back to top
32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κ. Πούτου: Αυτές τις μέρες ας στρέψουμε το βλέμμα μας στα παιδιά που θα συναντήσουμε στο δρόμο

Διαβάστε επίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου (International Day for Street Children) καθιερώθηκε το 2011 με πρωτοβουλία του Consortium for Street Children (CSC), μιας διεθνούς MKO με έδρα το Λονδίνο. Τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου και αποτελεί μια αφορμή για να θυμόμαστε τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο.

Η Κατερίνα Πούτου, Ιδρυτικό μέλος και Επικεφαλής Νοτίου Ελλάδας της «ΑΡΣΙΣ», της κοινωνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου για τη διαρκή προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού των ανηλίκων που μειονεκτούν κοινωνικά.

«Στην ΑΡΣΙΣ δουλεύουμε από το 1998 για τα παιδιά στο δρόμο τα οποία είναι κυρίως τα θύματα πολιτικών αλλαγών. Το ζήσαμε το 1998 με το νέο κύμα παιδιών που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στο δρόμο μετά τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν ,κυρίως στην Αλβανία. Είναι παιδιά που δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν ό,τι προβλέπει η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η «ΑΡΣΙΣ» πραγματοποιεί καθημερινά παρεμβάσεις κοινωνικής εργασίας στο δρόμο για τον εντοπισμό και την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.

«Χρειάζεται να μειώσουμε τις αποστάσεις για να ζούμε τα αυτονόητα. Έχουμε δημιουργήσει συστήματα επαφής και υποστήριξης αυτών των παιδιών. Το street work είναι ένα σπουδαίο εργαλείο δουλειάς που μεταφέρει υπηρεσίες από τα γραφεία στο δρόμο», σημείωσε.

«Στην Αθήνα , είχαμε επί σειρά ετών συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία μεγάλων ανοιχτών εργαστηρίων για τα παιδιά στο δρόμο ώστε να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους. Είναι σημαντικό ότι μέσω των συγκεκριμένων δράσεων, είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθούμε τα παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους και να “σπάμε” μεγάλα κυκλώματα traffiking», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προστασία των παιδιών εντάσσεται και το «Κινητό Σχολείο», ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.

«Μεταφέραμε στο δρόμο το “Κινητό Σχολείο” γιατί ο φυσικός χώρος των παιδιών είναι το σχολείο και η μάθηση. Πρέπει να ενισχύσουμε σε τοπικό επίπεδο αυτές τις δραστηριότητες, να τις πολλαπλασιάσουμε για να “τραβήξουμε” περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια και την ακραία ανισότητα και να τα οδηγήσουμε στο δρόμο των δικαιωμάτων, να έχουν πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία και να καταπολεμήσουμε την εκμετάλλευση ώστε να τους προσφέρουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης», υπογράμμισε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε παιδιά από εμπόλεμες καταστάσεις , αποτέλεσμα των αποφάσεων μετά το 2015, καθώς όπως είπε -έκλεισαν μεγάλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης και προστασίας και τα παιδιά εγκαταλείφθηκαν στη τύχη τους.

«Φανταστείτε στις επερχόμενες εκλογές, τα κόμματα να έχουν έστω στο 10% της πολιτικής τους ατζέντας προς συζήτηση τα θέματα της παιδικής προστασίας. Είναι ανάγκη να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων», επισήμανε.

Κλείνοντας, η κ. Πούτου, προέτρεψε αυτές τις μέρες, στην πορεία προς την Ανάσταση, να στρέψουμε όλοι για λίγο το βλέμμα μας στα παιδιά που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας, να μοιραστούμε τους προβληματισμούς τους και να σταθούμε δίπλα τους.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα