back to top
28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

28.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024

Συλλήψεις 31 μηχανικών και εργολάβων στην Τουρκία – Ξεπέρασαν τoυς 35.200 οι νεκροί σε Συρία-Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Μία εβδομάδα μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, η Τουρκία μετρά πάνω από 31.600 νεκρούς ενώ στην Συρία τα θύματα ξεπέρασαν τις 4.300, αριθμοί που αναμένεται να ξεπερασθούν κατά πολύ καθώς ο σεισμός έχει πλήξει μια περιοχή όπου κατοικούν 17 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα, ανακοινώθηκαν συλλήψεις 31 στελεχών δυο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ως υπεύθυνα για την κατάρρευση εκατοντάδων κτηρίων στην διάρκεια των σεισμών  στη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία.

Τους 35.225 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς από τις αρχές των δύο χωρών. Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Στη Συρία οι αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς.

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος εργολάβων και μηχανικών εκδόθηκαν σήμερα από την εισαγγελία τη Μας Μαλάτιας σε βάρος 31 προσώπων σε σχέση με κτίρια που κατέρρευσαν στην πόλη.

Μεταξύ  των συλληφθέντων και ο  Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία συνέλαβε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο τον Χασάν Αλπαργκούν αφού μερικά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία του, κατέρρευσαν το σαββατοκύριακο στη νότια επαρχία των Αδάνων, σύμφωνα με δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

Νωρίτερα δυνάμεις ασφαλείας είχαν θέσει υπό κράτηση τον Τσοσκούν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στο Μαυροβούνιο.

Ο Τσοσκούν υποστήριξε πως δεν γνωρίζει γιατί καταστράφηκε το κτίριο και ότι το ταξίδι του στο Μαυροβούνιο δεν είχε καμιά σχέση με την κατάρρευση του κτιρίου.

Ενώ στην Τουρκία η επιχείρηση δάσωσης έχει μπει στο πέμπτο και τελευταίο επίπεδο δράσης της με το φόβο μολυσματικών ασθενειών να κυριαρχεί στα ερείπια όπου μπήκαν ήδη οι εκσκαφείς , στην Συρία η ζωτικής σημασίας βοήθεια καθυστερεί λόγω των διαφορών μεταξύ της κυβέρνησης και των ομάδων ανταρτών, καθώς και των ευρύτερων διπλωματικών διαφωνιών.

Όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς, η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, με την έμφαση τώρα να δίνεται στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστά γεύματα σε όλη την Τουρκία και τη Συρία, ενώ μόνο στη Συρία φέρονται να είναι άστεγοι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Τουρκία δήλωσε ότι 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κάλεσαν όλα τα μέρη που βρίσκονται επί τόπου στη Συρία να χορηγήσουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας και τους μεγάλους μετασεισμού . “Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να περάσει από όλα τα συνοριακά περάσματα”, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία δείχνει ότι τα διδάγματα του 1999 δεν έγιναν μαθήματα

Δεκάδες χιλιάδες διασώστες συνεχίζουν να σαρώνουν τις ισοπεδωμένες γειτονιές παρά το χειμωνιάτικο ψύχος. Ένας μειούμενος αριθμός επιζώντων εξακολουθεί να ανασύρεται από τα συντρίμμια περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον σεισμό.

Η Ουάσιγκτον κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να χορηγήσει άμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς καμία εξαίρεση.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Κυριακή ότι η σεισμική βοήθεια από τα κυβερνητικά ελεγχόμενα τμήματα της Συρίας προς τα ελεγχόμενα από την αντιπολίτευση εδάφη έχει επίσης καθυστερήσει λόγω “θεμάτων έγκρισης” με μια σκληροπυρηνική ομάδα που ελέγχει μεγάλο μέρος του εδάφους.

Η βορειοδυτική περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό. Ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουν την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση.

Μια πηγή της HTS, η οποία δεν είχε άδεια να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα δεν θα επιτρέψει αποστολές από κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. “Δεν θα επιτρέψουμε στο καθεστώς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να δείξει ότι βοηθάει”, δήλωσε η πηγή.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συναντήθηκε με τον Άσαντ στη Δαμασκό την Κυριακή και δήλωσε ότι ο Σύρος ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητά του για περισσότερα συνοριακά περάσματα που θα βοηθήσουν στη μεταφορά βοήθειας στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες.

“Ήταν ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετων σημείων διασυνοριακής πρόσβασης για αυτή την έκτακτη ανάγκη”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ .

Στην Τουρκία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό σήμερα στις 13 Φεβρουαρίου θα ανακοινωνόταν ο «εκλεκτός» της αντιπολίτευσης, για τις προεδρικές εκλογές που δεν θα ήταν άλλος από τον Κιλιτσντάρογλου. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας έδειχναν σαφές προβάδισμα της αντιπολίτευσης για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, αφού το άθροισμα των έξι κομμάτων αγγίζει το 45%-47%, με το κόμμα Ερντογάν, αν και προηγείται, να καθηλώνεται από το πολύ χαμηλό ποσοστό (κάτω του 6%) του κυβερνητικού του εταίρου, Μπαχτσελί και έτσι να μην υπερβαίνει το 35%-37%.

Η ημερομηνία ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Κιλιτσζάρογλου ίσως να μετακινηθεί χρονικά, μια και η χώρα θρηνεί τους νεκρούς της. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, με τη 18η Ιουνίου να είναι εκ των επικρατέστερων ημερομηνιών, ενώ δεν είναι απίθανο να τις μεταφέρει αργότερα, ακόμη και κατά έξι μήνες.

Τις τελευταίες ώρες οι διασώστες στην Τουρκία κατάφεραν να ανασύρουν και άλλους επιζώντες από τα συντρίμμια, ενώ συμπληρώνεται μία εβδομάδα μετά τους δύο φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ. Οι ανέλπιστες διασώσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των πρώτων 72 ωρών μετά από έναν ισχυρό σεισμό. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα επτάχρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν αργά την Κυριακή. Ακόμα, η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τον σεισμό. Κινέζοι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν 55χρονο στην επαρχία Χατάι, την Κυριακή. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο και να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.
Κινέζοι και τούρκοι διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια 83χρονη στην πόλη Μαλάτια, η οποία νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα