back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η πληθωριστική κρίση πλήττει και τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων

Διαβάστε επίσης

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς η πληθωριστική κρίση πλήττει και τα έσοδα των ασφαλιστικών φορέων.

Οφειλές, επιλογή χαμηλότερων ασφαλιστικών κλάσεων και αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την επόμενη μέρα του ασφαλιστικού.
Οι αρμόδιοι, επιχειρούν με πλέγμα μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις χρεών, αναγκαστική είσπραξη και προληπτικά μέτρα, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, να περιορίσουν την οικονομική αιμορραγία.

Τον Μάιο θα ξεκινήσει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών από 36 έως και 72 δόσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Παράλληλα, εντός του Απριλίου θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων για όσους έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, από την εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που οδηγούν οφειλέτες στην επιλογή εξόφλησης ή ρύθμισης του χρέους τους.

Με δεδομένο ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων (από 12 που ήταν παλαιότερα), ενώ επίκειται και η νέα με τις έως 72 δόσεις, στελέχη του ΚΕΑΟ εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης ποσού αναλόγου με το περσινό το οποίο ανήλθε στο 1 δισ. 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η οικονομία της πληθωριστικά επιβαρυμένης καθημερινότητας, παράγει περισσότερα χρέη από αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό σύστημα, δεδομένου μάλιστα ότι οι νέες οφειλές έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες, οι οποίες ξεπερνούν τα 45 δις ευρώ!

Παράλληλα, οκτώ στους δέκα μη μισθωτούς -υπό το βάρος της αύξησης των εισφορών- επέμειναν στην χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία του ΕΦΚΑ για κύρια ασφάλιση, παρά την μελλοντική επίπτωση στην σύνταξη τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές κύριας ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ για 1,3 εκατομμύριο επαγγελματίες αυξήθηκαν κατά 9,6%, εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα, με μειωμένο ρυθμό συνεχίζονται οι εγγραφές νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο εισήλθε στη δεύτερο έτος της λειτουργίας του.

Από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του Ιανουαρίου, προκύπτει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν εγγραφεί στο ΤΕΚΑ από την έναρξη της λειτουργίας του ανέρχονται στις 171.000, ενώ στις 77.000 έχουν ανέλθει οι εργοδότες. Με δεδομένο ότι το 2022 είχαν καταγραφεί περίπου 150.000 εγγραφές από 65.000 εργοδότες, προκύπτει ότι προστέθηκαν περίπου άλλες 30.000 στις αρχές του νέου έτους. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ώθηση στις νέες εγγραφές θα δώσει η εποχική απασχόληση κατά την θερινή περίοδο, ενώ -σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες- τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν και την επιβράδυνση του ρυθμού νέων προσλήψεων.

Ωστόσο, νέες θέσεις εργασίας, δεν συνεπάγονται πάντα και νέες εισφορές, εξαιτίας της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης.

Το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία από το τέλος Απριλίου θα συμπεριλάβει και τις ΔΕΚΟ, ενώ θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση.

Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (τράπεζες, σούπερ μάρκετ, εταιρείες φύλαξης και ασφαλιστικές εταιρείες) απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ στις οποίες επεκτείνεται άμεσα υπολογίζονται σε 18.000.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα