back to top
29.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

29.2 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Εκδηλώσεις Απριλίου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Διαβάστε επίσης

Κυριακή 23 Απριλίου 2023, ώρα 11.00, κεντρική αίθουσα
Συναυλία Ορχηστρικών Συνόλων από Καλογεροπούλειο Ωδείο/Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού. Ορχήστρα Εγχόρδων (διεύθυνση: Κορνέλια Βολοσένκο- Γκολφίνου): Big Band (διεύθυνση: Σωτήρης Σαπέρας), Νεανική Ορχήστρα (ενορχήστρωση – διεύθυνση: Παναγιώτης Θεοδοσίου), Σολίστ: Κάτια Πάσχου, soprano και οι μαθήτριες της από την τάξη Μονωδίας του Καλογεροπούλειου, Αλεξάνδρα Τσούκαλου και Μελίνα Σούκουλη. Ένα πρόγραμμα διανθισμένο με επιλογές από το κλασικό μοντέρνο και jazz ρεπερτόριο, αλλά και μουσική από τον κινηματογράφο! Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους» με τη συνεργασία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, και του Σωματείου «Διάζωμα».

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ώρα 19.00, αίθουσα Κωστή Παλαμά
Ο Oμότιμος και Επίτιμος Kαθηγητής του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ οι εκδόσεις Όταν και ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός σας προσκαλούν στην εκδήλωση: «Βάλτερ Πούχνερ: Ο θεατρολόγος, ο ποιητής». Ομιλητές: Διονύσης Μουσμούτης,Συγγραφέας – Κριτικός λογοτεχνίας-Εκδότης, Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, Ποιητής -Κριτικός. Κείμενα και ποιήματα θα διαβάσουν: ο Κώστας Καστανάς, Ηθοποιός Σκηνοθέτης-Καθηγητής δραματικής τέχνης και ο Βάλτερ Πούχνερ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας. Για πληροφορίες: Εκδόσεις «Όταν», τηλ.2103800259 www.ekdoseisotan.gr / [email protected] / fb ekdoseisotan.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Η πρώτη Σχολή της Βιέννης. Η Πρώτη Σχολή της Βιέννης συνιστά την κορωνίδα των συνθετών που αποτέλεσαν τους κύριους εκπροσώπους του κλασικισμού στη μουσική, τον Χάυντν, τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν. Πολλοί μουσικολόγοι μαζί με αυτούς εντάσσουν και τον Σούμπερτ. Με αυτή τη συναυλία το δημοφιλές όσο και δραστήριο «Κουαρτέτο Έγχορδων Αθηνών» ολοκληρώνει το μεγαλεπήβολό του εγχείρημα των τελευταίων ετών, να παρουσιάσει το σύνολο των 16 κουαρτέτων του Μπετόβεν. Μαζί με το Όγδοο Κουαρτέτο του, το δυναμικό σύνολο προτείνει ακόμη δύο από τα πιο αγαπημένα κουαρτέτα των Μότσαρτ και Σούμπερτ. Το πρώτο έργο της Συναυλίας επρόκειτο να αποτελέσει το πρώτο μέρος του 12ου κουαρτέτου για έγχορδα του Σούμπερτ και το οποίο έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο. Ο Σούμπερτ ξεκίνησε τη σύνθεσή του το 1820 και μέχρι το θάνατό του είχε ολοκληρώσει μόνο το πρώτο μέρος, οπότε κι έμεινε γνωστό ως “Quartettsatz”, σε ελεύθερη μετάφραση “Μέρος κουαρτέτου”. Πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 1867 στη Βιέννη μετά το θάνατο του συνθέτη. Το δεύτερο έργο αποτελεί το τελευταίο από τα έξι κουαρτέτα που ο Μότσαρτ αφιέρωσε στο Χάυντν και συνοδεύεται από το χαρακτηρισμό “Διάφωνο”, τον οποίο οφείλει στην αργή και γεμάτη τεταμένες και άλυτες φράσεις εισαγωγή του.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1785. Το τρίτο έργο της συναυλίας εντάσσεται σε μία τριάδα έργων γραμμένα κατά παραγγελία του ρώσου πρέσβη κόμη Andreas Razumovsky τα οποία παρουσιάστηκαν το 1806 στη Βιέννη. Σε κάθε ένα από τα τρία αυτά έργα εντοπίζονται ρώσικα μουσικά θέματα. Στο κουαρτέτο αρ. 8 το ρώσικο μουσικό θέμα εντοπίζεται στο τρίτο από τα τέσσερα μέρη του έργου, ένα θέμα που χρησιμοποίησαν στη συνέχεια και πολλοί άλλοι ρώσοι συνθέτες σε δικά τους έργα όπως ο Τσαϊκόφσκι στο ορχηστρικό Ιντερλούδιο “Η μάχη της Πολτάβας”, και ο Μουσόργκσκυ στην όπερά του “Boris Godunov”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΦΡΑΝΤΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ (1797-1828), Μέρος κουαρτέτου σε ντο ελάσσονα, D. 703, ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791), Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 19 σε ντο μείζονα, K.465, ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770–1827), Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 σε μι ελάσσονα, έργο 59 αρ. 2 «Ραζουμόφσκυ».

Συντελεστές: Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο.

Πληροφορίες εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€. Μειωμένο: 5€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ).
Υπηρεσία Εισιτηρίων/Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 7234567.
Online: www.ticketservices.gr

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 18.00, αίθουσα Κωστή Παλαμά
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στη συνάντηση, με θέμα: «Υπατία, μεταξύ μύθου και ιστορίας», στην οποία θα συμμετάσχουν: η Καθηγήτρια Silvia Ronchey (Πανεπιστήμιο της Roma Tre, συγγραφέας του βιβλίου: «Hypatia: The true story») και οι Καθηγήτριες Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη (Ομότιμη Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας) και Ευδοξία Δελλή (Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας).

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, ώρα 18.30, κεντρική αίθουσα
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College, ως ο μοναδικός εκπαιδευτικός ελληνικός φορέας μέλος του United Nations Global Compact του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Ευαισθησίας και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα: «Γυναίκες και παιδιά ως θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας». Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Κεντρικοί Ομιλητές: Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Θεοδώρα Χασάπη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Ροκίδη Μελίνα, Υπαστυνόμος Β’, Προϊσταμένη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Καλλιθέας, Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών, Δήμος Αθηναίων και Επικοινωνιολόγος, Αγάπη Κανδυλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Νοτίου Τομέα, Ν.Δ. Βάσια Αναστασίου, Αν. Γραμ. Επικοινωνίας ΠΑΣΟΚ και Υπ. Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Δικηγόρος MSc PhD, Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αντιπρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν Κωνσταντίνα Κωστάκου, Αστυνόμος Α’- Ψυχολόγος, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, Ασφάλεια Αττικής, Γιώργος Τσούκαλης, Iδιωτικός ερευνητής, Διευθυντής Πολιτισμού της International Αction Αrt. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως. Eίσοδος Ελεύθερη / Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023, ώρα 20:30, κεντρική αίθουσα
Gallop – Ρεσιτάλ πιάνου του Σπύρου Μοσχόπουλου. Ο διακεκριμένος συνθέτης & πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος εμφανίζεται σε ένα ατμοσφαιρικό πρόγραμμα παρουσιάζοντας έργα για σόλο πιάνο από τον προσωπικό του άλμπουμ Gallop καθώς και άλλα έργα του σε ένα δικό του άλλοτε “πειραματικό” και άλλοτε ανάλαφρο ύφος. Ανάμεσα τους Θα ακουστούν και κάποια επιλεγμένα έργα σπουδαίων συνθετών της ταγκό, τζαζ και κλασσικής μουσικής σκηνής δημιουργώντας ένα αμάλγαμα συναισθημάτων και εμπειριών. Είναι η πρώτη φορά που το ρεπερτόριο βασίζεται σε δικές του κυρίως συνθέσεις και προσκαλεί το κοινό να “ταξιδέψει” μαζί του αυτή τη φορά λίγο πιο μακριά…Πληροφορίες εισιτηρίων – Γενική είσοδος: 12€. Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ). Υπηρεσία Εισιτηρίων/ Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39. Τηλεφωνικά: 210 7234567. Online: www.ticketservices.gr

Σάββατο 29 Απριλίου, ώρα 21.30, κεντρική αίθουσα
Μουσικό ταξίδι στα τραγούδια της Μεσογείου, από Ισραηλινή και Αραβική Ορχήστρα, με φωνές από Ελλάδα και Ισραήλ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια ισραηλινά, αραβικά και ελληνικά. Παραγωγή: Bracha Cohen – Greek Productions in Israel. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 έως και Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, ωράριο έκθεσης: Δευτέρα έως Τετάρτη : 11.00-15.00, Πέμπτη & Παρασκευή 11:00-20:00, Σάββατο: 11:00-19:00, Κυριακή 11.00-15.00, Γκαλερί 3ου Ορόφου. Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 20 Απριλίου, ώρα 19.00, Γκαλερί 3ου Ορόφου

Documents of Breathing: Πάσκουα Βοργιά & Παύλος Φυσάκης.
Μια έκθεση-συλλογή θραυσμάτων μνημοσύνης. Με το Documents of Breathing η Πάσκουα Βοργιά και ο Παύλος Φυσάκης αναζητούν τα ακροσφαλή στηρίγματα της μνήμης. Οι ίδιοι περιγράφουν το έργο τους ως μια συλλογή από θραύσματα μνημοσύνης (αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα) που ανευρίσκονται και δομούνται με τρόπο συνειρμικό, προσωπικό και συλλογικό. Αυτό το «ανοιχτό αρχείο», όπως το ονομάζουν, χωρίζεται σε δέκα κεφάλαια και αναφέρεται σε δύο ανολοκλήρωτα πρότζεκτ του μοντερνισμού: το Passagen-Werk του Walter Benjamin και το Bilderatlas Mnemosyne του Aby Warburg. Τα Τεκμήρια αναπνοής είναι μια ασυνήθιστη έκθεση φωτογραφίας. Κάθε φορά παρουσιάζεται διαφορετικά, αλλά πάντα σαν ανοιχτό βιβλίο. Ο τίτλος της έκθεσης, δανεισμένος από ένα αρχαίο αιγυπτιακό ταφικό κείμενο, ένα ξόρκι δηλαδή που δίνει στον νεκρό το δικαίωμα στη μεταθανάτια ζωή, δηλώνει την αρχειακή διάσταση του έργου αλλά και μια εσωτερική αντίφαση. Ενώ τα Τεκμήρια αναπνοής είναι τεκμήρια πνοής και δημιουργούν ένα άνοιγμα προς τη ζωή, ταυτόχρονα συνομιλούν με τους νεκρούς. Στις επιβιώσιμες εικόνες που συλλέγουν και υπομνηματίζουν η Βοργιά και ο Φυσάκης, το παρόν και το παρελθόν, το προσωπικό και το συλλογικό είναι αδιαχώριστα. Ένα έργο θεωρητικά τεκμηριωμένο, που δεν σου επιτρέπει να αμφισβητήσεις τις προθέσεις και τις γνώσεις των δημιουργών του. Από μία άποψη, η ιδανική ανάγνωσή του κρύβεται στην ίδια τη θραυσματική δομή του, στην κατασκευαστική λογική που το διέπει, στις αναφορές στον Benjamin και στον Warburg, στο κολλάζ και στο μοντάζ αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις εικόνες της έκθεσης περιλαμβάνεται και ένα υπερκείμενο, που λειτουργεί κι αυτό ως φωτογραφία. Με άλλα λόγια, το κείμενο που θα ερμηνεύει αποτελεσματικά και ευφάνταστα τα Τεκμήρια αναπνοής δεν είναι παρά μια συλλογή από παραθέματα, αποσπάσματα κειμένων από διάφορους συγγραφείς, που δημιουργούν μια πολυφωνική ανάγνωση…. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η έκθεση το 2022, ο θεατής ακολουθούσε μια διαδρομή ανακαλύπτοντας σταδιακά τις εικόνες κατά την περιήγησή του στις αίθουσες του μουσείου.

Στον «Παρνασσό» παρουσιάζεται μια εναλλακτική εκδοχή, που λαμβάνει υπόψη την αισθητική και την ιστορία του εκθεσιακού χώρου. Τώρα πια έχεις την ευκαιρία να δεις τις εικόνες συγκεντρωμένες, ως μέρος μιας ιδιωτικής πινακοθήκης, που αποτελεί κατάλοιπο ενός ονειρικού κόσμου.Επιμελητικό σημείωμα: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής. Διοργάνωση Έκθεσης: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, KOLEKTIV8. Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Παύλος Φυσάκης.

Αναλυτικότερες πληροφορίες στο: https://www.onassis.org/el/whats-on/documents-of breathing-pasqua-vorgia-pavlos-fysakis

Πλ. Αγ. Γωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα | Τηλ. 210 3221917
Ιστοσελίδα: www.lsparnas.gr| Fb: FSPARNASSOS
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα