταν ο Μπάιντεν άρχισε να επικρίνει τους Ρεπουμπλικάνους και κυρίως τον προκάτοχό του Τραμπ, οι ψίθυροι έδωσαν τη θέση τους σε φωνές και αποδοκιμασίες. “Εσείς φταίτε”, φώναξε ένας Ρεπουμπλικάνος όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίση των οπιοειδών.

Μάχη των καρφιτσών

Γύρω από το Καπιτώλιο είχαν εφαρμοστεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, με έναν μεταλλικό φράκτη ύψους δύο μέτρων να εμποδίζει την πρόσβαση του κοινού. Στο εσωτερικό αστυνομικοί και οι σκύλοι τους έκαναν περιπολία στους διαδρόμους.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, αλλά και πρόσωπα που συνδέονται με την αμερικανική επικαιρότητα, όπως οι γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις τον Ιανουάριο.

Αριστεροί βουλευτές φορούσαν στο πέτο των σακακιών τους καρφίτσες με τη χρονολογία “1870”, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ελεύθερου Αφροαμερικανού από την αστυνομία στις ΗΠΑ.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι είχαν επιλέξει επίσης να φορέσουν καρφίτσες με νόημα, όπως μία στο σχήμα ενός ημιαυτόματου τουφεκιού ΑR-15, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί δράστες μακελειών τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Ένας τρόπος για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στην οπλοκατοχή.

Πρέπει να τελειώσουμε τη “δουλειά”

Πρέπει “να τελειώσουμε τη δουλειά” που ξεκινήσαμε ώστε η Αμερική να ανακτήσει την “υπερηφάνεια” της και το διχασμένο έθνος την “ενότητά” του: ο Τζο Μπάιντεν, που εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, εκφώνησε χθες Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους με προεκλογικό άρωμα.

Αν και συνήθως η ομιλία αυτή είναι μια μετρημένη με ακρίβεια άσκηση, στους ρυθμούς των επευφημιών των βουλευτών του κόμματος του προέδρου, φέτος ο 80χρονος πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες και τις επικριτικές παρεμβάσεις κάποιων Ρεπουμπλικάνων.

Με χιούμορ, εμφανώς άνετος, ο Μπάιντεν απάντησε στους αντιπάλους του με κάποια ευφυολογήματα, χωρίς να παρεκκλίνει του μηνύματός του: “Πρέπει να είμαστε το έθνος που ήμασταν πάντα όταν βρισκόμασταν στην κορυφή. Αισιόδοξοι, γεμάτοι ελπίδα, στραμμένοι προς το μέλλον”.

Στο μέρος ακριβώς όπου οπαδοί του προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησαν στις 6 Ιανουαρίου 2021 να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η αμερικανική δημοκρατία, αν και “πληγωμένη”, παραμένει “άθικτη”.

“Να εργαστούμε μαζί”

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε θέματα που διχάζουν Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, ενώ εξήρε και τα επιτεύγματά του τα δύο τελευταία χρόνια στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο πρόσθεσε: “Προς τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου, αν μπορέσαμε να εργαστούμε μαζί την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί και τη νέα”.

Λίγοι Ρεπουμπλικάνοι χειροκρότησαν τον Αμερικανό πρόεδρο για τη δήλωσή του αυτή και μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι. Όμως οι περισσότεροι του έριξαν δολοφονικές ματιές και ο Μακάρθι παρέμεινε στη θέση του.

Φόρος στους δισεκατομμυριούχους

Επίσης ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσουν ώστε να υιοθετηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αν και γνωρίζει ότι οι πιο δεξιοί βουλευτές στους οποίους βασίζεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα το κάνουν ποτέ.

Ο Μπάιντεν ζήτησε την απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου “μια για πάντα”, την επιβολή υψηλής φορολογίας στους δισεκατομμυριούχους και τις πολυεθνικές εταιρείες, την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης, την επιβολή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου στους γίγαντες του διαδικτύου.

Χειροκρότησε τους γονείς του Τάιρ Νίκολς, του νεαρού Αφροαμερικανού που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αστυνομικούς στο Μέμφις τον Ιανουάριο, και εκτίμησε ότι η Αμερική δεν μπορεί να “αποστρέφει το βλέμμα” από την αστυνομική βία.

Οι Δημοκρατικοί ήταν εμφανώς ικανοποιημένοι: “Ο Τζο Μπάιντεν ήταν καταπληκτικός, ένας μετρ”, σχολίασε ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπάιντεν γνωρίζει ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν μια δεύτερη μάχη μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024. Αλλά ακόμη και στα θέματα που ο Ρεπουμπλικάνος εμφανίζει τον εαυτό του ως θεόσταλτο δώρο, ικανό να σώσει την Αμερική από την “παρακμή”, ο Δημοκρατικός στοιχηματίζει ότι το αισιόδοξο μήνυμά του τελικά θα υπερισχύσει.

Η κινεζική απειλή

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως η χώρα του θα αναλαμβάνει «δράση» σε περίπτωση που θεωρεί ότι η Κίνα «απειλεί» την «εθνική κυριαρχία της», με φόντο την περαιτέρω επιδείνωση τις τελευταίες ημέρες των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, εξαιτίας της υπέρπτησης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε.

Ο κ. Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο χθες Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), θύμισε την υπόσχεσή του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Κίνας σε πεδία όπου κρίνει πως αυτό εξυπηρετεί «τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και «είναι ωφέλιμο για τον υπόλοιπο κόσμο».

«Αλλά μην απατάστε: όπως δείξαμε πολύ καθαρά την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Και το πράξαμε», συμπλήρωσε.

Την Κυριακή, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε με πύραυλο κινεζικό μπαλόνι, το οποίο χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό, έπειτα από αρκετές ημέρες που πετούσε σε μεγάλο ύψος πάνω από τομείς της αμερικανικής επικράτειας. Η κατάρριψη από καταδιωκτικό έγινε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά της Νότιας Καρολίνας. Οι αρχές των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως εννοούσαν να ανακτήσουν τα συντρίμμια και δεν επρόκειτο να επιστρέψουν τον εξοπλισμό του στην κινεζική πλευρά.

Η Κίνα από την πλευρά της αντέτεινε πως το μπαλόνι ήταν επιστημονικό, συγκέντρωνε μετεωρολογικά δεδομένα, βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ διότι εξετράπη της πορείας του και επέκρινε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, διότι κατ’ αυτό αντέδρασαν με «υπερβολικό» τρόπο.

Το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανού Πενταγώνου μερικές ώρες πριν από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος θύμισε πως έχει επισημάνει στον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν ανταγωνισμό, όχι τη σύγκρουση με την Κίνα.

Όμως «δεν θα ζητήσω καμιά συγγνώμη που επενδύουμε για να κάνουμε την Αμερική πιο ισχυρή. Επενδύουμε στην αμερικανική καινοτομία, σε βιομηχανίες που θα καθορίσουν το μέλλον, στο οποίο η κινεζική κυβέρνηση έχει σκοπό να γίνει κυρίαρχη».

Ο κόσμος σήμερα είναι αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, επανερχόμενος στη θεματική του περί αναμέτρησης των «δημοκρατιών» με «αυταρχικά καθεστώτα».

«Τα τελευταία δυο χρόνια, οι δημοκρατίες έχουν γίνει πιο δυνατές, όχι πιο αδύναμες. Και τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν γίνει πιο αδύναμα, όχι ισχυρότερα», διαβεβαίωσε.

«Οι σύμμαχοι (των ΗΠΑ) κάνουν βήματα μπροστά, δαπανούν περισσότερα και κάνουν περισσότερα. Οικοδομούνται γέφυρες ανάμεσα σε εταίρους στον Ειρηνικό και αυτούς στον Ατλαντικό. Και όσοι στοιχημάτιζαν εναντίον της Αμερικής μαθαίνουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν», πρόσθεσε. «Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να στοιχηματίζεις εναντίον της Αμερικής», διεμήνυσε.

Τα σχόλια αυτά του κ. Μπάιντεν έγιναν μετά την ακύρωση της επίσκεψης στην Κίνα του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ασκούν πίεση να υιοθετηθεί ακόμα πιο σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας. Επέκριναν μάλιστα με σφοδρότητα τον πρόεδρο Μπάιντεν επειδή αρχικά έδωσε εντολή να μην καταρριφθεί το μπαλόνι, για να αποφευχθούν τραυματισμοί και ζημιές στο έδαφος.

Σε αδρές γραμμές, πάντως, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ενιαία προσέγγιση όσον αφορά την Κίνα· πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ζητήματα που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε άλλωστε επαινετικά στην ομιλία του στον νόμο που πέρασε το 2022 με σθεναρή υποστήριξη και των δύο κομμάτων για την τόνωση των επενδύσεων στη βιομηχανία των ημιαγωγών στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ως πρότινος προσπαθούσε να αποκλιμακώσει την ένταση με το Πεκίνο, που ανέβηκε κατακόρυφα όταν η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι επισκέφθηκε την Ταϊβάν το καλοκαίρι. Η επίσκεψη προκάλεσε οργή στην Κίνα και την εξώθησε να διεξαγάγει τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία γύρω από το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο η κινεζική κυβέρνηση χαρακτηρίζει πάντα αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, διά της βίας αν χρειάζεται.

Η ένταση στις διμερείς σχέσεις δεν αποκλείεται να γνωρίσει νέα κορύφωση αν ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, επισκεφθεί με τη σειρά του την Ταϊπέι φέτος, όπως αναμένεται.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι «στην ισχυρότερη θέση εδώ και δεκαετίες για να ανταγωνιστούν την Κίνα κι οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η επιδίωξη «να κερδίσουμε τον ανταγωνισμό με την Κίνα είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει όλους», συμπλήρωσε.

Ουκρανία: Θα την στηρίζουμε για όσο χρειαστεί

Εξάλλου, επτά εβδομάδες αφότου ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στα μέλη του Κογκρέσου από το ίδιο βήμα, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε στην ομιλία του πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για «όσο κι αν χρειαστεί».

Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη χορήγηση στρατιωτικής και άλλης βοήθειας αξίας 100 δισεκ. δολαρίων και πλέον στο Κίεβο αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Μαζί κάναμε αυτό που η Αμερική κάνει όταν είμαστε στα καλύτερά μας. Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το NATO. Οικοδομήσαμε παγκόσμιο συνασπισμό», κατά τον κ. Μπάιντεν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ιδίως σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει τις τεράστιες δαπάνες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μολαταύτα κορυφαία στελέχη του GOP προεξοφλούν πως η ροή θα συνεχιστεί και τα σχόλια του κ. Μπάιντεν για τον πόλεμο επευφημήθηκαν από κοινοβουλευτικούς και των δύο κομμάτων, όπως και η ουκρανή πρεσβεύτρια στην Ουάσινγκτον, που κάλεσε πλάι του στο βήμα.

Ρεπουμπλικανοί και οικονομία

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε χθες Τρίτη τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πως έχει βαλθεί να «θέσει υπό ομηρία την οικονομία», αναφερόμενος στις απειλές κοινοβουλευτικών της ότι δεν θα εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, χωρίς την οποία η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα βυθιζόταν σε κρίση, καθώς η Ουάσιγκτον θα ήταν αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Ορισμένοι από τους ρεπουμπλικάνους φίλους μου θέλουν να θέσουν υπό ομηρία την οικονομία (…) αν δεν εγκρίνω τα σχέδιά τους γι’ αυτήν», είπε ο κ. Μπάιντεν απευθυνόμενος στο ημικύκλιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

Βέτο για τις αμβλώσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προειδοποιώντας τις αρχές των πολιτειών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφότου το δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022.

«Αν το Κογκρέσο περάσει (νόμο που θα προβλέπει) εθνική απαγόρευση, θα ασκήσω το βέτο μου», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, αξιώνοντας τα μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να προστατεύσουν το δικαίωμα αυτό.

ΗΠΑ και κλιματική αλλαγή

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Τρίτη πως οι ΗΠΑ πρέπει να «αντιμετωπίσουν» την κλιματική κρίση, που χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

«Έχουμε την υποχρέωση, όχι μόνο προς τους εαυτούς μας, αλλά και προς τα παιδιά και τα εγγόνια μας, να την αντιμετωπίσουμε» και «είμαι υπερήφανος που βλέπω πως η Αμερική επιτέλους αναλαμβάνει την πρόκληση», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Για την αστυνομική βία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί που “παραβιάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών” θα πρέπει να λογοδοτούν, ενώ τα μέλη των δυνάμεων της τάξης θα πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση και να απαιτείται από αυτούς να τηρούν πιο υψηλά στάνταρτ.

“Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους είναι καλοί, αξιοπρεπείς και έντιμοι άνθρωποι (…) Και κινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βάζουν το (αστυνομικό) σήμα”, δήλωσε ο Μπάιντεν στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης χθες, Τρίτη, το βράδυ.

“Όμως αυτό που συνέβη στον Τάιρ στο Μέμφις συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Πρέπει να βελτιωθούμε”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον θάνατο του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, τον οποίο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αστυνομικοί στο Μέμφις τον Ιανουάριο.

“Η δημόσια ασφάλεια εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά πάρα πολύ συχνά αυτή η εμπιστοσύνη παραβιάζεται (…) Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αναγκαστεί να κάνουν τη συζήτηση, τη συζήτηση που οι μαύροι και έγχρωμοι γονείς πρέπει να κάνουν με τα παιδιά τους”, τόνισε ο Μπάιντεν. “Όταν οι αστυνομικοί ή αστυνομικά τμήματα παραβιάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να λογοδοτούν”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Αφροαμερικανών βουλευτών είχε ζητήσει από τον Μπάιντεν να εκμεταλλευθεί την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης και να ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, μετά και τον θάνατο του Νίκολς.

“Ίσως να ήταν ο Τάιρ Νίκολς χθες, αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς σήμερα και αύριο”, υπογράμμισε ο πρόεδρος αυτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Στίβεν Χόρσφορντ, ένας Δημοκρατικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της ομιλίας Μπάιντεν.

Πέντε από τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν τον Νίκολς, αφού τον σταμάτησαν στις 7 Ιανουαρίου για μια τροχαία παράβαση, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, καθώς ο νεαρός υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα στα τραύματα που υπέστη . Επτά ακόμη αστυνομικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις σε σχέση με τον θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού.

Η μητέρα του Νίκολς, η Ροουβόν Ουέλς, και ο πατριός του Ρόντνεϊ Ουέλς παρέστησαν χθες στην ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο, έπειτα από πρόσκληση του Χορσφορντ.

Σχολιασμός από τον Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος σχολίαζε απευθείας την ομιλία του Μπάιντεν στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

Αν και είχε υποσχεθεί στους ακόλουθούς του ότι θα τους προσφέρει μια “ζωντανή και πλήρη” ανάλυση της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Τραμπ ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος στα σχόλιά του, επικρίνοντας κυρίως τον Μπάιντεν επειδή χρησιμοποιούσε συνεχώς τη λέξη “φίλοι”. Εξάλλου δεν έχανε την ευκαιρία να διορθώνει κάποια λάθη του Μπάιντεν, σχολιάζοντας προς το τέλος της ομιλίας “τα πάει καλύτερα τώρα, πολύ λιγότερα κομπιάσματα”.

Σε όλη τη διάρκεια του λόγου του ο Μπάιντεν παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον πρόεδρο που “κατανοεί” τους τελευταίους δύσκολους μήνες που πέρασαν οι Αμερικανοί, αφιερώνοντας περισσότερη από μία ώρα στα προβλήματα της καθημερινότητας και καταγγέλλοντας ότι “στη διάρκεια των δεκαετιών, η μεσαία τάξη συνεθλίβη”.

Υποσχέθηκε μάλιστα να εργαστεί υπέρ των “ξεχασμένων” της ανάπτυξης, αυτών τους οποίους προσπαθεί να προσελκύσει ο Τραμπ.

“Με το πέρασμα του χρόνου χάσαμε και κάτι ακόμη: Την περηφάνια μας, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας”, εκτίμησε ο Μπάιντεν υποσχόμενος να τις επαναφέρει.

Με τις δημοσκοπήσεις να μην τον ευνοούν, καθώς η δημοτικότητά του κυμαίνεται στο 41%, ο Δημοκρατικός έπαιξε το χαρτί του ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση –χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες– στα μεγάλα νομοσχέδια που προωθεί για την ενίσχυση των εργοστασίων και την προστασία των θέσεων εργασίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα