back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Είδος πολυτελείας το κρέας για τα ελληνικά νοικοκυριά – Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών η Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται το κρέας καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά ελέω ακρίβειας καταναλώνουν όλο και λιγότερο. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%.

Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.

Τα ελληνικά νοικοκυριά γυρίζουν την πλάτη στο κρέας εξαιτίας της ακρίβειας καθώς σύμφωνα με τη Eurostat, οι αυξήσεις στο κρέας στη χώρα μας άγγιξαν το 20% σε σχέση με πέρυσι την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%. Μόνο η Πορτογαλία ανταγωνίζεται την Ελλάδα στις αυξήσεις. Συγκεκριμένα, το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι το Φεβρουάριο όταν στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1% όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%. Το ίδιο ισχύει και με το χοιρινό που αυξήθηκε 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανησυχία για τον παραδοσιακό οβελία του Πάσχα καθώς υπάρχουν ήδη οι ενδείξεις πως τα νοικοκυρία φέτος θα ψωνίσουν με την…μερίδα αφού με τα μέχρι στιγμής γεγονότα έως και δύο ευρώ αύξηση αναμένεται στις τιμές των αμνοεριφίων σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα οι τιμές στους κρεοπώλες να αγγίξουν φέτος ακόμη και τα 16 ευρώ το κιλό σε συνοικιακά κρεοπωλεία. Υπενθυμίζεται πως η τιμή πέρσι κυμάνθηκε κοντά στα 14 ευρώ.

Παράλληλα, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Ήδη το περσινό τραπέζι σύμφωνα με τις τιμές του 2022 ήταν αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2021, ωστόσο οι ανατιμήσεις για φέτος θα είναι διψήφιες σύμφωνα και με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Έτσι το κόστος του αναστάσιμου τραπεζιού για 8 άτομα, θα κυμανθεί φέτος πάνω από 320 ευρώ προκαλώντας ίλιγγο στα νοικοκυριά.

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα