back to top
32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πως οι αρχές έφθασαν στη σύλληψη των δυο κατηγορουμένων για τρομοκρατία Πακιστανών – Τι σχεδίαζαν

Διαβάστε επίσης

Οι δυο ιρανικής καταγωγής υπήκοοι Πακιστάν, που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ στην Σπάρτη και τη Ζάκυνθο με τις κατηγορίες για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης κατά συναγωγής στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονταν στο στόχαστρο των υπηρεσιών εδώ και καιρό.

Στόχος τους, σύμφωνα με την ΕΥΠ, ήταν η επίθεση με φιάλη υγραερίου στο εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή που βρίσκεται στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή. Στα κινητά τηλέφωνα των δυο συλληφθέντων, τα οποία κατασχέθηκαν, βρέθηκαν επικοινωνίες τους με έναν ακόμη υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή. Ο τρίτος αυτός Πακιστανός σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο Ιράν και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες.

Οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί υπήκοοι οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι δυο κατηγορούμενοι για τρομοκρατία διαμένουν στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μπήκαν στο στόχαστρο της ΕΥΠ όταν πριν από μήνες η Μοσάντ παρείχε πληροφορίες για τον τρομοκρατικό πυρήνα που είχαν δημιουργήσει και τα σχέδια τους. Είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις άλλων Πακιστανών το 2021 στην Κύπρο και το 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Τον Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ ξεκινούσε την έρευνα για την ύπαρξη όμοιων με την Κύπρο πυρήνων και στην Ελλάδα μεταξύ ακραίων μελών της Πακιστανικής κοινότητας στη χώρα μας. Τον Φεβρουάριο του 2023 η ΕΥΠ είχε επικεντρώσει την προσοχή τους στους δυο συλληφθέντες μετά από παρακολούθηση της δραστηριότητας τους στα social media . Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Βρίσκονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Αυτός που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ταξίδεψε στην Αθήνα με προτροπή του “αρχηγού” προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο.

Η σύλληψη και η προσαγωγή των δύο κατηγορούμενων έγινε με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης καθως δεν είχαβ νομομοποιητικά έγγραφα. Κατάσχεσαν όμως τα κινητά τους τηλέφωνα, για τα οποία κινήθηκε διαδικασία άρσης απορρήτου.Στο πλαίσιο της έρευνας προσήχθησαν ακόμη περισσότερα από δέκα άτομα, όλοι υπήκοοι Πακιστάν που πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στα κινητά τηλεφωνα των δυο καταηγορούμενων εντοπίστηκαν οι επικοινωνίες τους με τον τρίτο Πακιστανό ο οποίος τους προσέφερε σε κάθε έναν αμοιβή 15.000 προκειμενου να επιτεθούν στη συναγωγή. Με τις φωτογραφίες και τα βιντεο των κινητών τους επιβεβαιώνεται συμφωνα με τις αρχες  ότι οι δύο είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, καθώς και μηνύματα στα οποία συζητούν με τι τρόπο θα υλοποιούσαν την επίθεση. Συγκεκριμένα οταν οι δύο συλληφθέντες δήλωσαν αδυναμία να εξασφαλίσουν οπλισμό, ο τρίτος Πακιστανός τους τους προέτρεψε να χρησιμοποιήσουν μια φιάλη υγραερίου, προκειμένου να ανατινάξουν τη συναγωγή όταν θα ήταν γεμάτη κόσμο.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συλληφθέντες  29 και 27 ετών, ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Ευχαριστώ την Ελλάδα για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης

Την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, ευχαριστεί μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι κορυφαία προτεραιότητά μας, υπογραμμίζει επίσης ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας και προσθέτει: «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο με μια σταθερή και κοινή στάση θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ως στόχο είχαν όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της. Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

-είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
-είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
-είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
-σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή -εκτέλεση της αποστολής τους.

Δημήτρης Πέρρος, Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα