back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αλ. Κασσανδρινός: Επιστρέφει το πρόγραμμα {Just/art}* στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», με την έκθεση «Social Change: in times of injustice»

Διαβάστε επίσης

26-05-2023

Ένα project που συνδέει τη νομική επιστήμη με την τέχνη, επιστρέφει στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μέχρι τις 30 Μαΐου 2023.

Η νέα έκθεση ρίχνει τον προβολέα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες που επιζητούν να συνομιλήσουν μέσα από το έργο τους με το κοινό για ανοικτά ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, η κλιμάκωση της βίας στη καθημερινή ζωή, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η κοινωνικές ανισότητες. Φέτος, μέσα από την τέχνη και με τη στήριξη της νομικής επιστήμης, εξερευνάται η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο δημιουργός του προγράμματος και νομικός, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, μιλά στον Αθήνα 984 και εξηγεί στην Σοφία Μπερετάνου πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιδέα του διαλόγου ανάμεσα στην Τέχνη και το Δίκαιο.

«Προσπαθούμε να εισάγουμε την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης ως παράμετρο προβληματισμού και διαλόγου μέσα από την Τέχνη. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, εξαιρετικά επίκαιρο και ευαίσθητο λόγω και της πανδημίας του covid που συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξή του μέσα από την κοινωνία».

Για την υλοποίηση της έκθεσης, που θέλει να φέρει το κοινό σε επαφή με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, κλήθηκαν να δουλέψουν -μεταξύ άλλων- εννέα καλλιτέχνες από τους οποίους ζητήθηκε να δημιουργήσουν πάνω σε αυτή την ιδέα, που στον πυρήνα της εμπεριέχει την αξιοκρατία, αλλά και την ισότητα των πολιτών σε σχέση με την προσβασιμότητα και τις ευκαιρίες.

Οι δημιουργοί είναι οι: Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Βασίλης Μπακάλης, Φένυ Μπούζα, Σοφία Παπαδοπούλου, Καρολίνα Πετσή, Δημήτρης Ραφαήλ Σημάδης,Taras Tolstikov, Σπυριδούλα Φειδεροπούλου.

Σύμφωνα με τον κ Κασσανδρινό, η αλλαγή της κοινωνίας τους απασχολεί στην καθημερινότητά τους και ως απόρροια αυτής, η κοινωνική δικαιοσύνη.

«Όλα αυτά όμως, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την καθοριστική συμβολή του Δήμου Αθηναίων μέσω του ΟΠΑΝΔΑ και την ουσιαστική στήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» σημειώνει χαρακτηριστικά κλείνοντας τη συνέντευξή του στο σταθμό της πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα