back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του Qatargate: Πάσχα στο σπίτι της θα κάνει η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με απόφαση των βελγικών Αρχών που εκδόθηκε πριν από λίγο. Ύστερα από περισσότερους από τέσσερις μήνες κράτησης στις φυλακές του Χάρεν των Βρυξελλών, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επιστρέψει στο σπίτι της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. “Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή αφέθηκε ελεύθερη από τον κύριο Κλεζ και μπορεί να πάει σπίτι της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. Δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια λογική απόφαση, που πήρε πάρα πολύ καιρό για να ληφθεί”, δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει η νέα δήλωση του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, μετά από τη διάψευση του ανώτατου δικαστικού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο περί προσπάθειας επηρεασμού του από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, και μάλιστα με ανταλλάγματα όπως τοποθέτηση σε Ανεξάρτητη Αρχή μετά την αφυπηρέτησή του. Όπως δηλώνει τώρα ο κ. Τζανερίκος στο ideisis, “εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου”. Και συμπληρώνειΑ “εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!”.

“Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα”, είχε σχολιάσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει “ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;”. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον “μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς”.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Δομοκού, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα που εποπτεύει το σωφρονιστικό κατάστημα. Θα εξεταστεί εάν ο καταδικασμένος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, χρησιμοποιεί το καρτοτηλέφωνο όχι μόνο για να συνομιλεί με τους δικηγόρους και τους οικείους του, όπως του επιτρέπεται, αλλά και για λόγους που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, αφού στο διαδίκτυο έχει ανέβει υλικό με τη φωνή του. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ζητεί από τον Πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για την τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από μέλος ή μέλη Δικηγορικού Συλλόγου της Επικράτειας, με αφορμή καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, παρεμβάσεις του Ηλία Κασιδιάρη που δημοσιεύθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιήλθαν σε αυτά μέσω της συνδρομής του/της πληρεξουσίου δικηγόρου του. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο δικηγόρος του Κασιδιάρει τον βιντεοσκοπεί με το κινητό του και κατόπιν ανεβάζει το βίντεο στο Youtube.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ θα πετύχει η ελληνική οικονομία φέτος σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το Ταμείο μάλιστα κάνει αυτήν την πρόβλεψη χωρίς ακόμα να έχει αναθεωρήσει τα στοιχεία του 2022, τα οποία αναμένεται να κλείσουν έως και με μηδενικό έλλειμμα. Το πλεόνασμα θα αυξηθεί το 2024 σε 1,4% του ΑΕΠ και ακολούθως 1,6% το 2025, 1,8% το 2026 και 2% του ΑΕΠ το 2027 και το 2028. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για επίτευξη ασφαλών και υψηλών πλεονασμάτων και διασφάλιση της συνεχούς αποκλιμάκωσης του χρέους, παρά την επιβράδυνση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και τις πιέσεις λόγω πληθωρισμού.

“Εξαιρετικά κρίσιμη κάλπη στις 21 Μαΐου”, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega. Ανέφερε ότι για τους πολίτες “πρώτο ζήτημα είναι η εισαγόμενη ακρίβεια” επισημαίνοντας ότι “δικό του χρέος είναι να στέκεται δίπλα στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται”. Αναφερόμενος στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Εμείς κάναμε το καθήκον μας, ψηφίσαμε όλες τις σχετικές διατάξεις, τώρα η ευθύνη περνά στην Δικαιοσύνη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Αργότερα, σε σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου για τις αγροτικές αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτην την τετραετία οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα από σήμερα έως τις 10 Μαΐου ανέρχονται σε 155 εκ. ενώ για επιπλέον 30 εκ. αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαίου γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Θέμης Χειμάρας. “Θα διατηρήσει τις άλλες «γαλάζιες ακρίδες» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης;”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Σκεπαστή Αγορά της Καλλιθέας βρέθηκε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. “Είμαι βέβαιος ότι με την κρίση του λαού, αυτό θα είναι το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι στο σπίτι θα είναι τόσο φτωχό”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοτική αγορά Πειραιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μια δίκαιη, όπως είπε, λύση για το ιδιωτικό χρέος και τα “κόκκινα” δάνεια.

Στο 96,02% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές την 24η εβδομάδα εφαρμογής του, που αποτελεί ταυτόχρονα την δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα», αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Η επόμενη φάση, σύμφωνα και με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, είναι να επεκταθεί ο φράχτης στον ‘Εβρο στα 70 χλμ. και εν συνεχεία να φτάσει τα 80 χλμ. που είναι τα πλέον κρίσιμα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της επέκτασης του φράχτη σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής προστασίας. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, υπογράμμισε ότι “θα έχουν πλέον καλυφθεί στο μέγιστο βαθμό τα σημεία που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη πίεση ροών”.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ανέβαλλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Βόρειας Ιρλανδίας να ξεπεράσουν αυτά που τους χωρίζουν για να τερματίσουν την παράλυση των πολιτικών θεσμών, την λειτουργία των οποίων μποϊκοτάρει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) εξαιτίας των συνεπειών του Brexit. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνήθως δίνει έμφαση στις ιρλανδικές του ρίζες από την πλευρά της μητέρας του, κατά την σημερινή του ομιλία έκανε μία σπάνια μνεία στις βρετανικές του ρίζες από την πλευρά του πατέρα του.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Στον “αέρα” παραμένει η έδρα του φετινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς η κυπριακή αστυνομία ενημέρωσε πως δεν συνηγορεί στη διεξαγωγή του τελικού στην Κύπρο. Η ΕΠΟ θα στείλει επιστολή στον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, προκειμένου να τον μεταπείσει για να ανάψει το πράσινο φως και να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό. Αν ο κ. Μπέος, που παρουσιάζεται ανένδοτος σε αυτό το ενδεχόμενο, επιμείνει και αρνηθεί εκ νέου, τότε η ΕΠΟ θα έρθει σε επαφή με τις δύο ομάδες του τελικού για να αποφασίσουν από κοινού την έδρα του αγώνα με πιθανή λύση το ΟΑΚΑ.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική. Άνεμοι από το μεσημέρι νότιοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου – 21 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα