back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Φόβοι ότι θα αυξηθούν περισσότερο οι νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εκφράζουν οι εμπειρογνώμονες. Τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες ανασύροντας ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ανείπωτη τραγωδία.

“Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από κει και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ. Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο”, επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία στο σημείο της τραγωδίας μέσα στους συρμούς επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία επέβαιναν δυο εργαζόμενοι.

Ο επίσημος απολογισμός, από το ΕΚΑΒ, αναφέρει 38 νεκρούς ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής έως τώρα οι νεκροί είναι 36. Για 40 νεκρούς κάνει λόγο το ρεπορτάζ της ΕΡΤ καθώς η επιχείρηση του απεγκλωβισμού είναι σε εξέλιξη.

Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρής ηλικίας, 18 έως 25 ετών. Συνολικά, έχουν προσέλθει στα νοσηλευτικά ιδρύματα 170 τραυματίες και έχουν πραγματοποιηθεί 66 εισαγωγές. Οι 6 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στα πρώτα τρία βαγόνια του επιβατικού τρένου, με τη βοήθεια διασωστικών σκύλων και γερανοφόρων οχημάτων που ανοίγουν διόδους για να υπάρξει πρόσβαση στο εσωτερικό τους.

Σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης θυμάτων στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας. Έχουν σπεύσει και ειδικοί ψυχολόγοι προκειμένου να υποστηρίξουν τους συγγενείς.

Έκκληση για αίμα απευθύνει το Εθνικό Κέντρο αιμοδοσίας.

Στο σημείο της τραγωδίας μεταβαίνουν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη.

Τρομακτική και δύσκολη διαδικασία της αναγνώρισης των νεκρών από συγγενείς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έξω από το νοσοκομείο Λάρισας. Ανέφερε ωστόσο ότι οι περισσότεροι τραυματίες είναι σε καλή κατάσταση.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα στη χώρα με απόφαση του πρωθυπουργού. Μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία σε όλα τα δημόσια κτήρια ενώ ανεστάλησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Ως ένδειξη πένθους, η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και νομοθετικής εργασίας.

Την οδύνη του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Την βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα εκφράζει η Hellenic Train, τονίζοντας ότι προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων και όλων των επιβατών. Θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων την τράπεζα αίματος της εταιρείας.

Ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας , εν τω μέσω σοβαρών καταγγελιών.

Από την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μετά υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ατυχήματα. Το Δημόσιο δεν έχει ολοκληρώσει τα έργα υποδομής ενώ δεν γίνεται σωστή διαχείριση υλικού προσωπικού και δρομολογίων δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Ηλίας Τρευλός μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, υπάρχει έλλειψη έμπειρου προσωπικού καθώς δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια προσλήψεις, ενώ υπάρχει υπερεργασία και το προσωπικό δουλεύει στα κόκκινα.

«Γίνονται όλα χειροκίνητα, είμαστε στο manual σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη”, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας. Τόνισε ότι αν λειτουργούσαν τα φωτοσήματα οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν τα κόκκινα σήματα και θα σταματούσαν εγκαίρως τα τρένα σε απόσταση μεταξύ τους 500 μέτρων».

Θα διερευνήσουμε με απόλυτη σοβαρότητα και διαφάνεια τα αιτία αυτό του τραγικού συμβάντος είπε από το σημείο της τραγωδίας ο υπ Μεταφορών Κώστας καραμανλής.

Αντιμέτωποι ακόμα και με βαριά κακουργήματα ενδέχεται να βρεθούν οι εμπλεκόμενοι στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη. Οι έρευνες της δικαιοσύνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τις αρμόδιες αρχές να έχουν βάλει στο κάδρο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές από πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη αναθέσει την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Ζητώντας την κατ απόλυτη προτεραιότητας διεξαγωγής της ανάκρισης.

Συλλυπητήρια μηνύματα μέσω σόσιαλ μίντια έστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα Μεσιστιες οι σημαίες στο κτίριο της Κομισιον κυματίζουν μεσίστιες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Δενδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αλληλεγγύη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Συλλυπητήρια ανακοίνωση προς τους συγγενείς των νεκρών, τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.

Ενός λεπτού σιγή στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κύπρο, για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Σταμάτησαν όλα τα δρομολόγια της THΣ HELLENIC TRAIN. Μόνο με μετρό η πρόσβαση προς το αεροδρόμιο. Ανεστάλησαν οι στάσεις εργασίας στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο ΜΕΤΡΟ, στη σκιά της τραγωδίας.

Κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβάλλονται οι αγώνες Λαμία – ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός – ΑΕΚ, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου, καθώς και οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Ο Αθήνα 98.4 και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, λόγω της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη και στο πλαίσιο του τριήμερου εθνικού πένθους, αναβάλλουν το τετραήμερο αφιέρωμα RADIO DAYS, με ταινίες που ανέδειξαν τη δύναμη και την επιδραστικότητα του ραδιοφώνου. Με νέα ενημέρωση θα ανακοινωθεί ο επαναπρογραμματισμός της εκδήλωσης.

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική. 19 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα