back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη

Διαβάστε επίσης

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν δωρεές προκειμένου να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Υεμένης, χώρας τα δύο τρίτα των κατοίκων της οποίας χρειάζονται υποστήριξη απλά για να επιβιώσουν, έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια πολέμου.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τη Γενεύη, διευκρινίζει πως 21,6 από τα περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους της Υεμένης χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Απευθύνει έκκληση να συγκεντρωθούν 4,3 δισεκ. δολάρια. Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί ως τώρα δεν καλύπτει παρά το 3,2% των αναγκών.

Το 2022, παρόμοια έκκληση είχε οδηγήσει στη συγκέντρωση μόλις του μισού ποσού από αυτό που θεωρείτο απαραίτητο από τον οργανισμό. Οι βασικοί δωρητές ήταν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η ΕΕ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αναμένεται να δεσμευτεί πως το Βερολίνο θα διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη σύνοδο που οργανώνεται σήμερα από τον ΟΗΕ, την Ελβετία και τη Σουηδία.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά υφίστανται υποσιτισμό και απειλείται η ζωή 500.000 από αυτά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Η οικονομία και οι υποδομές της χώρας έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν δραματικά.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ τερματίστηκε τον Οκτώβριο και οι προσπάθειες να παραταθεί και να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν, αν και έχει αποφευχθεί η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ως τώρα.

Στη σύρραξη στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, που μαίνεται από το 2014, αναμετρώνται οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, και δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, τις οποίες υποστηρίζει από το 2015 στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης έκκλησης του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση δωρεών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε ποσό 392 εκατ. δολαρίων για να αποφευχθεί η «επαπειλούμενη κατάρρευση» των υγειονομικών υπηρεσιών.

Την ώρα που η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου βιώνει μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο, οι μισές δομές υγείας δεν λειτουργούν παρά εν μέρει, ή έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, κεφαλαίων, ηλεκτρισμού, φαρμάκων, προμηθειών κι εξοπλισμού, τονίζει ο ΠΟΥ.

«Η Υεμένη χρειάζεται επείγουσα και στιβαρή υποστήριξη (…) για να αποφευχθεί η δυνητική κατάρρευση του συστήματος υγείας της», είπε ο αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Υεμένη Άνταμ Άμπντελ Μονέιμ Ισμαήλ.

«Είναι απαραίτητη νέα χρηματοδότηση αξίας 392 εκατομμυρίων δολαρίων» για να εξασφαλιστεί η λειτουργία υγειονομικών δομών που προσφέρουν «τις πιο βασικές υπηρεσίες σε 12,9 εκατ. ανθρώπους», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα