back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Τοποθετήσεις Κ. Χατζηδάκη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Δ. Μάντζου, σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Τη σημασία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους, με την ίδρυση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που υλοποίησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, με τίτλο «Προετοιμάζοντας το Μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Όπως εξήγησε, το ΤΕΚΑ είναι ένα ασφαλιστικό ταμείο για τους νέους, οι οποίοι δεν θα δίνουν πλέον τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε έναν γενικό κορβανά, αλλά θα έχουν έναν δικό τους ατομικό κουμπαρά.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για τα Επαγγελματικά Ταμεία, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, πολυεργοδοτικά Ταμεία και παρεμβάσεις στην εποπτεία.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να διαδραματίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

Προφανώς, όπως είπε, υπάρχει υποασφάλιση. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλιση έναντι του σεισμικού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμικού κινδύνου πρωτίστως.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά και η κυβέρνηση έχει επιδείξει αποτελέσματα και στην αποτελεσματικότητα και στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

«Αυτό έχει αντανάκλαση και στην οικονομία, καθώς μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύθηκε το αδειοδοτικό περιβάλλον και εστάλη ένα μήνυμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Μήνυμα το οποίο επιτρέπει και στις ασφαλιστικές εταιρίες να επενδύουν με ασφάλεια, όπως θα κάνει και το ΤΕΚΑ, καθώς, σε λίγα χρόνια, το ΤΕΚΑ θα είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό «να εμπνεόμαστε από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στην οικονομία, στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της υγείας».

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη ενός ενιαίου, καθολικού, αναδιανεμητικού, δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

«Θεωρούμε ότι σπάει την αλληλεγγύη των γενεών και δημιουργεί επισφάλεια συνολικά για τις συντάξεις, ακόμα και των νέων» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Όσον αφορά στα Επαγγελματικά Ταμεία, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι κάποια λειτουργούν με πολύ καλό τρόπο, υπάρχουν όμως και αρνητικά παραδείγματα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και εποπτεία από την πολιτεία και τις αντίστοιχες αρχές.

Μεταξύ άλλων, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, όμως, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν παθογένειες. Όπως είπε, αυτό που αποδείχθηκε, ιδιαίτερα στην κρίση της πανδημίας, είναι ότι πρόκειται για το πιο πολύτιμο στοιχείο του κοινωνικού κράτους και πρέπει να στηριχθεί συνολικά.

«Η ιδιωτική ασφάλιση είναι συμπληρωματική. Στα θέματα της υγείας και των συντάξεων, το κράτος έχει έναν βασικό συνταγματικό ρόλο, μέσω του κοινωνικού κράτους» εξήγησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε ότι οι τρεις πυλώνες είναι συμπληρωματικοί μεταξύ τους. Όπως υπογράμμισε, ο πρώτος πυλώνας – ο δημόσιος – οφείλει να παραμείνει διανεμητικός και η κεφαλαιοποίηση να εφαρμόζεται στους άλλους δύο πυλώνες.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μάντζος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του δεύτερου πυλώνα και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θεσμοθέτησε τα Επαγγελματικά Ταμεία το 2002. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο κ. Μάντζος είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι εγγύηση του κοινωνικού κράτους, της ευημερίας και της συλλογικής ευτυχίας και ανέφερε ότι εκπροσωπεί έναν χώρο που έχει αποδεδειγμένα πεπραγμένα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση (η ασφαλιστική αγορά) μπορεί να έχει ρόλο σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, αποσαφηνίζοντας ότι η σχέση της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς με τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες υγείας πρέπει να είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μάντζος επεσήμανε ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο, «αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Χατζηνικολάου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα