back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Τέμπη: Άμεση ολοκλήρωση των ερευνών ζητά ο Άρειος Πάγος – Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Διαβάστε επίσης

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα τους Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου στην υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Ανέθεσε μάλιστα την εποπτεία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Σύμφωνα  με πληροφορίες συνελήφθη ο σταθμάρχης της Hellenic Train, ενώ ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, το οποίο διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Συγκεκριμένα στην παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει τα εξής :

«Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ».

Αντιμέτωποι ακόμα και με βαριά κακουργήματα ενδέχεται να βρεθούν οι εμπλεκόμενοι στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι έρευνες της δικαιοσύνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τις αρμόδιες αρχές να έχουν βάλει στο κάδρο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές από πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και και ισόβια.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης δίνει ήδη εξηγήσεις ο σταθμάρχης ,παρουσία εισαγγελέα ,ενώ παράλληλα μεταβαίνει επί τόπου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έχει και την εποπτεία όλης της προανακριτικής διαδικασίας με στόχο την απόδοση ποινικών ευθυνών όπου και αν αυτές ανήκουν με τη άσκηση ποινικών διώξεων σύμφωνα και με τις τελευταίες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνώνται μια σειρά από σοβαρά αδικήματα κακουργηματικoύ χαρακτήρα όπως είναι η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Το αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει – με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 χρόνια και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια. Επίσης ,ερευνάται εάν και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προκύπτει ενδεχόμενος δόλος ,γεγονός που αν που θεμελιωθεί μπορεί να αναβαθμίσει την αξιόποινη πράξη και να την καταστήσει κακούργημα.

Με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου την εποπτεία των ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη ανέλαβε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

Στην πρώτη του δήλωση ο κύριος Δασκαλόπουλος ανακοίνωσε ότι «ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται». Όπως  ανέφερε ο  Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας  πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Οικονόμου: Έχουν ξεκινήσει ήδη οι έρευνες για τα αίτια

«Από την πρώτη στιγμή το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρέθηκε στο πεδίο. Ανά τομέα ευθύνης τους επιχειρούν από την πρώτη στιγμή πάνω από 500 άνθρωποι, ενώ εκεί βρίσκονται και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών. Από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος οι αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη Λάρισα μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη.

«Για τα αίτια του τραγικού αυτού δυστυχήματος θα γίνει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές. Έχει, ήδη, ξεκινήσει, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη να κινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή δύο τρένα στην αντίθετη κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open έχουν εξεταστεί και ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους ένας εκ των βασικών υπευθύνων της Hellenic Train, ένας προϊστάμενος στα εκδοτήρια και ένας προϊστάμενος στους μηχανοδηγούς.

Οι πρώτες – ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες – αναφέρουν ότι η μία από τις δύο αμαξοστοιχίες ήταν σε λάθος γραμμή.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Λάρισας, Ελπίδα Κουτσογιάννη, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο. Ωστόσο φαίνεται να είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα, όπου την ίδια ώρα κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

Επίσης ελέγχεται και πληροφορία οι επιβάτες των τρένων να ήταν τελικά περισσότεροι.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανασηκωθεί με την βοήθεια ειδικών γερανοφόρων οχημάτων.

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου , τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Η ανακοίνωση η Hellenic Train

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Ολική κατάργηση δρομολογίων

Νωρίτερα η εταιρία είχε ανακοινώσει την ολική κατάργηση των παρακάτω δρομολόγίων μετά το τραγικό δυστύχημα:

AΘHNA- ΘEΣΣAΛONIKH
ΘEΣΣAΛONIKH – AΘHNA
AΘHNA -KAΛAMΠAKA
KAΛAMΠAKA-AΘHNA
AΘHNA-ΛEIANOKΛAΔI
ΛEIANOKΛAΔI-AΘHNA
ΘEΣΣAΛONIKH-ΛAPIΣA
ΛAPIΣA-ΘEΣΣAΛONIKH
ΠAΛAIOΦAPΣAΛOΣ-KAΛAMΠAKA
KAΛAMΠAKA-ΠAΛAIOΦAPΣAΛOΣ
BOΛOΣ-ΛAPIΣA
ΛAPIΣA-BOΛOΣ
ΛEIANOKΛAΔI-ΣTYΛIΔA
ΣTYΛIΔA-ΛEIANOKΛAΔI

Σοβαρότατες καταγγελίες του προέδρου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ

Για το τι μπορεί να οδήγησε στην μετωπική σύγκρουση της εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας καθώς και στις ελλείψεις των συστημάτων προειδοποίησης μίλησε ο Κώστας Γενιδούνιας, πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ καταγγέλλοντας ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά.

«Έχει συμβεί το αδιανόητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και από ότι φαίνεται υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματα της τα βλέπετε όλοι» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο μηχανοδηγός.

Ερωτώμενος για το πώς εξηγεί το ότι δεν ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί του ότι κινούνταν στην ίδια γραμμή και αν υπάρχει κάποιο κεντρικό σύστημα που έχει την επιτήρηση των αμαξοστοιχιών η απάντηση του κ. Γενιδούνια ήταν αποκαλυπτική:

«Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα. Είμαστε στο manual (χειροκίνητο). Όπως είμαστε σε όλη τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη» κατήγγειλε ο κ. Γενιδούνιας προσθέτοντας ότι ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν, ούτε τα φωτοσήματα, ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας.

«Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπανε την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση μεταξύ τους 500 μέτρα», κατήγγειλε τονίζοντας ότι ως φορέας έχουν κάνει έγραφες διαμαρτυρίες γι’ αυτό το θέμα.

Ειδικότερα τόνισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα συστήματα που υπήρχαν δεν λειτουργούν. «Εμείς συνεχώς διαμαρτυρώμαστε γι’ αυτά. Εμείς παίρνουμε συνέχεια εντολές και πάμε όπου μας λένε», πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι αρμόδιοι για να απαντήσουν είναι άλλοι.

«Ψάχνω τους συναδέλφους μου» είπε ο κ. Γενιδούνιας όντας συγκλονισμένος από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει διπλή γραμμή και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρέθηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες στην ίδια γραμμή.

«Προφανώς οι συνάδελφοι βρήκαν ο ένας τον άλλο στην ίδια γραμμή», συμπλήρωσε προσθέντας ότι «η γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη είναι διπλή. Αν σε κάποιο σημείο γίνονται έργα, υπάρχουν εκεί διακλαδώσεις οι οποίες κατευθύνουν τα τρένα. Εδώ η γραμμή είναι διπλή και δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το ένα κατέβαινε και το άλλο ανέβαινε».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα