back to top
37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΤτΕ: Στα 103,7 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Στα 28 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» στεγαστικά

Διαβάστε επίσης

Σε ύψος ρεκόρ των 103,7 δισ ευρώ έχουν φτάσει πλέον τα “κόκκινα” δάνεια κάθε κατηγορίας (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών ή τα διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) για λογαριασμό των Funds και των τραπεζών.

Στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) ,επισημαίνοντας παράλληλα ότι χιλιάδες από αυτά “βγήκαν” μεν τα τελευταία χρόνια από τους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά παραμείνουν,ως ιδιωτικό χρέος, στην αγορά μιας και τα διαχειρίζονται πλέον οι servisers.Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτιμώνται στα 103,7 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 13,2 δισ ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ,ενώ τα υπόλοιπα 90,5 δισ.ευρώ τα διαχειρίζονται για λογαριασμό των Funds αλλά και τραπεζών οι εταιρείες διαχείρησης Δανείων και Πιστώσεων (servisers)..

Συγκεκριμμένα στο χαρτοφυλάκιο των Τραπεζών από τα 13,2 δισ. ευρώ “κόκκινα” δάνεια τα επιχειρηματικά αποτιμώνται σε 8,6 δισ ευρώ,τα στεγαστικά στα 3,2 δισ.ευρώ και τα καταναλωτικά στα 1,4 δισ ευρώ, ενώ ενήμερες είναι χορηγήσεις των τραπεζών ύψους 151,8 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση της ΤτΕ το 2022 η συνολική αξία των “κόκκινων” δανείων που διαχειρίζονται οι servicers για τα funds ανήλθε σε 67,2 δις ευρώ με το 45% να αφορά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων , το 32,4% στεγαστικά δάνεια και το 22,4% καταναλωτικά,ενώ για λογαριασμό των πιστωτικών ιδρυμάτων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται από 23,3 δισ.ευρώ,εκ των οποίων τα στεγαστικά δάνεια ξεπερνούν σε αξία τα 5 δισ.ευρώ.

Δηλαδή συνολικά τα ¨”κόκκινα” δάνεια κάθε κατηγορίας που διαχειρίζονται οι servicers αποτιμώνται σε αξία περίπου στα 90,5 δισ.ευρώ ,εκ των οποίων τα 26 δισ ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια.Τέλος πέρυσι οι εισπράξεις των servicers από το χαρτοφυλάκιο των 600.000 δανείων όλων των κατηγοριών που διαχειρίζονται έφτασαν τα 258 εκ.ευρώ ,εκ των οποίων τα περισσότερα εισπράχθηκαν από ρυθμίσεις και οριστικούς διακανονισμούς δανείων (3,7 δισ. ευρώ) και τα λιγότερα από διαγραφές ανοιγμάτων (1,2 εκατ. ευρώ εισπράξεις) και πλειστηριασμούς (900.000 ευρώ εισπράξεις).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα