back to top
30.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

30.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Μ. Τρυφωνίδη: Η «Φλόγα» ζεσταίνει τα παιδιά που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο

Διαβάστε επίσης

Ο παιδικός καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Και μπορεί στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας να μην υπάρχει πρόληψη, ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα από τα παιδιά που νοσούν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» , Μαρία Τρυφωνίδη, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, εξηγώντας την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να βοηθηθούν και να ζεσταθούν από τη φροντίδα της «Φλόγας» τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας.

Όπως επισήμανε, από το 1983 που ιδρύθηκε η «Φλόγα» από γονείς παιδιών με καρκίνο, αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν την καλύτερη και πλέον ενδεδειγμένη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών.

«Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος και σκληρός αγώνας για τις οικογένειες που καλούνται να δώσουν όλη τη ζωή τους για να κερδίσουν τη ζωή και την υγεία των παιδιών τους. Είναι όμως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά ίασης έχουν ανέβει. Σήμερα, 4 στα 5 παιδιά μπορούν να γίνουν καλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί, εξοπλισμός, εύκολη διακίνηση φαρμάκων και κυρίως καλή διασύνδεση με τα Κέντρα Ερευνών ανά την Ευρώπη», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Τρυφωνίδη, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο ενώ μόνο το 25% εξ αυτών έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην απαραίτητη, σύγχρονη ιατρική φροντίδα. Στην Ελλάδα, περίπου 320 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο.

Σημείωσε πάντως ως ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, δεν παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των παιδιών που νοσούν, ενώ αντιθέτως, βελτιώνεται αισθητά το ποσοστό ίασης.

«Υπολογίζεται ότι 8 στα 10 παιδιά που εμφανίζουν λευχαιμία, γιατρεύονται. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γιατί για να το πετύχουμε πρέπει να τρέξουμε. Πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ενημερωμένους και εξειδικευμένους γιατρούς, διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ζητάμε ικανό Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών μας, μεγάλα κέντρα θεραπείας. Ενδεικτικό των αναγκών που υπάρχουν είναι ότι στην Αθήνα παρακολουθείται περίπου το 75% των παιδιών που νοσούν σε όλη την Ελλάδα, γιατί εδώ υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί και οι απαραίτητες υποδομές και ιδίως τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» τα οποία παρέχουν ουσιαστική φροντίδα στα παιδιά μας, σε όλες τις ειδικότητες», τόνισε.

Η ίδια, με περισσή δύναμη και αξιοπρέπεια, έστειλε το πλέον ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

«Θέλουμε ο κόσμος να μας αντιμετωπίζει με το σκεπτικό ότι τα παιδιά μας μπορούν να γίνουν καλά. Η νόσος δεν είναι ούτε ανίατη ούτε μεταδοτική. Δεν αποτελεί στίγμα. Έτυχε σε εμάς να αρρωστήσουν τα παιδιά μας, όπως τυχαίνουν ένα σωρό άλλα πράγματα στη ζωή μας. Είναι μια σκληρή πραγματικότητα αλλά όλοι εμείς δίνουμε τον αγώνα μας και συνήθως κερδίζουμε», υπογράμμισε.

Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στα παιδιά που έχουν ανάγκη, η κ. Τρυφωνίδη, κάλεσε όλους όσοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια της «Φλόγας» να το κάνουν μεταξύ άλλων, με τηλεφωνική κλήση ή μήνυμα στο 19813 και με κόστος 2.5 περίπου ευρώ ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-7485000 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της «Φλόγας», www.floga.org.gr.

«Η Φλόγα συμμετέχει στην ιατρική φροντίδα με κάθε τρόπο. Έχουμε συμβάλει στη δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο ”Αγλαΐα Κυριακού” που είναι και το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα για παιδιά. Κάθε ευρώ που φτάνει στη ”Φλόγα” αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί είμαστε οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που νοσούν και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες που υπάρχουν», πρόσθεσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα