back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε νέους, πιο αυστηρούς περιορισμούς για τους αιτούντες άσυλο

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες Τρίτη πρόταση για την επιβολή νέων, πιο αυστηρών περιορισμών στους αιτούντες άσυλο, εξηγώντας ότι επιθυμεί να εμποδίσει την εισροή παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορά των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Βάσει των νέων κανόνων οι αιτούντες άσυλο που δεν έχουν κλείσει ραντεβού σε συνοριακό πέρασμα των ΗΠΑ ή δεν χρησιμοποιούν κάποιο από τα ανθρωπιστικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα σε κάποιες εθνικότητες, δεν θα μπορούν να λάβουν άσυλο, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης θα πρέπει πρώτα να ζητούν προστασία – και να τους την αρνούνται – από τις χώρες από τις οποίες διέρχονται για να μπορούν να υποβάλουν αίτημα για παροχή ασύλου στις ΗΠΑ.

Οι νέοι κανονισμοί δημοσιεύθηκαν επισήμως στο διαδίκτυο χθες Τρίτη και για 30 ημέρες το κοινό μπορεί να υποβάλλει τα σχόλιά του.

Το νέο καθεστώς φαίνεται να επαναφέρει ένα μέρος των κανονισμών που είχαν υιοθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, την εφαρμογή των οποίων εμπόδισαν δικαστήρια.

Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει λάβει μέτρα για να διευθετήσει το ζήτημα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η εισροή παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, τα οποία προσπαθούν να διασχίσουν κάθε μήνα έως και 200.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζητούν να λάβουν άσυλο.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το χάος και τη μαζική αταξία στα σύνορα εξαιτίας της αποτυχίας του Κογκρέσου να δράσει”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ενήλικες και τις οικογένειες, ενώ εξαιρούνται οι ανήλικοι και θα έχουν διάρκεια δύο ετών με το ενδεχόμενο παράτασης.

Ήδη οι αντιδράσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεγάλες.

Τα νέα μέτρα θα κλείσουν “την πόρτα σε αμέτρητους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια και προστασία στις ΗΠΑ”, κατήγγειλε η Άμπι Μάξμαν, πρόεδρος της Oxfam America. “Η πολιτική αυτή είναι παράνομη, ανήθικη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που αναζητούν ασφάλεια”, προσθεσε.

Από την πλευρά της η οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά των νέων μέτρων, τα οποία συνέκρινε με τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η Κάρεν Μούσαλο, διευθύντρια του Κέντρου Σπουδών Φύλου και Προσφύγων στο πανεπιστήμιο California College of the Law, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, επεσήμανε ότι η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν αγνοεί τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι μετανάστες μέχρι να φτάσουν στις ΗΠΑ και την περιορισμένη ικανότητά τους να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να συζητά τα νέα μέτρα πέρυσι με στόχο να περιοριστεί η εισροή παράτυπων μεταναστών, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας covid-19, γνωστοί με την ονομασία Title 42, και οι οποίοι επέτρεπαν την απέλαση πολλών παράτυπων μεταναστών στο Μεξικό.

Το Title 42 λήγει στις 11 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα