back to top
31.2 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.2 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Αθώοι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος για την κατηγορία του ρατσιστικού λόγου τον Μάρτιο του 2018

Διαβάστε επίσης

Αθώοι κηρύχθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος από το Γ´ Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Οι οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρηο οποίος ήταν παρών στο εδώλιο υποδέχτηκαν την απόφαση με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.

Οι τρείς κατηγορούντο για δημόσια υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, κατά τη διάρκεια  τοποθετήσεων στην Βουλή τον Μάρτιο του 2018 που αφορούσαν τους  μειονοτικούς βουλευτές.

Η υπόθεση εισήχθη για πρώτη φορά στο ακροατήριο το 2021 , και αφορά τις δηλώσεις των τριών κατηγορουμένων για τους μειονοτικούς βουλευτές για τους οποίους υποστήριξαν πως είναι “πράκτορες της Τουρκίας” καθώς έχουν “τουρκική συνείδηση”.

Μετά την ομόφωνη απόφαση όλων των υπόλοιπων κομμάτων για πειθαρχική τιμωρία, μομφή και περικοπή μισθού, των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής ακολούθησε μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι η οποία οδήγησε μετά από αρκετούς μήνες στην άσκηση ποινικής δίωξη στους τρεις .

«Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά που λέγονται για Τούρκους πράκτορες… η Επιτροπή δεοντολογίας μου είχε βάλει ποινή γιατί ήρθα σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές και όχι με τον συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή. Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εθνοτική καταγωγή ούτε σε εθνική συνείδηση. Αναφέρθηκα μόνο σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του. Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ανάφερε ότι δεν ήταν καν παρών στη συγκεκριμένη επιτροπή, ισχυρισμό που προέβαλλε και ο Νικος Μιχαλολιάκος.

«Οι Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δε συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επιτροπή και προτείνω την απαλλαγή τους» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας και συμπλήρωσε: Δεν ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση αλλά ακόμη κι αν είχε ειπωθεί δεν εμπίπτει στο ρατσιστικό λόγο. Δεν περιέχει φράσεις που παρακινούν σε βία. Την απαλλαγή και του Ηλία Κασιδιάρη».

Λίγα λεπτά αργότερα η πρόεδρος ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή σε δηλώσεις της είπε ότι έχει γίνει προσφυγή και από το κόμμα Κασιδιάρη κατά του κόμματος Έλληνες γιατί χρησιμοποιεί τον ήλιο της Βεργίνας και ερωτώμενη απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα Κανελλόπουλου και του Νικολόπουλου.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα