back to top
22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Το debate των πολιτικών αρχηγών πρώτο θέμα στη διακομματική

Διαβάστε επίσης

Η διεξαγωγή τηλεοπτικού debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου είναι το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί στις 10:30 να ξεκινήσει υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η “πίτα” της τηλεοπτικής διαφήμισης, οι ρυθμίσεις για τα εκλογικά περίπτερα εκτός Αθήνας αλλά και η οργάνωση για τους εκλογικούς αντιπροσώπους των κομμάτων.

Πάντως ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει και το υπουργείο Τύπου το οποίο μαζί με το ΕΣΡ αναμένεται να εκδώσουν σχετικές εγκυκλίους για την προβολή των κομμάτων. Ωστόσο για το debate οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε κεντρικό κομματικό επίπεδο και είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σήμερα, στην διακομματική, παρά μόνο διατύπωση των θέσεων των κομμάτων πάνω στο θέμα.

Τα θέλω για το debate

Το θέμα της διεξαγωγής τηλεμαχίας έχει πυροδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση όλο το περασμένο διάστημα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής πρέπει να έχει debate με όλους τους αρχηγούς, προσθέτοντας πως στις δεύτερες κάλπες, υπάρχει λογική για μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο πρώτων διεκδικητών της εξουσίας, καθώς κάποιος θα πάρει το μπόνους.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει δύο τηλεμαχίες σε εθνική εμβέλεια: μία με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και μία δεύτερη μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα. Στηλιτεύοντας την στάση της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «κρύβεται» και ότι «το βάζει στα πόδια» από την τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το ίδιο επιθυμούν και τα υπόλοιπα κόμματα που είναι εντός κοινοβουλίου.

Στο φουλ οι “μηχανές” του υπουργείου Εσωτερικών

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στις 21 Μαΐου έχει ξεκινήσει και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανοίξει για τους πολίτες την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις», ώστε να βρουν χωρίς ταλαιπωρία, το σημείο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Στην ανανέωση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου – «Μάθε που ψηφίζεις» στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών. Την ίδια στιγμή τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στους υπολογιστές τους προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία καθώς εκτός από τον νέο εκλογικό νόμο υπάρχουν και οι πληθυσμιακές αλλαγές που έχει επιφέρει η απογραφή του 2021.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι ενημερωμένοι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ότι αλλαγές είχαν αιτηθεί οι πολίτες (ετεροδημότες ή μεταφορά δικαιωμάτων) μετά από αυτή την ημερομηνία να μην έχουν συμπεριληφθεί.

Συνεπώς, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα ψηφίσουν κανονικά στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Μάθε που ψηφίζεις σε ένα κλικ

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε και την ειδική εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις», προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ανήκουν.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα σχολεία που θα πρέπει να μεταβεί ο κάθε ψηφοφόρος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει τις μεταβολές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι πολίτες που θέλουν να μάθουν που ψηφίζουν αλλά και να ελέγξουν εάν τα στοιχεία τους είναι σωστά μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών

«Μάθε πως ψηφίζεις»

Συμπληρώνουν το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα τους. Ακόμα προσθέτουν την χρονολογία γέννησή τους.

Εναλλακτικά – εφόσον θυμούνται – συμπληρώνουν μόνον τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό τους.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.

Κάνοντας «κλικ» στο κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό δημοτολογίου, το εκλογικό διαμέρισμα και τον κωδικό του εκλογικού διαμερίσματος.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα