Η υπόθεση Γεωργούλη φέρνει ακόμη πιο δυναμικά στο προσκήνιο την συζήτηση για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών και επαναφορά της λίστας που ίσχυε μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2009.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της υπόθεσης της Εύας Καϊλή και πριν ακόμη ξεσπάσει η υπόθεση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να ανοίξει η σχετική συζήτηση μετά τις εθνικές εκλογές.
Ερωτηθείς προ δεκαημέρου στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, εάν πιστεύει ότι το σύστηµα µε την απευθείας εκλογή έχει αποτύχει και αν θα το αλλάξει, είχε δηλώσει ότι “θα επαναξιολογηθεί το ζήτηµα εκλογής των ευρωβουλευτών µετά τις εθνικές εκλογές”.
Οι επόμενες ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2024 και η βασική ένσταση που διατυπώνεται εδώ και πολύ καιρό για το υφιστάμενο σύστημα του σταυρού είναι ότι τελικά ευνοεί πρόσωπα που διαθέτουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα, όπως εν προκειμένω ο κ. Γεωργούλης που προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Αντιθέτως, με την λίστα οι επιλογές και για τις εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου γίνονται από την ηγεσία του κάθε κόμματος και με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί η εκλογή υποψηφίων με σημαντικές περγαμηνές και προϋποθέσεις επιτυχούς εκπροσώπησης της χώρας στην Ευρωβουλή, οι οποίοι δεν δραστηριοποιούνται όμως σε πεδία που τους εξασφαλίζουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα.
Το σύστημα του σταυρού είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου από την οποία είχε προβληθεί ως καινοτόμο βήμα που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίζουν για τα πρόσωπα που θα πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και που συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.
Απόστολος Χονδρόπουλος