back to top
36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

36.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Π. Σκουρλέτης: Εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την κάλπη της απλής αναλογικής

Διαβάστε επίσης

04-05-2023

«Η συμφωνία σε βασικά προγραμματικά σημεία, όπως ενδεικτικά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε αντίθετη τροχιά από τον νόμο Πλεύρη, οι παρακολουθήσεις, η τραγωδία των Τεμπών, η προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την κάλπη της απλής αναλογικής» επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Σοφία Μπερετάνου, εκτίμησε πως «πρόκειται για μια ρεαλιστική προοπτική, αρκεί να θέλουν να πάρει σάρκα και οστά, όλα τα υπόλοιπα κόμματα». Σημείωσε πως κατανοεί «την επιφυλακτική στάση που τηρούν προεκλογικά οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις για λόγους αυτοσυντήρησης», αλλά τις κάλεσε «να το πουν στο λαό και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Κληθείς να σχολιάσει πως θα ξεπεραστούν τα αγκάθια μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εμπόδια που έχουν να κάνουν με το νόμισμα Δήμητρα  και τη θέση του για το κόμμα Κασιδιάρη, αποσαφήνισε ότι «οι συνεργασίες δεν γίνονται σε βάση ανελαστικότητας και συμφωνίας στο σύνολο του προγράμματος ή των προσεγγίσεων κάθε κόμματος, αλλά πάνω σε κάποια minimum προγραμματικά στοιχεία».

Επιπροσθέτως συμπλήρωσε: «Εφόσον ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ Βαρουφάκης ή το ΚΚΕ θέσουν κάποια κρίσιμα θέματα ως προϋπόθεση συνεργασίας και δεν γίνουν αποδεκτά από έναν ενδεχόμενο μελλοντικό εταίρο, η συμφωνία δεν προχωρά. Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης…Ας ανοίξουν λοιπόν τον δρόμο στη λογική του κ Μητσοτάκη, που επιζητεί αέναες εκλογές, ώστε να δει τον εαυτό του να κυβερνά αλαζονικά όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Ερωτηθείς για τον σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη δεύτερη θέση, επανέλαβε πως υπάρχουν προϋποθέσεις να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη κάλπη και εξήγησε  ότι «προκειμένου να ωριμάσει και να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα, επειδή αυτό λειτουργεί ως καταλύτης στις διεργασίες και θα απαλείψει δικαιολογίες για άρνηση συνεργασίας μαζί μας μετεκλογικά».

Ο κ. Σκουρλέτης δεν σχολίασε την τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη. «Ο κ Δραγασάκης έδωσε τις δικές του εξηγήσεις. Ήταν επαρκείς και δεν υφίσταται καμία διάσταση γύρω από αυτό το ζήτημα» ήταν η απάντησή του.

Άσκησε δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία καθώς και στην τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για μικρόψυχη στάση Τσίπρα στη διαχείριση της ρύθμισης για το «κόμμα» Κασιδιάρη, και υπενθύμισε: «Επειδή συζητήθηκε τρείς φορές πως θα υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να μπουν φραγμοί τους Χρυσαυγίτες και στους νεοναζί,  σημαίνει ότι υπήρχε  κάποια προχειρότητα… Κάτι δεν έκανε καλά η Νέα Δημοκρατία.. Χρειάζεται το μεγαλύτερο ιστορικό θράσος για να λες στην Αριστερά που πλήρωσε με αίμα και αγώνες τη δημοκρατία, ότι ψαρεύει στα θολά νερά του χρυσαυγιτισμού».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα αντί να μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο τα υπαρκτά προβλήματα που καίνε τον κόσμο, η συζήτηση επικεντρώνεται  στον Κασιδιάρη, ενώ  τον άφηναν επί μήνες να κάνει διαγγέλματα με κινητά τηλέφωνα μέσα από τη φυλακή».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα