back to top
31.9 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

31.9 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Προειδοποίηση της νεοπαγούς ‘Ενωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας για το κόστος της ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Κραυγή αγωνίας και δραματική έκκληση για το μέλλον με αφορμή την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους απευθύνει η νεοσύστατη Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής (Ε.ΕΠ.Α.Ζ.) που ιδρύθηκε με στόχο να καταγράψει τα αιτήματα του κλάδου των φούρνων, εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. παρουσία εκπροσώπων 22 εταιρειών από πολλές γεωγραφικές περιοχές όπως Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αθήνα, οι οποίοι εκπροσωπούν 300 καταστήματα ενώ απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους, ο επικεφαλής της Ένωσης και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, σημείωσε «δεν είμαστε συνδικαλιστές αλλά ιδιοκτήτες καταστημάτων» και επισήμανε σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, πως ο κλάδος βρίσκεται υπό εξαφάνιση κυρίως λόγω της υπέρμετρης επιβάρυνσης από το ενεργειακό κόστος που τον «πνίγει» καθημερινά.

Αναφορικά με το ενεργειακό κόστος ήταν ιδιαίτερα οξύς αλλά και συγκεκριμένος, τονίζοντας πως «ζητούμε μέριμνα και ρύθμιση για το ενεργειακό κόστος, καθώς δεν υπάρχει μέλλον στον κλάδο μας αν δεν δοθεί οριζόντια λύση. Ο κλάδος μας δεν καταναλώνει ενέργεια για διασκέδαση, ούτε για θέρμανση, αλλά για να φτιάξει ψωμί και να καλύψει άμεσες καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία ρύθμιση που να αφορά το κόστος ενέργειας, και συγκεκριμένα μία απόφαση με την οποία να κηρυχθεί προστατευόμενη εργασία η εργασία του αρτοζαχαροπλαστείου», επισήμανε.

Η διακύμανση του ενεργειακού κόστους

Επισήμανε ότι προ κρίσης, ένας μέσος φούρνος πλήρωνε περίπου 2.000 με 2.500 ευρώ μηνιαίας για την ενέργεια, ενώ στο πικ της κρίσης έφτασε να πληρώνει 9.000 και 9.500 ευρώ, κάτι που «έπνιξε» πολλούς επαγγελματίες. Πλέον, η μέση πληρωμή για κάθε φούρνο, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια έχει κατέλθει στα 4.500 ευρώ που και πάλι, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Μονεμβασιώτης, δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση.

Επίσης επισήμανε πως για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έκτακτα έξοδα της ενέργειας, αρκετοί επαγγελματίες ιδιοκτήτες φούρνων κατέφυγαν σε δανεισμό, οπότε «αν κρατήσει δύο χρόνια αυτή η κατάσταση θα διαλυθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επισημάνθηκε, κεντρική στόχευση του κλάδου στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι να γκρουπάρει τα θέματά του, να τα «πακετάρει» και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το νέο πρωθυπουργό που θα προκύψει από τις εκλογές. «Θα του δείξουμε τα στοιχεία και τα νούμερα και θα του πούμε απολύτως ξεκάθαρα ότι η τύχη μας είναι στα χέρια σας», τόνισε ο κ. Μονεμβασιώτης, οριοθετώντας τα άμεσα επόμενα βήματα.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μονεμβασιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην τρέχουσα συγκυρία είναι προσωρινή και το πρόβλημα έχει βάθος και θα διαρκέσει τουλάχιστον αλλά δύο με τρία χρόνια, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό αν δεν γίνουν κεντρικές παρεμβάσεις ανακούφισης.

Το ειδικό τέλος για τα πλαστικά

Ο επικεφαλής της αλυσίδας Βενέτη τόνισε πως «η Ελλάδα διαθέτει το πιο φτωχό καταναλωτικό κοινό στην Ε.Ε., οπότε το να εφαρμόσει από τις πρώτες μάλιστα χώρες τις… πράσινες διατάξεις, όπως είναι το ειδικό τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης, είναι… άκυρο και άδικο. Τόνισε πως ο κλάδος ζητά την κατάργηση του ειδικού τέλους για τα πλαστικά μιας χρήσης, σημειώνοντας πως στην πράξη αρκετοί δεν εφαρμόζουν τη διάταξη, άλλοι την εφαρμόζουν, έλεγχος δεν υπάρχει, ενώ και το καταναλωτικό κοινό δεν έχει την ίδια αγοραστική αξία που έχει το αντίστοιχο κοινό σε Ισπανία και Ιταλία π.χ.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι εταιρείες Τερκενλής, Paul, Στεργίου, Εστία, Βενέτη, Αρτόπολις, Κρητικός Φούρνος Daily Bakery, Σαβοϊδάκη, Pietris, Κρητικός Φούρνος Γεύσεις, Οικογένεια Σταυράτη, Ηπειρωτικό, Σόβολος, Τα Γιούλια, Γαβριηλίδης, Μελίρρυτο, Farine Café Boulangerie, Φίλιππος Γαβανάς, Ρωξάνη, Ποντικάκης, Μιχάλης Λεμονής, D. Stergiou και Φούρνος Σταματάκη.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα