back to top
31.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

31.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Στεγαστικά δάνεια: Με ρυθμούς «χελώνας» οι διαδικασίες για την επιδότηση των ευάλωτων δανειοληπτών

Διαβάστε επίσης

Με ρυθμούς στο ρελαντί κινείται από πλευράς τραπεζών αλλά και των ευάλωτων δανειοληπτών η όλη προεργασία μέσω της οποίας αναμένεται να επιδοτηθούν για ένα έτος οι δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για τους δανειολήπτες που θα επιλεγούν από τις τράπεζες ως ευάλωτοι πρκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα έκπτωσης κατά 50% του κυμαινόμενου επιτοκίου του δανείου τους το οποίο ίσχυε στις 30 Ιουνίου πριν δηλαδή από τις διαδοχικές αυξήσεις της ΕΚΤ.

Έως σήμερα στο καθεστώς του επιδοτούμενου επιτοκίου των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων, έχουν υπαχθεί μόλις 3.619 δανειολήπτες οι οποίοι και έλαβαν από τις τράπεζες βεβαιώσεις ευαλωτότητας, επί 23.000 αιτήσεων δανειοληπτών που ελέγχθηκαν.

Η καθυστέρηση υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης των 12 δόσεων του δανείου τους για τουλάχιστον 45.000 συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες , όπως εκτιμάται, αποδίδεται σε νομοθετικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Το πρόγραμμα επιδότησης προβλέπει διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων κατά 30% και οι όποιες μεταβολές των κριτηρίων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Οι πρώτες μειωμένες καταβολές των 12 μηνιαίων δόσεων των επιλέξιμων στεγαστικών δανείων πρόκειται να δρομολογηθούν αφού προηγηθεί τις ερχόμενες ημέρες η δημοσίευση σε ΦΕΚ των νέων κριτηρίων υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης, εκ των οποίων το μεν εισοδηματικό όριο για τα νοικοκυριά ορίζεται από 9.100-27.300 ευρώ ετήσιο εισόδημα για δε την φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας έως 234.000 ευρώ.

Με την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων εκτιμάται ως πιθανότερος πρώτος μήνας για την καταβολή της πρώτης δόσης ο Μάιος η ο Ιούνιος για όσους δανειολήπτες έλαβαν ήδη βεβαίωση ευάλωτου. Δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης με τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια θα έχουν και όσοι δανειολήπτες αποκλείστηκαν με βάση τα αρχικά όρια, με την υποχρέωση απλώς να υποβάλλουν νέο αίτημα για επιδότηση του επιτοκίου του δανείου τους στις τράπεζες

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 63.000 αιτήσεις από δανειολήπτες προς τις τράπεζες με αίτημα τη βεβαίωσή τους ως ευάλωτοι ώστε να τύχουν της επιδότησης ,ωστόσο μόλις 23.000 έχουν εξεταστεί και από αυτές οι 17.000 ακυρώθηκαν, οι 2712 απορρίφθηκαν και οι 3.691 εγκρίθηκαν. Ο βασικότερος λόγος ακύρωσης και απόρριψης των περισσότερων αιτήσεων ευαλωτότητας από μέρους των δανειοληπτών έγκειται στην άρνηση τους να παράσχουν άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου όπως απαιτείται από τις τράπεζες.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα