back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Άνοιξε πιλοτικά ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος» για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Διαβάστε επίσης

Τέλος στον μαραθώνιο ταλαιπωρίας των ενδιαφερομένων για τη συλλογή ορισμένων από τα 17 απαιτούμενα, σήμερα, δικαιολογητικά από διαφόρους φορείς του δημοσίου προκειμένου στη συνέχεια να σταλούν ηλεκτρονικά στην εφορία, από το γραφείο ενός συμβολαιογράφου, για τη σύναψη του συμβολαίου, επιδιώκει να βάλει ο “ηλεκτρονικός φάκελος “ που άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://akinita.gov.gr/ .

Πρόκειται για το νέο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να συλλέγει ηλεκτρονικά και αυτόματα από έξι δημόσιους φορείς, ορισμένα από τα δεκαεπτά απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοραπωλησίας ενός ακινήτου . Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική απόκτηση και συλλογή του συνόλου των δικαιολογητικών που θα ενσωματώνονται στον αποκαλούμενο “ηλεκτρονικό φάκελο “ του ακινήτου .

Όπως αναφέρεται στην Κ.Υ.Α 1617/6-3-2023, όπου καθορίζεται η διαδικασία για την πιλοτική εφαρμογή του” Ηλεκτρονικού Φακέλου” Ακινήτου, η νέα πλατφόρμα θα αντλεί δεδομένα από πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως:

α) Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

β) Τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.,

γ) Το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ,

δ) Το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα κτιρίου», που παρέχεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.),

ε) Τις βάσεις δεδομένων του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,

στ) Την εφαρμογή myProperty της Α.Α.Δ.Ε.

Η πλατφόρμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου» είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

Χρήστες της πλατφόρμας είναι ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη και τα συμβαλλόμενα μέρη (όπως π.χ. αγοραστές και πωλητές).

Τα δικαιολογητικά που θα συλλέγονται είναι: Τίτλος κτήσης, Πιστοποιητικό πληρωμής ΕΝΦΙΑ, Αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, Βεβαίωση Δήμου περί μη οφειλής ΤΑΠ, Πιστοποιητικό πληρότητας ταυτότητας Κτιρίου, Τυχόν δήλωση υπαγωγής στο Ν.4178/2013 η Ν.4495/2017, Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας, Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα