back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Πολυνομοσχέδιο ΥΠ.ΟΙΚ: Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, ΕΝΦΙΑ και πρόστιμα από την εφορία

Διαβάστε επίσης

Διευκολύνσεις αλλά και διαγραφές προστίμων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών διατάξεις του οποίου προβλέπουν αναβίωση, μετά το Πάσχα, παλαιών ρυθμίσεων οφειλών για όσους τις απώλεσαν, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές,στον τουρισμό κλπ, αλλά και την κατάργηση των προστίμων των 100 – 500 ευρώ για υποβολή εκπρόθεσμων η τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και καθυστερημένης καταχώρησης μισθωμάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBnb).

Ειδικότερα, για τον κλάδο των ακινήτων, το πολυνομοσχέδιο εισάγει τις εξής διατάξεις

* Διαγραφή προστίμων για καθυστερημένες καταχωρίσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb):
Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που εκμισθώνονται για λίγες ημέρες, δεν θα επιβάλλεται στον διαχειριστή η ιδιοκτήτη του ακινήτου το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εφόσον έχει δηλώσει το σύνολο των μισθωμάτων που εισέπραξε στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Πράξεις επιβολής προστίμου που εκδόθηκαν από την 1η.1.2018, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

* Θα χορηγούνται αποδεικτικά ενημερότητας σε όσους θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα αλλά έχουν χρέη. Απαραίτητο να έχουν τις οφειλές σε ρύθμιση, ενώ θα τους παρακρατείται από την εφορία και σημαντικό ποσοστό του τιμήματος που θα εισπράξουν από την πώληση του ακινήτου.

* Οσοι προχωρούν σε μεταβίβαση ακινήτου για να λάβουν πιστοποιητικό εξόφλησης ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου ακινήτων για τα προηγούμενα 5 χρόνια μαζί και τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους κατά το οποίο θα γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου. Δηλαδή συνολικά 6 έτη αντί 5 που ισχύει σήμερα. Την ευθύνη της βεβαίωσης για αυτό θα έχουν οι συμβολαιογράφοι που θα υπογράφουν τα συμβόλαια μεταβίβασης.

* Το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα για κάθε μεταβίβαση ακινήτου.

Κάθε φορά που θα γίνεται κάποια μεταβίβαση ακινήτου (αγοραπωλησία, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά) το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα και δεν θα απαιτείται πλέον οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Παράλληλα συστήνεται ψηφιακό μητρώο ακινήτων (περιουσιολόγιο), το οποίο θα επικαιροποιείται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες η αγοραστές ακινήτων δηλώνοντας τυχόν αλλαγές στα στοιχεία των μεταβιβαζόμενων ακινήτων πριν αυτοί προχωρήσουν σε δηλώσεις φόρου μεταβίβασης του ακινήτου (πώληση, δωρεά, γονικές παροχή, κληρονομιά).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα