back to top
18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Θεριεύει η e-φοροδιαφυγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τζίρος εκατομμυρίων ευρώ από εταιρείες «φαντάσματα»

Διαβάστε επίσης

Η περίοδος της πανδημίας ήταν αυτή που επαύξησε, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό τις εξ αποστάσεως πωλήσεις προιόντων, ανοίγοντας όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω του υψηλού τζίρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την πόρτα στη φοροδιαφυγή, στερώντας σημαντικά φορολογικά έσοδα στο δημόσιο.

Μέσα σε μιά νύχτα ιδρύθηκαν νέες μονοπρόσωπες ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) με μόλις ένα ευρώ χωρίς βέβαια περιττά έξοδα όπως ύπαρξη φυσικού καταστήματος και προσωπικού και έτσι διάφοροι αετονύχηδες άρχισαν να εμπορεύονται αμφίβολης ποιότητας προιόντα, χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις για αυτά, ενώ αρκετοί από αυτούς έπαψαν να καταβάλλουν ακόμη και φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ.

Η διακίνηση των προιόντων γίνεται μέσω κούριερ η Ι.Χ και σε πάμπολλες περιπτώσεις χωρίς φορολογικά παραστατικά, χρησιμοποιώντας για την προώθηση των προιόντων τους, εκτός από ιστοσελίδες και sosial media στο Ίντερνετ, το Facebook η ακόμη και έξυπνες εφαρμογές σε κινητά και υπολογιστές εκατομμυρίων χρηστών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Είσπραξης και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου διακινούνται εκατομμύρια είδη προιόντων με τα αθλητικά είδη να γνωρίζουν πιένες μεταξύ των νέων, ενώ μεγάλο τζίρο πραγματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα, ρολόγια, ρούχα, είδη υγιεινής διατροφής, καλλυντικά, τηλεφωνικές συσκευές κλπ.

Ωστόσο με την ίδια ταχύτητα που διαδίδεται το e-εμπόριο εξελίσσονται και οι απάτες από αετονύχηδες που στήνουν ηλεκτρονικές εταιρείες -μαιμού με απώτερο στόχο μεγάλα κέρδη και αποφυγή του εντοπισμού τους από την εφορία.

Μερικές από τις μονοπρόσωπες ΙΚΕ -«λαβράκια» που έπιασε η εφορία να φοροδιαφεύγουν το 2022

■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στο κέντρο της Αθήνας, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο αθλητικών υποδημάτων: για τα έτη 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε ότι είχε πωλήσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ αλλά δεν υπέβαλε καν δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

■ Στη Θεσσαλονίκη, ατομική επιχείρηση εμπορίας υποδημάτων μέσω Διαδικτύου πραγματοποίησε τα έτη 2018 έως 2020 πωλήσεις χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων, συνολικής καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 0,3 εκατ. ευρώ). Η απάτη βεβαιώθηκε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στη δυτική Αττική, με αντικείμενο «λιανικό εμπόριο υποδημάτων με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου»: διαπιστώθηκε ότι από το 2016 μέχρι το 2018 δεν εξέδωσε αποδείξεις πώλησης, συνολικής καθαρής αξίας 2,1 εκατ. ευρώ.

■ Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι και με αντικείμενο εργασιών «Χονδρικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικών σκευασμάτων»: διαπιστώθηκε ότι διενεργούσε διαδικτυακές πωλήσεις αλλά δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2018 με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη 2,4 εκατ. ευρώ.

■ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στα βόρεια προάστια της Αθήνας με δραστηριότητα «χονδρικό και λιανικό εμπόριο ειδών υγιεινής διατροφής»: διαπιστώθηκε ότι το 2018 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις μέσω Διαδικτύου συνολικής καθαρής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να κόψει αποδείξεις και παραστατικά. Παράλληλα, για την ίδια χρονιά διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλε καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος αποκρύπτοντας συνολικά φορολογητέα ύλη αξίας 5,1 εκατ. ευρώ.

■ Ατομική επιχείρηση εμπορίας καλλυντικών στην Αργολίδα: το 2020 δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 68.000 ευρώ, για πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2019 και 2020, αποκρύπτοντας έσοδα 0,8 εκατ. ευρώ.

■ Ατομική επιχείρηση με έδρα στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο δραστηριότητας εμπόριο ενδυμάτων εντοπίστηκε κατά τα έτη 2016-2018 να διενεργεί διαδικτυακές πωλήσεις για τις οποίες δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανήλθε σε 0,3 εκατ. αποφεύγοντας να καταβάλει φόρους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα