back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Κ.Σταμπολής: Η Ελλάδα έχει τα φόντα να κατακτήσει ηγετική θέση στις ενεργειακές επενδύσεις στα Βαλκάνια

Διαβάστε επίσης

2023-04-12

Ανυπαρξία συγκεκριμένης και καθαρά διατυπωμένης στρατηγικής στην πολιτική στο ενεργειακό πεδίο, διαπίστωσε για την Ελλάδα, ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Καλεσμένος στον Αθήνα 984 του Γιάννη Παπαγεωργίου, εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με επενδυτικό άνοιγμα στα Βαλκάνια και πρότεινε μάλιστα να εισαχθεί το θέμα στην προεκλογική ατζέντα, δεδομένης της σημασίας του.

«Η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με επενδύσεις σε χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση προεκλογικά σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε σε ενεργειακό επίπεδο στην περιοχή» είπε ο κ Σταμπολής.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό αμελειών και παραλείψεων επισήμανε πως η έξοδος των ελληνικών εταιρειών στην περιοχή θα έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμα ήταν υπό διαμόρφωση η νέα ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Ελλάδα έμεινε με μικρές επενδύσεις στο χώρο, παρά την συναντίληψη που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στον απόηχο της πτώσης του Σιδηρού Παραπετάσματος, ότι έπρεπε να γίνουν βήματα και πέραν των συνόρων στο συγκεκριμένο τομέα. Βήματα που έγιναν μεν, αλλά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια… Αντίθετα, στα Ανατολικά Βαλκάνια χώρες όπως η Βουλγαρία, η  Ρουμανία και κυρίως η Ουγγαρία βρήκαν το βηματισμό τους και επένδυσαν συστηματικά προσκαλώντας για αυτό το στόχο  χώρες της κεντρικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, η σύρραξη στην Ουκρανία σήμανε την ώρα της ενεργειακής απεξάρτησης για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει στο συγκεκριμένο τομέα διόλου ευκαταφρόνητους συμπαίκτες.

«Τώρα ανοίγεται ένα δεύτερο, νέο παράθυρο ευκαιρίας, μετά τις “τεκτονικές” αλλαγές στην ενέργεια, που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απόφαση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, με αναζήτηση ενέργειας από άλλους διαδρόμους… »

Όπως παρατήρησε όμως «Εκτός από την Ελλάδα, παίκτης στο ίδιο τερέν και μάλιστα μεγάλος και εξαιρετικά οργανωμένος, είναι η Τουρκία….  Βέβαια, η Ελλάδα έχει το προτέρημα ως μέλος της Ε.Ε να έχει αναπτύξει στενές πολιτισμικές σχέσεις με πολλά από τα κράτη -μέλη , αλλά στο τέλος της ημέρας το χρήμα είναι αυτό που μετράει… κάτω από αυτό το πρίσμα αξίζει να επισημανθεί πως η γειτονική Βουλγαρία έχει συνάψει ενεργειακές συμφωνίες όχι μόνον με την χώρα μας, αλλά και με την Τουρκία».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα