back to top
27.5 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

27.5 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Παραιτείται η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

Διαβάστε επίσης

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση της μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία. Η αποχώρησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο δεν θα είναι άμεση, αφήνοντας χρόνο για την εκλογή διαδόχου.

«Αποσύρομαι προκειμένου να αφήσω το SNP ελεύθερο να διαλέξει τον δρόμο που πιστεύει ότι είναι ο σωστός», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «πρέπει να ισχυροποιηθεί η στήριξη για την ανεξαρτησία».

Σημειώνεται ότι το BBC επικαλέστηκε μια πηγή από το περιβάλλον της Στάρτζον που είπε ότι «δεν μπορούσε άλλο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο, η Στάρτζον υπέστη βαρύ πλήγμα όταν το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της, η Στάρτζον είπε ότι θα μετέτρεπε τις επόμενες γενικές εκλογές στη Βρετανία σε ένα de facto δημοψήφισμα για να αυξήσει τις πιέσεις προς το Ουέστμινστερ ώστε να δώσει το πράσινο φως σε μια νέα ψηφοφορία.

Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας αυξήθηκε πάνω από το 50% μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει.

Η 52χρονη Στάρτζον ενεπλάκη πρόσφατα σε διαμάχη σχετικά με τις πολιτικές για τα τρανς άτομα, αφού η Σκωτία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπό τον Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο, και ήταν πρώτη φορά που επικαλέστηκε την εξουσία να ασκήσει βέτο σε νόμο της Σκωτίας, επειδή θα είχε ευρύτερο αντίκτυπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, η Σκωτία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τους τρανς κρατουμένους και να σταματήσει να στέλνει σε γυναικείες φυλακές τρανς άτομα με ιστορικό βίας κατά των γυναικών.

Η Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας μετά το δημοψήφισμα του 2014 για την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κατά το οποίο οι πολίτες τάχθηκαν σε ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατα ενεπλάκη σε διένεξη όσον αφορά τις πολιτικές για τους διεμφυλικούς μετά την υιοθέτηση από την Σκωτία της Μεταρρύθμισης Αναγνώρισης Γένους, η οποία καθιστά ευκολότερη νομικά την αλλαγή φύλου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα