back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Τα αντικίνητρα και οι «κόφτες» που βάζουν «φρένο» στην ένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις χρεών

Διαβάστε επίσης

Με “βήμα σημειωτόν”, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης από μέρους των οφειλετών, προχωρεί η υποβολή των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των 36- 72 δόσεων (κορονοχρέη) και 120 μηνιαίων δόσεων για όσους οφειλέτες προς την εφορία τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και για όσους οφειλέτες δικαιούνται να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης (1η Νοεμβρίου του 2021-1η Φεβρουαρίου 2023) στη νέα ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ στις δύο παλιές ρυθμίσεις έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μόλις 7.300 αιτήσεις αναβίωσης ,την ώρα που στην κατηγορία αυτή δύνανται να υπαχθούν τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες ,που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί σε μια η και τις δύο ρυθμίσεις , αλλά για διαφόρους λόγους έκαστος, τις απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Στην κατηγορία αυτή τα προς αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν ,έως σήμερα, τα 110 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή ανταπόκριση των οφειλετών στην περίπτωση αυτή οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν εξαιτίας της υποχρέωσής τους να προκαταβάλλουν ,εντός ενός μηνός, δύο δόσεις με την ενεργοποίηση της αναβίωσης των παλιών ρυθμίσεων των έως 120 δόσεων η 36- 72 μηνιαίων δόσεων.

Μειωμένη είναι επίσης η ανταπόκριση και από τους οφειλέτες που δημιούργησαν χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έως σήμερα έχουν υπαχθεί στη νέα αυτή ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων μόλις 3.500 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 130 εκατ.ευρώ. Στην περίπτωση αυτή “κόφτης” για την ένταξή στη νέα ρύθμιση αποτελεί ,για αρκετούς οφειλέτες ,το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να έχουν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) την 1η Νοεμβρίου του 2021, ημερομηνία που ξεκινούν να “μετρούν” τα προς ρύθμιση ληξιπρόθεσμα χρέη της ενεργειακής περιόδου.

Ωστόσο εκτιμάται ότι το ερχόμενο διάστημα και μετά τις εθνικές εκλογές θα αυξηθεί σημαντικά η ροή των αιτήσεων από οφειλέτες καθώς η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επανένταξη στις δύο παλιές ρυθμίσεις των έως 72 και 120 μηνιαίων δόσεων, όπως και στη νέα έντοκη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων, λήγει στις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΚΕΑΟ του ΕΦΚΑ για τις οποίες έχουν θεσπιστεί ανάλογες ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών οι αιτήσεις συμμετοχής από οφειλέτες από οφειλέτες δεν ξεπερνούν τις 9.000.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα