back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δ. Καιρίδης για επίσκεψη Μπλίνκεν: Επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ στη βάση κοινών αξιών και με στρατιωτικό, οικονομικό βάθος

Διαβάστε επίσης

 

Μια αποτίμηση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, μετά την Άγκυρα, έκανε μέσω του Αθήνα 984,  ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της πρωτεύουσας.

Στη συνομιλία του με τον Γιάννη Παπαγεωργίου αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην αναθέρμανση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, καθώς και στο πως τοποθετείται πλέον η γείτων απέναντι στη Δύση.

*Ως προς την Τουρκία, το Στέητ Ντηπάρτμεντ πιστεύει πως οι σεισμοί δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην κατεύθυνση μιας συνολικής επανέναρξης των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά και της επαναφοράς κλίματος ηρεμίας στα ελλληνοτουρκικά μετά από μια μακρά περίοδο πολύ μεγάλης έντασης που δεν βοηθά τον δυτικό στρατηγικό σχεδιασμό. Κι αυτά σε μια συγκυρία κατά την οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται, ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

*Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου επαναβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ στη βάση κοινών αξιών και με στρατιωτικό, οικονομικό βάθος.

«Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Σε αυτές συμπεριλαβάνονται εκτός από τις επενδύσεις στον οικονομικό τομέα με την άφιξη πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών, η ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή μας με τη νέα Σούδα που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα με τα αναβαθμισμένα F-16, όπως και η μελλοντική αγορά των F-35» είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, κάνοντας επιπρόσθετα λόγο και για «δημιουργία ενός ευρύτερου κλίματος γεωστρατηγικής επίνευσης, συγκατάνευσης και επιδοκιμασίας από αμερικανικής πλευράς ότι η Ελλάδα δηλαδή είναι άξια να στηριχθεί στην περαιτέρω πορεία της».

*Στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αθήνα βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με ζητούμενο μια διέξοδο- που δεν διαφαίνεται προς ώρας- για τη λήξη της εισβολής και των πολύπλευρων συνεπειών της.

« Η αποτυχία της αρχικής ρωσικής επίθεσης στέλνει το θετικό για εμάς μήνυμα της ήττας του αναθεωρητισμού» τόνισε ο κ Καιρίδης ενώ διερωτήθηκε «πόσο θα είχαν αποθρασυνθεί οι διάφοροι παγκόσμιοι ταραξίες στην περίπτωση που ο ρωσικός στρατός είχε κατορθώσει να καταλάβει την Ουκρανική επικράτεια».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη στήριξη της Δύσης στον Ουκρανικό αγώνα, την επιτυχή μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής απειλής, εκφράζοντας   αγωνία σε σχέση με την επικείμενη εαρινή μεγάλη επίθεση της Ρωσίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα