back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Απογοητευτική και ανεύθυνη η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New START, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για να δουν τι κάνει στην πραγματικότητα η Μόσχα.
Τη λύπη του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι “κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος”. Έκανε, επίσης, αναφορά και στο Πεκίνο, σημειώνοντας ότι “είμαστε όλο και πιο ανήσυχοι ότι η Κίνα σχεδιάζει να εξοπλίσει τη Ρωσία”.
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε «πυρηνική προειδοποίηση» στη Δύση για την Ουκρανία, αναστέλλοντας τη συμμετοχή της χώρας του στη διμερή συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων.
Η συνθήκη New START, που υπογράφηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία.

Επίσκεψη στη Μόσχα προετοιμάζει τους επόμενους μήνες σύμφωνα με τη Wall Street Journa, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνάντηση Σι Πούτιν θα είναι μέρος μιας ώθησης για πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες και θα είναι μια ευκαιρία για το Πεκίνο να επαναλάβει τις εκκλήσεις του να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού, επισημαίνουν Αθήνα και Ουάσινγκτον στο κοινό ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ μετά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα μας.
Επίσης επισημαίνεται η προσπάθεια στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Να προωθήσουν οι ΗΠΑ τον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας με δυο κόκκινες γραμμές, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία, ζήτησε από τον Άντονι Μπλίνκεν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων σε συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ οφείλει να λαμβάνει πάντα υπόψη ότι δεν νοούνται ίσες αποστάσεις απέναντι σε μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, και εκείνη που το καταπατά”, τονίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Η επίσκεψη Μπλίνκεν, στην Ελλάδα σηματοδοτεί την ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει το ΚΚΕ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα στα Προπύλαια για την επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε από τη Βαρσοβία τη σχέση μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. “Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ και η στήριξή μας στην Ουκρανία ακλόνητη”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί “με προσοχή” την επίσκεψη Μπάιντεν σε Ουκρανία και Πολωνία, προσθέτοντας, πάντως, ότι η περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου “δεν θα επηρεάσει” τη ρωσική πολιτική.

Στο Περιστέρι περιοδεύει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, ο οποίος μεθαύριο, θα επισκεφθεί τη Λάρισα, όπου και θα μιλήσει στο κλειστό Γυμναστήριο Αλκαζάρ.

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. «Στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση. “Θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά”, τόνισε σε δική του ανακοίνωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εικοσιτετράωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και στάση εργασίας καθ’ όλη την πρωινή βάρδια στην Αττική, πραγματοποιούν, αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στην πανελλαδική υγειονομική κινητοποίηση συμμετέχει και η ΠΟΕΔΗΝ. Κινητοποιήσεις και από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό εξοπλισμό, ζητώντας την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στην Τουρκία, 6 νεκροί και 249 τραυματίες ο απολογισμός του νέου ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Αντιόχεια. Ξεπερνούν τις 47.000 τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική με αραιές νεφώσεις.
ΟΙ άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

15 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα