22.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

22.2 C
Athens
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Η Ιαπωνία υιοθέτησε έναν αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νόμο που διευκολύνει την απέλαση των αιτούντων άσυλο

Διαβάστε επίσης

Η Ιαπωνία υιοθέτησε σήμερα έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τη μετανάστευση, ο οποίος έχει στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, όμως παράλληλα της επιτρέπει να απελαύνει όσους έχουν δει το αίτημά τους να απορρίπτεται επανειλημμένα.

Οι αιτούντες άσυλο μπορούσαν μέχρι πρότινος να παραμένουν στην Ιαπωνία μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους, ανεξαρτήτως του αριθμού των αιτήσεων που είχαν υποβάλει.

Πλέον οι αρχές θα μπορούν να τους απελαύνουν εφόσον το αίτημά τους για άσυλο έχει απορριφθεί τρεις φορές, βάσει του νέου νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε παρά την έντονη αντίδραση του κοινοβουλίου, δικηγόρων και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Η νέα νομοθεσία «θα προστατεύσει όσους πρέπει να προστατευθούν, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει με αυστηρότητα όσους παραβιάζουν τους κανόνες», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Σάιτο.

«Πολλοί άνθρωποι καταχρώνται το σύστημα παροχής ασύλου για να αποφύγουν την απέλαση, ακόμη κι αν δεν έχουν φύγει (από τις πατρίδες τους) για να γλιτώσουν από κινδύνους ή διώξεις», εκτίμησε.

Πέρυσι η Ιαπωνία είχε δεχθεί μόνο 202 πρόσφυγες από τους περίπου 12.500 που είχαν υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου. Παράλληλα επέτρεψε σε 1.760 ανθρώπους να παραμείνουν στη χώρα «για ανθρωπιστικούς λόγους». Εξάλλου από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η χώρα έχει δεχθεί περισσότερους από 2.400 Ουκρανούς.

«Είναι απαράδεκτο να απελαύνονται άνθρωποι, ακόμη κι αν έχουν ποινικό μητρώο, προς χώρες που ενδέχεται να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» και στις οποίες «θα κινδυνεύσει η ζωή και η ελευθερία τους», διαμαρτυρήθηκε αυτή την εβδομάδα ο δικηγορικός σύλλογος του Τόκιο.

Κατά του νομοσχεδίου είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις, αλλά μια διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό που διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) ισχυρίζεται ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέψει στους ανθρώπους, των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου βρίσκεται υπό εξέταση, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε καταλύματα.

Οι συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών στην Ιαπωνία αποτελούν θέμα σφοδρών επικρίσεων, κυρίως μετά τον θάνατο υπό κράτηση το 2021 της Ουίσμα Σανταμάλι, μιας γυναίκας 33 ετών από τη Σρι Λάνκα, η οικογένεια της οποίας έχει προσφύγει κατά της ιαπωνικής κυβέρνησης, ζητώντας αποζημίωση ενός εκατ. δολαρίων.

Η νεαρή γυναίκα, που βρισκόταν σε κέντρο κράτησης ση Ναγκόγια, είχε παραπονεθεί επανειλημμένα για πόνους στην κοιλιά και άλλα συμπτώματα, ωστόσο δεν έλαβε επαρκή ιατρική φροντίδα.

Η πολιτική αντιπαράθεση και πίεση που προκλήθηκαν από αυτή την υπόθεση εκείνη την περίοδο είχαν οδηγήσει να εγκαταλειφθεί νομοσχέδιο αντίστοιχο με αυτό που υιοθετήθηκε τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα