back to top
28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Ιστορική ξηρασία στη Σουηδία – Φωτογραφίες από ευρωπαϊκό δορυφόρο

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, το 26,9% της έκτασης της ΕΕ βρίσκεται σε “Συνθήκες Προειδοποίησης” (‘Warning conditions’).

Οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το δροσερό και υγρό κλίμα τους, υποφέρουν και αυτές από τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, με τη Σουηδία να αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Αυτή η εικόνα, που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Sentinel-2 του Copernicus, δείχνει την επίδραση της ξηρασίας στις καλλιέργειες γύρω από το Κρίστιανσταντ της Σουηδίας. Η ανεπαρκής ποσότητα βροχής και η έλλειψη νερού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γεωργία στην περιοχή. Για παράδειγμα, φέτος αναμένεται να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις στη σοδειά. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται στην κτηνοτροφία, καθώς η μειωμένη ανάπτυξη των λιβαδιών μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένους πόρους ζωοτροφών.

Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Στη δεύτερη φωτογραφία είναι εμφανής η υποχώρηση του νερού σε σχέση με την πρώτη, ειδικά σε μέρη όπως οι λίμνες πάνω από την πόλη Κρίστιανσταντ.

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεωσκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα.

Το Copernicus εξυπηρετείται από ένα σύνολο ειδικών δορυφόρων (οικογένειες δορυφόρων Sentinel) και από συνεισφέρουσες αποστολές (υφιστάμενοι εμπορικοί και δημόσιοι δορυφόροι). Οι δορυφόροι Sentinel είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Copernicus και των χρηστών τους.

Τον συντονισμό και τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εκμετάλλευσης Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF), οργανισμούς της ΕΕ και την εταιρεία Mercator Océan.

 

Newsroom Αθήνα 9.84, European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα