back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για το νερό – Σήμερα η ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων που αφορούν την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή που θα διαδεχθεί την ΡΑΕ, υπέβαλαν νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλών τόνων συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη βουλή στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο η ψήφιση του οποίου αναμένεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Τη σαφή όσο και κατηγορηματική διαβεβαίωση, ότι από την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού, έδωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Το λέω ξεκάθαρα και απόλυτα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταφορά της εποπτείας υδροδότησης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, που θα αντικαταστήσει τη ΡΑΕ. Ο υπουργός, επέμεινε πως οι μόνοι που μπορεί να είναι πάροχοι στο πόσιμο και αρδευτικό νερό, είναι οι δημόσιοι και οι δημοτικοί οργανισμοί, καθώς και ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων.

«Μας φέρνετε από την πίσω πόρτα το ξεπούλημα του νερού», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας ότι όπου έγινε ιδιωτικοποίηση του νερού, υπήρξε τριπλασιασμός της τιμής του. Κατά τον κ. Βελόπουλο,«αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη από το 2022,για να πάρουν το νερό, είναι ο ΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που ανήκουν σε γνωστούς ολιγάρχες».

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών Ε.Ε. 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Σήμερα αναμένεται η ψήφιση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, η αντιπαράθεση των κομμάτων διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και κινείται αντίθετα με την απόφαση του ΣτΕ για το νερό. «Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να ρυθμίζεται σε καθεστώς αγοράς», έχουν υπογραμμίσει. Επίσης έχουν καταγγείλει και σωρεία φωτογραφικών διατάξεων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και στα άλλα μέρη του σχεδίου νόμου και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «ολοκληρώνει συμβόλαια» λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επικαλούμενη την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να απαντά ότι καμία διάταξη δεν έρχεται κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ. Αντιθέτως, σημείωσε, το νομοσχέδιο θωρακίζει το πλαίσιο, ώστε το νερό να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του δικτύου και τις χαμηλές τιμές.

Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι πουθενά η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, την οποία επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αναφέρει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές. Σημείωσε ακόμη πως το νομοσχέδιο ρητά αναφέρει ότι το Υπουργείο είναι αυτό που σχεδιάζει την υδατική πολιτική και πως το νομοθέτημα δεν υποκρύπτει μελλοντική ιδιωτικοποίηση καθώς ρητά αναφέρει ότι οι πάροχοι ύδατος είναι φορείς όπως ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) κ.ά.

Στην επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση, ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι και στην Ιταλία υπάρχει ανεξάρτητη αρχή με δημόσιους πάροχους. Εμείς, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. «Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλετε», πρόσθεσε.

Και τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αυτό περιγράφεται, με σαφήνεια, στο σχέδιο νόμου. Έχει διαβεβαιώσει, παράλληλα, ότι θέλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος και του πόσιμου νερού στις πόλεις, όπως και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Όπως έχει δηλώσει, όμως, σήμερα ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι’ αυτό απαιτείται συστηματικά να ελέγχει και να εποπτεύει μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή.

Ωστόσο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ.: σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και να εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Οι ίδιοι συνάγουν από τα παραπάνω ότι:  «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση».

Στο ίδιο κλίμα κινούνται οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), οι οποίοι ζητούν ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δηλώσει για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο νερό και στα απόβλητα ότι το κύριο αντικείμενό της δεν είναι ρυθμιστικό. Είναι εποπτικό και διαχειριστικό. Σε κάθε περίπτωση, για να ανταποκριθεί στον ρόλο της ζητάει υποστήριξη σε προσωπικό και μέσα.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή με κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Νερό κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα». Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ), σωματεία, συνδικάτα και φορείς. Στις 7 το απόγευμα έκαναν για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή και τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Δημήτρης Ράντος , Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα